1. SNL: Maribor ponovno zmagal

Po spodrsljaju v slovenskem pokalu so Mariborčani zmagali v državnem prvenstvu proti Rudarju v Velenju.

Objavljeno
16. april 2017 00.30
tre*nogomet
Velenje/Nova Gorica - Mariborčani so hitro preboleli pokalni neuspeh v polfinalnih obračunih z Olimpijo. Na gostovanju v Velenju so se po dveh prvenstvenih remijih vrnili na zmagovite tirnice, Velenjčane, ki na domačo zmago čakajo že od konca novembra (v vsem prvenstvu so doma zmagali le dvakrat) ko so premagali Radomlje, so premagali povsem zasluženo. Z izjemo začetka drugega polčasa so bili boljši tekmec, že v prvem polčasu izkoristili eno od priložnosti, kar je bil dovolj za uspeh, s katerim so samo potrdili, da visoke prednosti pred najbližjimi zasledovalci na prvenstveni razpredelnici ne nameravajo zapraviti.

Marcos Tavares je s strelom čez gol napovedal, da bo velenjska obramba doživljala težke trenutke. Dolgo časa je tudi odlično opravljala svoje naloge, saj so Mariborčani kljub terenski premoči svoj prvi strel sprožili v okvir vrat sprožili šele v 24. minuti, ko je Damjan Bohar žogo poslal v roke Mateja Radana. Le minuto zatem je imel Radan težje delo, ko je domača obramba podarila priložnost Tavaresu, vendar je domači vratar odlično posredoval. Na pravem mestu je bil tudi ob strelu Dina Hotića od daleč, v 39. minuti pa je vendar moral po žogo v mrežo. Aleks Pihler je na desni strani našel Hotića, ta je z nekaj sreče žogo spravil do Luke Zahović, ki jo je na prsih umiril, nato pa jo z volejem poslal mimo Radana. Za mariborskega napadalca je bil to 15. gol v sezoni, s katerim se je na prvem mestu najboljših strelcev izenačil z velenjskim napadalcem Dominikom Glavino.

Slednji je bil skupaj s svojimi soigralci v prvem polčasu povsem neviden, njegova ekipa ni sprožil niti enega strela v okvir vrat, zato pa so bolj ambiciozno začeli drugi del. V 47. minuti je imel lepo priložnost Jean Claude Billong, a je z neposredne bližine z glavo streljal mimo gola. Nekaj minut pozneje je gostujoči vratar Jasmin Handanović podaril žogo Glavini, a nato popravil napako, strel velenjskega napadalca z 20 metrov je ubranil. Glavina je poskušal tudi minuto pozneje, toda streljal je slabo, žoga je zletela mimo gola.

Mariborčani so preživljali težke trenutke, toda še dovolj zgodaj zaustavili tekmečev nalet. Prepustili so mu sicer pobudo, sami pa prežali na protinapade in na strele od daleč. Hotić je tako meril čez gol, Blažu Vrhovcu pa je veselje preprečil Radan. Tavares je nekaj minut pozneje streljal mimo gola, do konca tekme je Tavares poskušal še nekajkrat, za spremembo rezultata pa nista poskrbela niti Bohar in Milivoje Novaković, enako pa na drugi strani velja tudi za Mitjo Lotriča, ki bi lahko v 89. minuti postal junak, vendar je njegov poskus Handanović brez posebnih težav ubranil.

Maribor bo v naslednjem krogu gostil Domžale, Rudar pa bo gostoval v Kopru.

Rudar Velenje - Maribor 0:1 (0:1)
Stadion Ob Jezeru, gledalcev 1500, sodniki: Sagrković (Vrhnika), Praprotnik (ljubljana), Kovačič (Preserje).
Strelec: 0:1 Zahovič (39.).
Rudar Velenje: Radan, Iharoš, Zec, Billong, Mužek, Bolha, Pišek (od 71. Lotrič), Črnčič (od 76. Grbić), Glavina, Vručina (od 87. Bokalić), Mary.
Maribor: Handanovič, Palčič, Šuler, Defendi, Hodžić, Bohar (od 85. Ogrinec), Vrhovec, Pihler, Hotić, Zahovič (od 81. Novaković), Tavares.
Rumeni kartoni: Vručina, Zec; Palčič, Handanović.

 

Remi v Novi Gorici

V Novi Gorici sta se srečali ekipi, ki poraza že nekaj časa ne poznata. Celjani v spomladanskem delu niso niti enkrat izgubili, Goričani pa so morali priznati premoč le Mariboru, po porazu proti njim pa so nanizali štiri zmage in neodločen izid proti Kopru. Gostitelji so se tretjeuvrščeni Olimpiji že nevarno približali, Celjani pa so tisti, ki so Novogoričanom najbližji na lestvici. V primeru zmage gostiteljev bi bila razlika med kluboma že kar velika, kluba bi ločevalo sedem točk, v primeru zmage gostov pa bi si ti približali le točko zaostanka in boj za četrto mesto ter s tem uvrstitev v Evropo bi se še dodatno zapletel. Na koncu je razlika ostala ista, saj se je tekma z malim številom lepih priložnosti končala z neodločenim izidom, ki je povsem pravičen, gosti so bili boljši v večjem delu prvega, domači pa v večjem delu drugega polčasa. Celjani so tako še v šestem zaporednem poskusu Novo Gorico zapustili neporaženi.

Štajerci so hitro pokazali, da se v mesto vrtnic niso prišli braniti in da želijo osvojiti popoln plen. V peti minuti so si pripravili prvo priložnost, a je Daliborju Volašu veselje preprečil vratar Gregor Sorčan. To je domačim dalo nekaj elana, uprizorili so nekaj nevarnih akcij, toda obdobje njihove dobre igre se je končalo v 22. minuti, ko so prejeli gol. Po podaji Tadeja Vidmajerja ga je mojstrsko dosegel Volaš.

Novogoričane je prejeti gol presekal, njihovi napadi so se po njem zaključevali že pred kazenskim prostorom tekmeca, ki je bil konkretnejši in nevarnejši, a do odhoda v slačilnice je izid ostal 0:1.

Že začetek drugega dela je napovedal, da bo Gorica boljša, kot je bila v prvih 45. minutah. V 49. minuti je Tilen Nagode poskušal z glavo, vratar Matic Kotnik je bil na mestu. Zato pa je bil gostujoči vratar nemočen po drugem strelu z glavo, po podaji Dejana Žigona iz prostega strela ga je v 55. minuti premagal Matija Boben, ki je dosegel svoj prvi gol v prvoligaški konkurenci.

V 72. minuti je bil v kazenskem prostoru nevaren Bede Amarachi Osuji, a njegove akcije ni spremljal nihče od njegovih soigralcev, ki bi izkoristil njegovo podajo. V zadnjem delu tekme so se spet prebudili gosti, stalna nevarnost za domača vrata je bil Volaš, ki pa ni imel sreče, da bi dosegel še drugi gol. Po njegovem strelu z glavo je v 80. minuti žoga zadela enega od domačih branilcev in se odbila v kot, le nekaj minut pozneje pa je gostujoča obramba žogo požrtvovalno izbila pred njim in mu tako preprečila strel, potem ko se je znašel iz oči v oči z vratarjem Sorčanom.

V naslednjem krogu bo Gorica gostovala v Radomljah, Celje pa bo gostilo Aluminij.

Gorica - Celje 1:1 (0:1)
Stadion v športnem parku, gledalcev 500, sodniki: Mertnik (Odranci), Vukan (Apače), Herženjak (Lendava).
Strelca: 0:1 Volaš (22.), 1:1 Boben (55.).
Gorica: Sorčan, Gregorič, Boben, Kavčič, Celcer, Osuji, Kolenc, Kapić (Od 69. Humar), Žigon (od 78. Marinič), Filipović (od 44. Nagode), Burgić.
Celje: Kotnik, Brecl, Hadžić, Travner, Vidmajer, Cvek, Pišek, Požeg Vancaš (od 77. Galešić), Pungaršek (73. Lupeta), Cvijanović.
Rumeni kartoni: Filipović, Celcer, Nagode, Kolenc; Lupeta.

 

28. kolo
Gorica - Celje 1:1 (0:1)
Rudar Velenje - Maribor 0:1 (0:1)

ponedeljek, 17. aprila:
16.00 Aluminij - Koper
18.00 Domžale - Krško
20.15 Olimpija - Radomlje

Lestvica:
1. Maribor 29 19 7 3 57:22 64
2. Domžale 28 14 6 8 52:30 48
3. Olimpija 28 14 6 8 40:27 48
4. Gorica 29 12 9 8 39:34 42
5. Celje 29 11 8 10 36:33 41
6. Koper 28 9 10 9 29:33 37
7. Rudar 29 9 8 12 41:42 35
8. Krško 28 6 12 10 30:40 30
9. Aluminij 28 7 7 14 27:47 28
10. Radomlje 28 1 7 20 19:66 10