1. SNL: Tavares v 91. minuti preprečil zmago Olimpije na izjemnem derbiju

Maribor in Olimpija sta se v 12. kolu državnega prvenstva razšla brez zmagovalca (3:3), Zavrč je presenetil Domžale (3:1).

Objavljeno
04. oktober 2014 17.38
NOGOMET
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Nogometaši Maribora in Olimpije so v 12. kolu državnega prvenstva v Ljudskem vrtu uprizorili navdušujočo predstavo, ki se je končala brez zmagovalca (3:3).

Ljubljančani so silovito začeli tekmo in po desetih minutah vodili z 2:0. Marko Vukčević je v četrti minuti izkoristil podajo Bobana Jovića in z desne strani premagal Jasmina Handanovića. Ta je moral šest minut kasneje ponovno po žogo v svojo mrežo, ko je bil nemočen ob mojstrskem voleju Andraža Šporarja.

Mariborčani so za izenačenje potrebovali le devet minut. Jean Philippe Mendy je v 13. minuti preigral čuvaja Antonia Delamee Mlinarja in znižal na 1:2, nato pa je domači branilec Marko Šuler v 19. minuti zadel po podaji iz kota.

Končni izid prvega polčasa je v 41. minuti postavil Nik Kapun, ki je unovčil borbenost Bobana Jovića in s približno enajstih metrov meril pod prečko.

Olimpija je imela v drugem polčasu dve priložnosti, da odloči zmagovalca, vendar pa sta bila Šporar (56.) in Kenan Bajrić (63.) nenatančna. Sledilo je izenačenje, za katerega je v 91. minuti poskrbel domači kapetan Marcos Tavares.

Na preostalih današnjih tekmah je Zavrč slavil v Domžalah (3:1), Rudar je premagal Radomlje (1:0), Koprčani pa Gorico (2:0).

Vukčević in Šporar utišala Ljudski vrt ...

Tekma med Mariborom in Olimpijo se je začela v izjemnem vzdušju dobro obiskanega Ljudskega vrta, kjer pa so domači navijači že v četrti minuti doživeli hladen tuš.

Boban Jović je s svoje polovice z globinsko podajo zaposlili Marka Vukčevića, ta je bil na desni strani hitrejši od Mitje Vilerja in je sam stekel proti mariborskim vratom ter za konec premagal Jasmina Handanovića.

Mariborčani so prvo nevarno akcijo izpeljali v deveti minuti, ko je Aleš Mertelj prodrl po desni strani in podal v kazenski prostor, tam je sprožil Marcos Tavares, vratar Olimpije Aleksander Šeliga pa se je izkazal z obrambo.

Olimpija po napadu Maribora in izgubljala časa in je že v deseti minuti podvojila vodstvo. Miha Zajc je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Andraž Šporar mojstrsko udaril »iz prve«, nato pa je ob proslavljanju slekel dres, za kar je prejel rumeni karton.

... Mendy in Šuler ga spravila na noge

Domači navijači so imeli po le treh minutah nadaljevanja prvi razlog za veselje, saj je Jean-Philippe Mendy znižal na 1:2. Francoski napadalec si je izboril žogo v kazenskem prostoru, jo dvignil prek Antonia Delamee Mlinarja in z močnim strelom premagal Šeligo.

Ljudski vrt je v 20. minuti znova oživel. Agim Ibraimi je izvedel kot z desne strani, v kazenskem prostoru je najvišje skočil Marko Šuler in z glavo izenačil na 2:2.

Člani mariborske navijaške skupine Viole so v 25. minuti prižgali številne bakle in s tem obeležili 25. obletnico obstoja, na žalost pa so nekatere končale na zelenici, tako da je glavni sodnik Matej Jug dvoboj začasno prekinil.

Kapun za novo vodstvo Olimpije

Moštvi sta tudi v drugem delu prvega polčasa prikazali atraktivno igro. Pri Olimpiji sta poskusila Andraž Šporar in Marko Vukčević, pri Mariboru pa Damjan Bohar, vendar se izid ni spremenil.

Tekla je 41. minuta, ko je Olimpija znova vodila. Ljubljančani so akcijo začeli na desni strani prek Šporarja, v nadaljevanju pa je žogo želel izbiti Mertelj, vendar ga prehitel Jović in podal Niku Kapunu, ki je natančno sprožil s približno enajstih metrov.

Prvi polčas se je končal z vodstvom Olimpije s 3:2.

Šporar in Bajrić zapravila lepi priložnosti

Pri Olimpiji so ob polčasu opravili menjavo in namesto Arisa Zarifovića v igro poslali Kenana Bajrića. V prvih minutah so imeli pobudo domačini, ki pa si niso pripravili prave priložnosti. Še najlepšo je imel Mendy v 54. minuti, ko je z roba kazenskega prostora meril prek vrat.

Le dve minuti kasneje je sledila izjemna priložnost Olimpije. Nik Omladič je »v ogenj« poslal Andraža Šporarja, ta se je otresel Marka Šulerja in sam stekel proti Handanoviću, vendar pa je žogo poslal mimo leve vratnice.

Ljubljančani so še naprej nevarno ogrožali domača vrata in bili v 63. minuti blizu četrtemu golu. Miha Zajc je natančno podal do rezervista Bajrića, ta se je znašel sam pred Handanovićem, ki pa se je izkazal z dobro obrambo.

Tavares priboril točko Mariboru

Mariborčani so v nadaljevanju opravili dve menjavi. Damjan Bohar je svoje mesto prepustil Daretu Vršiču, Welle Ndiaye pa Luki Zahoviću. V zadnjih dvajsetih minutah je igra v glavnem potekala na polovici Olimpije. Ibraimi je v 72. minuti neuspešno poskusil z razdalje, minuto kasneje je z glavo sprožil Zahović in nastreljal Bajrića, devet minut pred koncem pa je Mertelj udaril z več kot dvajsetih metrov in žogo poslal visoko prek vrat.

Gostitelji so ob koncu dvoboja vendarle dočakali izenačenje. Najprej je kapetan Marcos Tavares v 91. minuti zapravil izjemno priložnost, ko je sam stekel pred Šeligo, vendar pa se je ljubljanski vratar izkazal z obrambo. Le minuto kasneje se je Tavares oddolžil za svojo napako, sprejel žogo na robu kazenskega prostora in jo poslal v desni spodnji kot za končnih 3:3.

Domžalčani znova praznih rok

Vodilne Domžale so pred domačimi gledalci doživele drugi zaporedni poraz, po Celju jih je premagal še Zavrč s 3:1.

Gostitelji so povedli v 51. minuti, ko je Erik Janža podal iz kota, v kazenskem prostoru pa se je najbolje znašel Nemanja Maksimović in zadel z glavo.

Zavrč je izenačil le tri minute kasneje. Domačin Žiga Kous je v svojem kazenskem prostoru igral z roko in Damir Skomina je dosodil enajstmetrovko, ki jo je uspešno realiziral Nikola Šafarić.

Ob koncu dvoboja je zablestel gostujoči rezervist Dino Kresinger. Ta je v 89. minuti neovirano zadel z glavo, dve minuti kasneje pa je izkoristil podajo Lovra Cveka in postavil končni izid.

 

Državno prvenstvo, 12. kolo

Maribor - Olimpija 3:3 (2:3)

(Mendy 13., Šuler 20., Tavares 91.; Vukčević 4., Šporar 10., Kapun 41.)

Maribor: Handanović, Viler, Šuler, Rajčević, Mertelj, Bohar (60./Vršič), Filipović, Ndiaye (66./Zahović), Ibraimi, Mendy, Tavares.

Olimpija: Šeliga, Zarifović (46./Bajrić), Mitrović, Delamea, Jović, Zajc, Kapun, Matić, Vukčević (71./Rodić), Šporar (93./Burgić), Omladič.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Domžale - Zavrč 1:3 (0:0)

(Maksimović 51.; Šafarić 54./11-m, Kresinger 89., 91.)

Domžale: Vidmar, Zec, Požeg Vancaš, Maksimović, Šišić (62./Simić), Parker, Aneff (68./Ožbolt), Majer (82./Morel), Janža, Korun, Kous.

Zavrč: Ranilović, Dedić, Datković, Kristić, Sambolec, Šafarić, Cvek, Matjašič, Polić (82./Kresinger), Jertec (60./Antolek), Brdar (66./Dugolin).

------------------------------------------------------------------------------------------------

Rudar Velenje - Kalcer Radomlje 1:0 (1:0)

(Džinić 29., Jelić 69.)

Rudar: Rozman, Klinar, Jahić, Džinić, Knezović, Babić (76./Kocić), Črnčič, Firer, Plesec (72./Bolha), Jelić, Radujko (23./Stjepanović).

Kalcer: Andrić, Zukić, Balkovec, Centrih, Bajalica, Avbelj, Cerar (75./Smrtnik), Seferović (63./Stojilković), Gajić, Zavrl, G. Vuk (75./Zorc).

------------------------------------------------------------------------------------------------

Luka Koper - Gorica 2:0 (1:0)

(Guberac 18.)

Luka Koper: Hasić, Hadžić, Blažič (59./Šme), Gregorič, Ivetić, Guberac, Žibert, Pučko, Palčič (65./Srečković), Črnigoj (90./Štulac), Štromajer.

Gorica: Simčič, Širok, Pasqualini, Johnson (79./Gragnoli), Modolo, Jakupović (46./Majcen), Vetrih, Venturim, Henty, Arčon (69./Osuji), Napoli.

 

Lestvica

1. Domžale 12 9 1 2 16:5 28 točk

2. Maribor 11 7 2 2 18:12 23

3. Zavrč 12 7 2 3 13:11 23

4. Olimpija 11 6 4 1 21:8 22

5. Celje 11 5 4 2 15:5 19

6. Luka Koper 12 5 0 7 13:18 15

7. Rudar 12 4 1 7 12:15 13

8. Gorica 12 2 3 7 10:14 9

9. Krka 11 2 1 8 10:23 7

10. Radomlje 12 1 2 9 8:25 5