Nizozemci so se rešili s srečnim golom

Pet minut je slovenske nogometaše ločilo od podviga v kvalifikacijski tekmi za EP leta 2008. Nizozemski so se upirali s srčno in bojevito igro, toda v 85. minuti je van Bronckhorst zadel mrežo najboljšega posameznika tekme, Handanovića.

Objavljeno
29. marec 2007 15.00
Naši so si zaslužili aplavz s polnih tribun
Celje – Samo pet minut je slovenske nogometaše ločilo od podviga v peti kvalifikacijski tekmi za EP leta 2008. Slovitemu nasprotniku Nizozemski so se upirali s srčno in bojevito igro, toda v 85. minuti je Barcelonin zvezdnik Giovanni van Bronckhorst s strelom s 25 m srečno zadel mrežo najboljšega posameznika tekme, našega vratarja Samirja Handanovića.

Polne tribune Arene Petrol so ponudile odlično izhodišče za dvoboj Davida in Goljata. Naš selektor Matjaž Kek je izbral pričakovano enajsterico, z Miletom Ačimovićem za napadalcema, medtem ko je njegov sloviti kolega Marco van Basten na klopi pustil kar nekaj znanih imen – Seedorfa, Boulahrouza in presenetljivo tudi Jana-Klaasa Huntelaarja.

Več kot soliden prvi polčas

Uvodne minute so takoj nakazale, v kakšno smer bo šel dvoboj. Nizozemci so v svojem značilnem slogu razširili igro na vse strani ter s številnimi podajami od nogo do nog čakali na zadnjo podajo, s katero bi vrgli s tira naše igralce. Toda Kek je predvideval, kaj se obeta, zato je bila naša obrambna gibljiva in v sredini zgoščena. Celo Ačimovič in Nastja Čeh (ta kot zadnji zvezni igralec) sta bila na visoki ravni.

V prvem delu dvoboja se je slovenski načrt popolnoma izšel. Nizozemci so bili sila jalovi, imeli so izrazito premoč v posesti žoge, a našega vratarja Samirja Handanovića niso ogrozili. Tu in tam se je našim celo ponudila kakšna priložnost za napadalno akcijo.
Igra se je razživela po dvajsetih minutah. Naši so se rahlo sprostili, s čimer pa se je kanček več prostora ponudilo tekmecem, kar je gostom v 24. minuti prineslo prvo čisto priložnost. Toda strel Sneijdera je odlično ukrotil Handanović, ki je že dotlej suvereno opravljal svojo nalogo. Tudi Nizozemci so v drugem delu prvega polčasa rahlo popustili, tako da je bilo vse bolj razburljivo tudi pred njihovimi vrati. Naši so bili vse bliže van der Saru. V 36. minuti praktično ena na ena. Lavrič se je lepo izognil ofsajd zanki in z obratom ušel Nizozemcema ter se po 30-metrskem šprintu znašel pred nizozemskim vratarjem. Žal, tako upehan, da je zmanjkalo moči za prefinjen zadnji matni strel. Žoga je zletela prek vrat. V finišu polčasa je z obrata prek vrat z 12 metrov streljal še Ačimović.

Nesrečem gol v zadnjih petih minutah je Slovenijo ločil od zaslužene točke


Več kot soliden prvi polčas Slovencev je izpostavil naslednje vprašanje. So naši sposobni odlični obrambni igri dodati še več napadalne? Nizozemci so odgovorili na svoj način: od 45 minute so dobesedno zavzeli našo polovico in 20 minut nenehno oblegali naša vrata. Vratnica Boume po kotu v 49. minuti, Handanovićeva poteza tekme v 60. minuti, ko je z noge snel žogo Sneijderu, ko ga je ta nameraval obiti, in še vrsto predložkov in poskusov, je ponudilo nadaljevanje, ki je bilo povsem v oranžnih nogah. Naši igralci so se pošteno utrudili, Ačimovič in Rakovič sta bila prvi žrtvi tega silovitega pritiska, ki pa je v 65. minuti še enkrat ponudil Lavriču možnost, da bi se lahko prelevil v junaka tekme. Znova je ušel svojima čuvajema na sredini igrišča, a tudi spet povsem omagal, preden bi z van der Sarom lahko opravil kaj več. V 68. minuti se je Lavrič spremenil še v asistenta, a je Novaković premehko reagiral v kazenskem prostoru. Lahko bi z 10 metrov sprožil močnejši strel. To so bile minute, ki so Slovence potisnile v nalet. Lepa akcija Jokiča in Novakoviča se je razpletla s Korenovim strelom z 20 metrov prek vrat.

Več preberite v tiskani izdaji Dela!