1. SNL: Mariborčani z dvema goloma v zadnjih minutah do preobrata

Dalibor Volaš je z zadetkom v sodnikovem podaljšku prinesel Mariboru zmago nad Celjem (2:3), slavila tudi Olimpija.

Objavljeno
06. november 2011 12.35
Posodobljeno
06. november 2011 14.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Mariborčani so kljub porazu v evropski ligi, ko so na Portugalskem visoko z 1:5 izgubili proti Bragi, v Celje prišli kot favoriti, kar so na koncu tudi potrdili in vknjižili novo zmago, do katere so prišli v zaključku tekme in kljub zaostanku, piše STA. Zmagoviti niz v domačih Stožicah pa so podaljšali nogometaši Olimpije, ki so Muro odpravili s 3:1.

Cvijanović popeljal vijoličaste v vodstvo

Do prvega strela na srečanju so prišli domači nogometaši, ki so nastopili brez poškovanih Mitje Vilerja in Aleša Mejača. V tretji minuti je po podaji Denisa Popovića do strela prišel Dejan Krljanović, ki pa je bil premalo natančen. Svojo prvo priložnost pa so dobro izkoristili Mariborčani. Po natančni podaji Agima Ibraimija iz desne strani je z glavo natančno meril Goran Cvijanović in vijoličaste v 6. minuti povedel v vodstvo. Po zadetku so pobudo prevzeli vijoličasti in že minuto pozneje znova zapretili preko Cvijanovića, v 15. minuti pa je po novi podaji Ibraimija do strela z glavo prišel Etien Velikonja, ki pa žoge ni najbolje zadel.

Nato so zapretili Celjani in prišli do izenačenja v 20. minuti. Po prostem strelu Zorana Pavlovića iz desne strani je do strela na drugi vratnici prišel Nenad Đaković in s prve premagal vratarja Jasmina Handanovića. V 23. minuti so domači zapravili priložnost za vodstvo. Đaković je pobegnil mariborskim branilcem, poslal predložek v kazenski prostor, Klemen Medved pa je le za las zgrešil gostujoči gol. Priložnosti so se vrstile na obeh straneh, najprej je poizkusil Marcos Tavares na eni strani, na drugi strani pa je po predložku Miroslava Radulovića dobro streljal Popović, a se je izkazal Handanović. Zaključek prvega polčasa je pripadel domačim igralcem. Pavlović je lepo našel Popovića, ki je zgrešil z bližine, za tem pa je poizkusil še Pavlović, Handanović pa je žogo odbil v kot.

Tavares se naprej brez gola, tokrat zadel vratnico

Mariborčani so drugi del začeli bolje. Ibraimi je ušel po desni strani, izmenjal dvojno podajo in podal v sredino proti Velikonji, ki pa je bil prekratek, da bi resno ogrozil vrata Amela Mujčinovića. A je le nekaj trenutkov kasneje prišel do novega strela, ki je bil lahek plen domačega vratarja. Celjani so vendarle uspeli umiriti mariborske napade in sledila sta dva strela na domači strani, Krljanovič in Popović pa sta bila premalo natančna.

Gledalci na celjskem stadionu so lahko spremljali odprto srečanje, obe strani pa si ustvarile kar nekaj lepih priložnosti, vendar nobena ni posebej ogrozila nasprotnikovega gola. Še najbolj nevaren je bil strel Sebastjana Gobca, ki je odbito žogo preusmeril proti mariborskim vratom, vendar je le ogrel roke Handanovića. Tavares je nato po predložku Cvijanovića zadel vratnico, odbito žogo pa je Nejc Potokar poslal preko gola.

Rezervist Volaš poskrbel za dokončen preobrat

Tri minute pozneje so Celjani izkoristili priložnost in povedli. Pavlović je izvajal prosti strel in z močnim strelom v zgornji levi kot premagal Handanovića, ki je sicer bil na pravem mestu, a žoge ni uspel izbiti. Po vodilnem golu Celjanov je trener gostov na igrišče poslal še enega napadalca, vijoličasti so dvakrat zapretili preko Tavaresa. Sledila je izključitev Krljanovića, ki si je prislužil drugi rumeni karton ter predčasno pot v slačilnico, gosti pa so po vztrajnem obleganju domačega gola vendarle izenačili. Za izenačenje je poskrbel Cvijanović, ki je zadel z natančnim strelom iz roba kazenskega prostora, še piše STA.

Do konca srečanja so gostje vendarle prišli do novih treh točk. V 90. minuti je predložek poslal Ibraimi, žogo pa je v mrežo pospravil rezervist Dalibor Volaš, ki je vijoličaste še bolj utrdil na vrhu prvenstvene lestvice.

Izjemen zadetek Valenčila iz kakih 28 metrov

Tekma med Olimpijo in Muro je bila v prvih 45 minutah polna zanimivih dogodkov, domači so imeli večji del več žogo v nogah, a so bili Prekmurci povsem enakovredni. Odločila je učinkovitost oziroma natančnost Olimpijinih igralcev, ki so se v drugem delu pomaknili v obrambo in brez posebnih težav zabeležili že sedmo zmago na domačem igrišču in osmo nasploh.

Vsi trije goli v prvem polčasu so padli od 20. do 27. minute. Po seriji strelov od daleč z obeh strani, ki niso obrodili sadov, so Ljubljančani povedli po protinapadu, ko je Saša Ranić lepo podal žogo v prazen prostor, Adnan Bešić je sam stekel proti vratarju Alešu Luku in ga s strelom ob levi vratnici tudi premagal. Veselje gostiteljev ni dolgo trajalo, saj so Sobočani le tri minute pozneje izenačili. Milan Anđelković je bil v zračnem dvoboju z Nusmirjem Fajićem premalo čvrst, znašel se je na tleh, napadalec ponosa Prekmurja je podarjeno žogo poslal v sredino, kjer je Mateju Eteroviću ni bilo težko potisniti v mrežo.

Toda tudi slavje Prekmurcev je kratko trajalo, za kar je zaslužen Filip Valenčič, ki se je odločil za strel iz 28 metrov, žoga pa je končala v desnem zgornjem kotu vratarja Luka. Nekaj minut zatem je vratar Elvis Džafić ubranil strel Fajića, po prekinitvi pa je Fabjan Cipot z glavo zadel le Daliborja Radujka v hrbet. V končnici so imeli domači še dve priložnosti, ki pa jih Matic Fink in Bešić nista spremenila v vodstvo.

Zato pa je to na začetku drugega dela to uspelo Daretu Vršiću. Davor Škerjanc je pobegnil po desni strani, zavrnil žogo v sredino, kjer je Valenčič med nogama spustil do slovenskega reprezentanta, ki je še enkrat več dokazal, da ima natančen strel in zakaj je najboljši strelec lige.

Po zanesljivem vodstvu so Ljubljančani spremenili taktiko. Pomaknili so se na svojo polovico, gostje so si priigrali nekaj polpriložnosti, najlepši sta zapravila Fajić in Leon Horvat. Tudi varovanci Dušana Kosića so se še nekajkrat znašli v ugodnem položaju, toda Valenčić je zadel zunanji del mreže, nenatančen pa je bil še Bešić, še piše STA. A zaradi tega Kosić ni mogel biti slabe volje, saj je Olimpija obdržala zaostanek štirih točk za vodilnim Mariborom (ima tekmo manj).

1. SNL, 17. kolo:

CM Celje - Maribor 2:3 (1:1)

(Đaković 20., Pavlović 73.; Cvijanović 6., 89., Volaš 90.)

Olimpija - Mura 05 3:1 (2:1)

(Bešić 19., Valenčič 27., Vršič 48.; Eterović 23.)

Že odigrano:

Nafta Lendava - Domžale 2:1 (0:1)

(Sreš 64., Zelko 80.; Elsner 17.)

Hit Gorica - Rudar 2:2 (1:1)

(Žigon 29., Gregorič 48.; Klinar 20., Trifković 87.)

Luka Koper - Triglav 3:0 (3:0)

(Pučko 2., Bubanja 16., Smolej 45./ag)

Lestvica:

1. Maribor 16 10 4 2 37:20 34 točk

2. Olimpija Ljubljana 17 8 6 3 30:22 30

3. Hit Gorica 17 8 4 5 28:19 28

4. Rudar Velenje 16 6 6 4 25:21 24

5. Domžale 17 7 3 7 24:23 24

6. CM Celje 17 6 3 8 25:24 21

7. Luka Koper 17 5 6 6 21:23 21

8. Mura 05 17 5 5 7 18:25 20

9. Nafta Lendava 17 4 5 8 20:25 17

10. Triglav 17 3 2 12 6:29 11