1. SNL: Maribor prepričljivo, zmaga v gosteh tudi Olimpiji

Vodilno moštvo slovenskega nogometnega prvenstva je uspešno začelo spomladanski del tekmovanja. V Velenju je vpisalo 14. zmago v prvenstvu in še naprej ostaja brez poraza. V gosteh jsta slavila tudi Koper in Primorje.

Objavljeno
26. februar 2011 17.02
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Velenje - Nogometaši velenjskega Rudarja so v 20. krogu 1. slovenske nogometne lige izgubili proti Mariboru z 2:4 (1:1). Tekmo v Velenju sta sicer zaznamovala dva zadetka Dejana Mezge, debitantski gol Etiena Velikonje v mariborskem dresu in "evrogol" Amela Mujakovića, ki pa Rudarju ni preprečil sedmega poraza.

Velenjski nogometaši so zelo obetavno začeli tekmo in že v prvi minuti zapravili lepo priložnost prek Denisa Grbića, toda Mariborčani so začetni nalet prestali brez posledic in nato sami začeli prevlado na zelenici. POvedli so že v 16. minuti, ko je ob pomoči Mitje Vilerja in Uroša Koruna žogo v gol poslal Marcos Tavares.

Gostje so vse do konca prvega polčasa uspeli zadržati prednost in ko je že kazalo, da se bo prva polovica končala z njihovim vodsstvom je presenetil novinec v dresu Rudarja, Amel Mujaković. V 44. minuti je sprožil strel s 25 metrov, meril zelo natančno v desni zgornji kot vrat vratarja Radana in ga s pomočjo prečke tudi premagal.

Drugi polčas so odločneje začeli Mariborčani, Jovan Vidović je v 51. minuti z glavo iz bližine zgrešil cilj, tri minute pozneje pa so gosti po igranju z roko Nenada Novakovića v kazenskem prostoru dobili enajstmetrovko. To je zanesljivo izvedel Mezga in zadel za 2:1. V 56. minuti je bilo že 3:1 za goste. Tavares je lepo podal za hrbet domače obrambe, kamor je stekel Etien Velikonja, ki je nato s spodkopanim strelom ukanil Safeta Jahiča.

V 62. minuti so imeli domači lepo priložnost za znižanje zaostanka, ko je po podaji s prostega strela z glavo streljal Novaković, a zadel le vratnico. Zato pa je bil v 69. minuti natančnejši Dragan Čadikovski, ki je z glavo po podaji Aleša Jeseničnika znižal na 2:3. Toda v 84. minuti je velenjski trud za izenačenje dobil hud udarec, saj je zaradi drugega rumenega kartona moral z igrišča Fabijan Cipot. Številčno prednost je unovčil Mezga, ki je s strelom od daleč postavil končni izid.

Rudar Velenje - Maribor 2:4 (1:1)

* Stadion Ob jezeru, gledalcev 1500, sodniki: Jug (Tolmin), Podgornik (Vrhnika) in Pavlič (Laze pri Tuhinju).
* Strelci: 0:1 Tavares (16.), 1:1 Mujaković (44.), 1:2 Mezga (54./11 m), 1:3 Velikonja (56.), 2:3 Čadikovski (69.), 2:4 Mezga (88.).
* Rudar: Jahič, Jelečević, Novaković, Cipot, Jeseničnik, Grbić (od 66. Trifkovič), Korun (od 59. Tolimir), Mujaković, Roj (od 80. Rotman), Mešić, Čadikovski.
* Maribor: Radan, Majer, Rajčević, Vidović, Viler, Mezga, Mertelj (od 86. Filipovič), Dodlek, Cvijanović (od 74. Rep), Tavares, Velikonja (od 80. Berič).
* Rumeni kartoni: Grbić, Jeseničnik, Mujaković, Korun, Cipot; Mertelj.
* Rdeč karton: Cipot (84.).

Tudi Kopru zmaga v gosteh

Domžale - Dvoboj drugo- in tretjeuvrščene ekipe prvenstva se je končal z zmagoslavjem slednje. Koper je tako znižal zaostanek za Domžalami na štiri točke, za vodilnim Mariborom pa zaostaja 15 točk (Domžale 11).

V sicer izenačeni predstavi so prvi zadetek zabili Primorci. V 28. minuti je Vasiljev izvedel kot, Drevenšek je z glavo žogo odbil le do Marka Grižoniča, ki je s strelom iz prve z 20 metrov zadel spodnji levi kot domačih vrat. Do konca polčasa je na domači strani dvakrat poskusil Darko Topić, pri gostih pa Milan Osterc in Grižonič, vendar je ostalo pri minimalni prednosti gostov.

Na začetku drugega polčasa je domači napad okrepil Damir Pekič in se takoj znašel v priložnosti, a je njegov neoviran strel z roba kazenskega prostora Hasić obranil. Po še nekaj domžalskih poskusih so v 65. minuti spet zadeli Koprčani. Miran Pavlin je podal med branilce Domžal proti Milanu Ostercu, domači so žogo odbili, a le do Mitje Brulca, ki je spet podal do Osterca. Temu nato iz bližine ni bilo težko zadeti z glavo.

Le dve minuti pozneje bi domačini izid lahko izenačili, vendar se je po strelu Drevenška z 12 metrov Hasić izkazal. Slednji pa je bil nemočen v 72. minuti, ko je prosti strel izvedel Juninho, iz neposredne bližine pa je z glavo zadel Ivan Knezović ter povrnil upe Domžal za ugodnejši razplet. Toda v zaključku tekme domačinom ni uspelo priti do resnejše priložnosti, tako da je ostalo pri zmagi Kopra.

Domžale - Luka Koper 1:2 (0:1)

* Športni park, gledalcev 500, sodniki: Habjanič (Murska Sobota), Vukan (Apače) in Gabor (Martjanci).
* Strelci: 0:1 Grižonič (28.), 0:2 Osterc (65.), 1:2 Knezović (72.).
* Domžale: Vidmar, Brezovački (od 73. Seferović), Knezović, Topić, Elsner, Juninho, Drevenšek, Zec, Šimunović (od 46. Pekič), Vuk, Horvat (od 67. Aziri).
* Luka Koper: Hasić, Handanagić, Grižonič, Djukić, Kovačević (od 62. Marijanović), Guberac, M. Pavlin (od 85. Bunderla), Al. Struna, Osterc, Brulc (od 80. Hadžić), Vasiljev.
* Rumeni kartoni: Kovačević, Marijanović, Hasić.
* Rdeč karton: /.Nafta Lendava - Primorje 1:2 (0:1)

Primorje pobegnilo z dna lestvice

Lendava - Že v uvodni tekmi nadaljevanja nogometne sezone sta se v Lendavi udarili ekipi, ki v močno spremenjeni preobleki predstavljata največji uganki. Bolje so se znašli Primorci, ki so vsaj začasno s peto zmago sezone pobegnili z dna lestvice.

V zelo slabem prvem polčasu so bili Ajdovci boljši in nevarnejši v redkih protinapadih ter zasluženo vodili. Po dveh nevarnih protinapadih gostov v 28. in 30. minuti so Primorci povedli. Prvi strel Jake Ihbeisheha je končal mimo vrat, dve minuti pozneje pa je bil isti igralec po globinski podaji Željka Tomića hitrejši od Naftinega vratarja in mu med nogama žogo poslal v mrežo.

Niti zadetek Primorja ni prebudil domačinov, ki si niso ustvarili niti ene zrele priložnosti. Mreža gostov se je sicer zatresla v 34. minuti, a po očitnem prekršku Stjepana Cabana nad vratarjem Admirjem Suhonjičem. Sodnik Vojko Goričan zadetka tako upravičeno ni priznal.

V drugem polčasu so gostje uspešno varovali dragoceno prednost, ki so jo v 70. minuti podvojili. David Tomažič-Šeruga je v domačem kazenskem prostoru nerodno podrl Sašo Aleksandra Živca, izkušeni Amer Jukan pa je z bele točke zanesljivo zadel za 2:0.

Šele osem minut pred koncem so domači vendarle dočakali svojo pravo priložnost. Vinko se je lepo zagradil in močno sprožil z dobrih desetih metrov, žoga pa je po silovitem strelu končala v gostujoči mreži tik pod prečko.

Nafta Lendava - Primorje 1:2 (0:1)

* Mestni stadion, gledalcev 700, sodniki: Goričan (Loče pri Poljčanah), Vozlič (Rogaška Slatina) in Lunežnik (Zgornja Ložnica).
* Strelci: 0:1 Ihbeisheh (30.), 0:2 Jukan (70./11 m), 1:2 Vinko (82.).
* Nafta: Jozić, Matjašec, Lazić, Balažic (od 65. Korošec), Caban, Lesjak, Vaš, Tomažič-Šeruga (od 74. Jovanović), Prašnikar (od 56. Pavel), Ibraimi, Vinko.
* Primorje: Suhonjič, Škrbina, N. Kolman, Ostojič, Marič, Čuturilo, Jukan, Tomič (od 90. Vidmar), Ihbeisheh, Božičič, S. A. Živec.
* Rumeni kartoni: Lazić, Caban; N. Kolman, Škrbina.
* Rdeč karton: /.

Olimpija do prve zmage

Ljubljančani so v Novi Gorici po torkovem domačem remiju na zaostali tekmi proti Rudarju prišli do tako želene prve zmage v drugem delu prvenstva. Tekma v prvih 20 minutah ni ponudila posebnih nogometnih užitkov, a so že prvo resnejšo akcijo so Ljubljančani končali z zadetkom. Saša Ranić je v 23. minuti v kazenskem prostoru podal pred gol, kjer je bil v dvoboju in skoku z Arisom Zarifovićem močnejši in spretnejši Tomo Šokota in z glavo zadel za 1:0.

Le štiri minute pozneje so gostitelji izenačili. Goran Galešić je podal za ljubljanske branilce, kjer se je znašel Sandi Arčon, ki je na koncu uspešno zaključil akcijo za 1:1. Toda Ljubljančani so kmalu spet povedli. V 33. minuti je po kotu žoga prišla do Milana Andjelkovića, ki je z glavo podal pred vrata, tam pa je bil najspretnejši Dalibor Radujko in zadel za 2:1.

Olimpija je vodstvo še povišala hitro po začetku drugega polčasa, ko se je drugič na tekmi med strelce vpisal Šokota. Domači trener David Peršič je z menjavami poskusil rešiti, kar se je rešiti dalo, vendar njegovi igralci pri sicer ne preveč pogostih zaključnih strelih niso bili dovolj natančni.

Niti v končnici tekme novogoriški nogometaši niso našli poti skozi ljubljansko obrambo, na drugi strani pa se zeleno-beli razumljivo niso več podajali v brezglave napade, temveč pametno branili in tudi obranili zanesljivo prednost.

Ljubljančani so se s šesto zmago prebili na šesto mesto na lestvici, tik pred današnjega tekmeca. Za četrtim mestom zdaj zaostajajo le točko, za tretjim pa devet.

Hit Gorica - Olimpija Ljubljana 1:3 (1:2)

* Športni park, gledalcev 700, sodniki: Vinčić, Ul (oba Maribor) in Kmetec (Orehova vas).
* Strelci: 0:1 Šokota (23.), 1:1 Arčon (27.), 1:2 Radujko (33.), 1:3 Šokota (50.).
* Hit Gorica: Simčič, Galešić, Zarifović, Franklin, Buzeti (od 55. Širok), Plut, N. Mevlja, M. Mevlja, Arčon (od 76. Martinović), A. Jogan, Rakušček (od 67. Vidić).
* Olimpija: Botonjič, Jović, Ranić, Škerjanc, Andjelković, Omladič (od 74. Zeljković), Vršič (od 64. Bešić), Šokota (od 89. Smiljanić), Sretenović, Salkić, Radujko.
* Rumeni kartoni: Rakušček, Galešić, Simčič; Šokota, Sretenović, Škerjanc, Bešić.
* Rdeč karton: /.

Lestvica:
1. Maribor 20 14 6 0 40:10 48 točk
2. Domžale 20 11 4 5 29:16 37
3. Luka Koper 20 10 3 7 32:26 33
4. Rudar 20 6 7 7 33:33 25
5. Nafta 20 7 4 9 30:32 25
6. Olimpija 20 6 6 8 26:26 24
7. Hit Gorica 20 6 5 9 21:31 23
8. Triglav 19 5 5 9 20:36 20
9. Primorje 20 5 4 11 27:39 19
10. CM Celje 19 4 6 9 26:35 18