Absurd: Hrvati imajo dva »prava« predsednika nogometne zveze

Potem ko je na zdaj že razvpiti decembrski volilni skupščini hrvaške nogometne zveze (HNS) nov predsedniški mandat dobil Vlatko Marković, je opozicija z nekdanjim reprezentantom Igorjem Štimcem na čelu danes organizirala novo izredno volilno skupščino, na kateri je Štimac dobil potrebnih 25 glasov za predsedniški mandat.

Objavljeno
20. februar 2011 15.59
Igor Štimac
Rok Tamše, delo.si
Rok Tamše, delo.si
Zagreb - Obstoječa vodilna garnitura HNS z Vlatkom Markovićem na čelu je današnje dejanje v zagrebškem hotelu Westin označila za nelegitimno početje, hkrati pa maha s podporo UEFA in FIFA, krovnima nogometnima organizacijama, ki podpirata Markovićev tabor in rezultate decembrske skupščine.

»Naš primarni cilj je decentralizacija oblasti. Za razliko od tistih, ki so vladali v HNS pred nami, bomo mi nevsiljivi in potrpežljivi. Predolgo smo bili v temi in molče trpeli kršenje pravil,« je besede Igorja Štimca po »ustoličenju« povzel spletni portal Jutarnjega lista.

Ker so decembrske volitve v istem hotelu, a drugi dvorani, minile v mučnem ozračju tajnega glasovanja, po zatrjevanju Štimčevega tabora pa je vladajoča garnitura pred , med in po volitvah storila še številne nepravilnosti, se je odločil za izvedbo izredne skupščine, ki je na legalen poziv potrebnega števila članov vodstvo HNS ni hotelo sklicati.

Zdaj so na vrsti hrvaške institucije, da razrešijo veliko zagato v nogometni organizaciji. O »pravem« predsedniku HNS se bodo verjetno morali izjasniti na sodišču, pristojnem ministrstvu in /ali zagrebški mestni upravi.

O velikem pravno-birokratskem zapletu je Štimac dejal:»Počakali bomo, da državne ustanove opravijo svoj posel. Zavedam se, da gre za kompleksno zadevo, toda pričakujem, da bo naša skupščina potrjena v zakonitem časovnem roku. Ne razmišljam o tem, kakšno potezo bo povlekla nasprotna stran.«

Vlatko Marković je že napovedal, da bo izredna skupščina HNS - po njegovih besedah tudi edina legitimna -  19. aprila.