Nisem imela pravega občutka za led

Zadovoljstvo članov ekipe A-Maze je bilo po ledeniški premieri v Avstriji razumljivo. Tina Maze sicer ni stopila na zmagovalni oder niti tretjič zmagala, a se je s četrtim mestom utrdila na tretjem mestu na svetovni veleslalomski lestvici.

Objavljeno
26. oktober 2009 13.15
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana - Boljše od Črnjanke so bile v razburljivi predstavi le velemojstrice te discipline – zmagovalka minule sezone Tanja Poutiainen, druga na svetovni lestvici Kathrin Zettel in nekoč prva veleslalomistka sveta ter povratnica po poškodbi Denise Karbon.

»Dosegla sem to, kar sem si želela. Zadovoljna bi bila tudi z deseterico, ker na zaključnem treningu na sosednjem ledeniku v Pitztalu razmere za smučanje niso bile primerljive s tistimi na Rettenbachu. Tudi na treningu pred tekmo zavoljo novozapadlega snega nisem dobila pravega občutka za led, na katerem sem smučala na tekmi,« je povedala po prvem nastopu v novi sezoni prva dama slovenskega smučanja, katere rezultati ostajajo v veleslalomu neprimerljivi s preostankom slovenske reprezentance.

Ker je bila prepričana, da je poleti opravila boljši trening kot lani, je bila pred sobotno tekmo pozitivno živčna, ker pač ni imela nobenih pravih primerjav s tekmicami. Znano je namreč, da na treningih ni tako vrhunsko motivirana in zavzeta, kot je na tekmah. Zato je tudi na prvi progi smučala previdno. Za razliko od Finke, Avstrijk in Italijank, ki so teden dni vadile na idealnih progah, primerljivih s Söldnom.

»Na strmini sem bila premalo napadalna, zato v ravnino nisem prinesla hitrosti, s katero bi bila enakovredna tekmicam. Na drugi progi sem bila – zavoljo izkušnje s prve – v zadnjem delu hitrejša. Vesela sem, da sem priložnost za vrhunsko uvrstitev izkoristila, čeprav moje smučanje še zdaleč ni bilo vrhunsko,« je opisala deveti nastop na tirolskem ledeniku, na katerem je sicer z dvema zmagama in četrtima mestoma najuspešnejša med dekleti.

O popotnici za Vancouver 2010 ni želela preveč razpredati. Pravi, da je do OI še predaleč, uvodna tekma pa je ne glede na vrhunec sezone nekaj posebnega. »Pokaže nam predvsem, kako smo trenirale čez poletje. Vendar pa ne more dati dokončne ocene o pripravljenosti. Vsekakor pa je dobro smučanje prava spodbuda za nadaljevanje sezone,« je komentirala izid, ki nesporno pove, da je odlično pripravljena.

Izkušnje iz preteklih sezon so jo prepričale, da je previdna. Lani je v Söldnu pogorela in padla na najnižjo veleslalomsko točko v karieri, a se je nato vrnila v šampionskem slogu in prismučala dve kolajni. Enako se ji je zgodilo pred petimi leti, ko je ostala brez uvrstitve, nato pa nanizala prvo serijo velikih zmag v St. Moritzu, St. Caterini in Mariboru.

Ko je zmagala v letih 2003 in 2005, nadaljevanje sezon ni bilo tako uspešno. Kako lepo bi bilo, če bi se ponovila prejšnja sezona, ko je formo stopnjevala s srebrnim vrhuncem na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru. Vodja male ekipe Andrea Massi pravi, da je zelo zadovoljen s Tinino telesno pripravljenostjo. »Vsem se je odvalilo veliko breme negotovosti pred začetkom sezone. Tina še ni v formi za zmagovalni oder, pričakujem pa, da bo v nadaljevanju dosegla zmagovito formo, ki si jo vsi skupaj želimo,« Massi verjame, da bo njegova varovanka v nadaljevanju sezone močnejša, kot je bila lani v vseh disciplinah. Letos je namreč količinsko na snegu veliko več vadila. Navsezadnje jo čaka izjemen smučarski maraton v vseh disciplinah.

Tina Maze
, prvokategornica v veleslalomu, smuku in superveleslalomu, bo odpotovala tudi na prvo slalomsko tekmo v Levi, kjer bo preverila formo v tej disciplini. Pravi, da po letošnjem okrepljenem treningu potrebuje slalomski tekmovalni ritem, ker bi rada v najslabši disciplini napredovala in jo priključila svojim uspešnim.