2:0 za naše, Ciper je res v krizi

Slovenska reprezentanca po tretji zaporedni zmagi še vedno upa na Brazilijo 2014.

Objavljeno
10. september 2013 23.27
Posodobljeno
11. september 2013 06.00
Cyprus Slovenia WCup Soccer
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Nikozija – Slovenska nogometna reprezentanca je tudi na Cipru opravila svojo nalogo in se po tretji zaporedni zmagi v kvalifikacijah za mundial v Braziliji 2014 spet povzpela po lestvici. Moštvo očitno raste iz tekme v tekmo in tudi sinoči, ko sta priigrala tri točke Milivoje Novaković in Josip Iličić, je bilo podobno.

Prav težko bi bilo zameriti slovenskim reprezentantom, da so v sinočnjo tekmo morda krenili slabše kot gostitelji. V tako turobnem vzdušju ta rod Slovenije namreč še ni igral. Na štadionu je vladalo večje mrtvilo kot na bližnji Zeleni meji med grškim in turškim delom otoka, ki poteka le streljaj od štadiona. Še najglasnejši so bili slovenski navijači, ki jih je prišlo bodrit rojake približno 150. In, nenazadnje, še člani orkestra ciprske policije so zaigral Zdravljico, kot bi vstali iz postelje pet minut pred začetkom tekme.

Toda Slovenci so se po nekaterih napakah v uvodnih minutah igre (Brečko, Mertelj), ki na srečo niso bile kaznovane, hitro izvili iz te uspavanke. V prvem polčasu bi bilo tudi z letala vidno, kdo je ta čas 123. reprezentanca na svetu, kdo pa se počasi, a zanesljivo vzpenja po Fifini lestvici. Kot denimo v 12. minuti, ko je Kevin Kampl ukradel žogo Ciprčanom, jim z njo pobegnil v kazenski prostor kot Usain Bolt, tam našel Novakovića, ki pa je pa s 7 metrov meril v vratarja. Če bi udaril na prvo ... Toda, Novagol se je odkupil še v isti minuti. Tokrat je nasprotni napad izpeljala naveza z Daljnega vzhoda: Ljubijankić je prebil Ciprčane po levi strani, Novaković pa v drugo ni zapravil podaje pred vrata – 0:1!. »Zlajo« bi lahko že v naslednji akciji spet opozoril nase, ko je bil po lepi akciji – namesto da bi spet podal Novakoviću – preveč sebičen. V tem obdobju je šlo za slovenske nasprotne napade kot iz učbenikov. Kampl, denimo, je velemojstrsko poslal v ogenj Andraža Kirma, ki je iz stoodstotne priložnosti iztržil le kot, potem ko je zadel vratarja. Akcij še ni bilo konec (Novaković, Birsa, ...), tako igrivi so bili Katančevi aduti, ki so modro izkoriščali navidezno, toda jalovo pobudo Ciprčanov. Z eno lepotno napako – v slačilnico so odšli s prednostjo le enega gola.

Dejstvo je, da so Slovenci v prvih 45 minutah dobro onemogočili nemočne gostitelje, vseskozi so bili postavljeni zelo zgoščeno in se redkokdaj razširili po vsem igrišču. Toda hkrati drži, da so – glede na videno – iztržili premalo. V nogometu se je že pogosto zgodilo, da je kakšna žoga tudi naključno »zašla« v eno ali drugo mrežo.

Katanec je v nadaljevanju resda poskusil iskati še drugi gol, ki bi dokončno pokopal upe domačih in jih povsem umiril. Tudi sicer je ritem igre pojenjal, Alexandrou, Sotiriou, Makridis in drugi so napadali le v valovih in le redko prebijali slovenske branilce. Ko so ti izgubili boj s Ciprčani, kot v 52. minuti, je bil bodisi nenatančen Alexandrou, bodisi (76.) je najhujše preprečil Samir Handanović.

Slovenci so bili sinoči vendarle bolj konkretni, poskušali igrati bolj kompakten, sodoben nogomet, in četudi so zapravili kar nekaj priložnosti, so bili prepričljivo boljši. Kar pred tem ni uspelo Novakoviću, Kamplu in Kirmu, je v 80. minuti vendarle Josipu Iličiću, ko je šlo za nov klasičen nasprotni napad. Izjemno razigrani Novaković je ušel svojim čuvajem, hitro potegnil pred ciprski kazenski prostor, povlekel nase dva branilca, nato pa podal Iličiću, ki je z približno 12 metrov s strelom na prvo matiral Antonisa Georgallidisa – 0:2! Uf, kako so si oddahnili slovenski navijači in turisti na Cipru ... »Jojo« je v svojem 22. nastopu za Slovenijo zabil svoj prvi gol v majici z državnim grbom. In, kot bi se z Novakovićem simbolično dogovorila že pred tekmo, to mu je uspelo na dan, ko je najboljši strelec tega reprezentančnega rodu zabil svoj 22. gol za Slovenijo!

Slovenci so si v minulih dneh priigrali zelo lep izhodiščni položaj za oktobrsko nadaljevanje ciklusa, ko bo še pravi »Juhuhu«, kot bi rekel Srečko Katanec. Po tretji zaporedni zmagi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2014 so v reprezentanci gotovo lažje zadihali. Moštvo raste iz tekme v tekmo in kdo ve, kako močna bo šele Slovenija v naslednjem kvalifikacijskem večeru z Norveško, ko bo imel selektor – kljub trem rumenim kartonom v Nikoziji – na voljo prav vse reprezentante.