Nočni ptič Hamilton dirkal v slogu prvaka

Lewis Hamilton, ki niti teoretičnih možnosti več nima, da bi ubranil naslov svetovnega prvaka v formuli 1, se je v Singapurju na najlepši možni način odkupil za napako oziroma trčenje v zadnjem krogu prejšnje dirke v Monzi.

Objavljeno
28. september 2009 12.30
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Singapur - Zvezdnik McLaren-Mercedesa Lewis Hamilton je namreč na včerajšnji VN Singapurja, 14. letošnji postaji za SP, odlično unovčil najboljši štartni položaj, brezhibno odpeljal preizkušnjo pod žarometi ter na ulicah Marine Baya slavil drugo zmago v sezoni in skupno enajsto med svetovno elito.

Čeprav je Hamilton vodil tako rekoč od štarta do cilja, je moral za uspeh trdo garati. »Proga je izjemno zahtevna, saj si ovinki sledijo kot po tekočem traku, tako da si niti za trenutek ne moreš oddahniti. Vseskozi moraš ostati osredotočen na vožnjo,« je razkril 24-letni Britanec in pripomnil, da dirkanje v Singapurju povrhu otežujejo še visoke temperature in vlažen zrak.

Nekaj sivih las mu je tokrat povzročil tudi sistem KERS. »Iz moštva so mi sporočili, da je prišlo do okvare, zato sem ga moral že kmalu izključiti. Pozneje sem ga spet vklopil in je deloval brez težav,« je pojasnil Hamilton. Ključ do včerajšnje zmage je bil po njegovem sijajen štart, po katerem je zanesljivo ubranil vodilni položaj, ki si ga je zagotovil v kvalifikacijah. »Štartal sem res dobro in si pred tekmeci, za katere sem vedel, da so lažji in bodo zato prej zavili po gorivo, privozil dovolj prednosti za nadaljevanje. Sprva mi je sledil le Nico Rosberg, a sem lahko kljub njegovemu pritisku vozil tako, da sem varčeval z gumami, kar se je na koncu obrestovalo,« je še dejal nasmejani Britanec, ki se je nemškega vrstnika dokončno otresel v 28. krogu, ko je moral ta kazensko peljati skozi bokse.

Nico Rosberg (Williams-Toyota) si je za to, da je sredi dirke izpadel iz boja za zmago in na koncu zasedel šele enajsto mesto, povsem sam kriv, saj je po prvem postanku pri izhodu iz boksov pretiraval in prevozil belo črto. Nemčevo vlogo Hamiltonovega prvega zasledovalca je v drugi tretjini preizkušnje prevzel njegov rojak Sebastian Vettel (Red Bull), ki je – zanimivo – prav tako po lastni napaki zapravil uvrstitev na oder za najboljše, potem ko je moral zaradi prehitre vožnje v boksih še enkrat kazensko peljati mimo svojih mehanikov.

»Ne razumem, kako me je lahko doletela kazen, saj sem pravočasno pritisnil na gumb za omejitev hitrosti. Pa še nič se mi ni mudilo,« se je po glavi tolkel 22-letni Nemec, ki je zdrsnil na nehvaležno četrto mesto za drugouvrščenega rojaka Tima Glocka (Toyota) in tretjeuvrščenega Fernanda Alonsa (Renault).

Namesto da bi Vettel po drugem štartnem položaju v skupni razvrstitvi močno zmanjšal zaostanek za dirkačema moštva Brawn GP Jensonom Buttonom, ki sta se morala v kvalifikacijah sprijazniti šele z desetim oziroma dvanajstim mestom, je tako po včerajšnji nočni dirki na ulicah Marine Baya izvlekel zgolj »pat«, potem ko sta Button in Barrichello napredovala do petega oziroma šestega mesta.

Vodilni Anglež je namreč svojo prednost pred brazilskim veteranom povečal na 15 točk, zaostanek »Baby Schumija« pa pred zadnjimi tremi postajami znaša 25 točk. Naslednja dirka bo že to nedeljo v Suzuki na Japonskem.

Dvomov o Alonsovem odhodu ni več

Da Fernando Alonso, ki je včerajšnje tretje mesto posvetil Flaviu Briatoreju, očitno zares zapušča Renault, je včeraj za televizijsko postajo TF1 razkril vodja francoskega moštva Jean-Francois Caubet. »Pogrešali ga bomo, toda prepričan sem, da nas bo tudi on,« se je zagovoril Caubet.

Ferrari prepočasen

Pri Ferrariju bodo skušali veliko nagrado Singapurja čim prej pozabiti, potem ko je Kimi Räikkönen po štirih zaporednih uvrstitvah na zmagovalni oder včeraj pristal šele na desetem mestu, Giancarlo Fisichella pa je bil med štirinajstimi dirkači, kolikor jih je pripeljalo do cilja, komaj predzadnji. »Tokrat je bil naš dirkalnik enostavno prepočasen, da bi lahko iztržil kaj več,« je presodil »Ledeni mož«.