Ačimović ve, da le Olimpija motivira vijoličaste

Maribor je po uspešnem gostovanju v Gelsenkirchnu vse sile usmeril v jutrišnji derbi z Olimpijo, ki je sproščena in v formi.

Objavljeno
03. oktober 2014 01.55
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Celje v 5. kolu 1. SNL in Domžale v 7. kolu sta v tej sezoni prepričljivo premagala Maribor. Oba padca prvaka sta imela predigri: s Celjani so Mariborčani igrali generalko za prvo tekmo za preboj v ligo prvakov s Celticom, z Domžalčani pa štiri dni po podvigu nad škotskim šampionom.

Kolektivna štajerska »obsedenost« z zeleno-belimi iz glavnega mesta je razblinila vse neznanke o tem, kako resno se bodo Mariborčani lotili dvoboja. Neugoden razplet jim namreč lahko krepko pokvari ligaške načrte.

Možnost, da bi Mariborčani šli v tekmo v »celjsko-domžalskem« ritmu, so tako rekoč minimalne. Morebitni spodrsljaj bi utegnil povzročiti nekaj neprijetnosti, saj Mariborčani potem ne bi lovili zgolj Domžalčanov, marveč bi se v boju za prvaka morali soočiti tudi s prebujajočo Olimpijo. Na lestvici imajo Mariborčani pred Ljubljančani samo točko prednosti (22:21), Domžalčani so pri 28. Upoštevati pa velja, da bi Mariborčanom zahtevne tekme v ligi prvakov lahko vzele še več moči in bi se zaostanek do konca jesenskega dela prvenstva lahko še povečal.

Vijoličasti se zelo dobro zavedajo, da se domača bitka lahko pošteno zaplete. Tudi zato je v Gelsenkirchnu nad Štajerci lebdel duh SNL. »Zdaj pa žabarji,« še ni minilo niti pol ure, ko se je domala vsa vijolična vojska v Porurju, z nogometno četo vred in njenimi poveljniki, preusmerila v jutrišnjo mariborsko-ljubljansko bitko v Ljudskem vrtu. Tudi športni direktor Zlatko Zahović najraje uživa v zmagoslavjih nad Ljubljančani in v tej nasladi mu zvesto sledijo vsi mariborski privrženci. Da jim je v aktiviranju navijaštva proti vsemu, kar diši po Ljubljani, pomagal še selektor Srečko Katanec, je samo še ena vznemirljiva podrobnost, zaradi katere bo Ljudski vrt resnično prizorišče izjemnega spektakla s pravim tekmovalnim nabojem, kakršnega v 1. SNL že lep čas ni bilo.

V ljubljanskem taboru so priprave za dvoboj bistveno bolj umirjene in manj stresne. Športni direktor Milenko Ačimović je prepričan, da razplet v Mariboru ne more spremeniti zeleno-belih načrtov. Toda vseeno opozarja: »Če bomo izgubili, je pomembno, na kakšen način. To bomo videli po tekmi. Na vsak način ne bomo klecnili, ne bomo kar naenkrat porušili vsega, kar smo opravili doslej. En poraz z Mariborom nas ne sme ustaviti. Vemo, kaj hočemo in želimo, smo v ustvarjalnem obdobju, ki vliva optimizem.«

Olimpija je pozimi v Stožicah drugič, odkar je od sezone 2009/2010 v prvoligaški družbi, v ligaški tekmi premagala Maribor (2:0). V Ljudskem vrtu pa ima sila slab izkupiček – 7 porazov, 3 neodločeni izidi z razliko v golih 8:17. Ačimović se zaveda, da Maribor v ligaškem derbiju ne bo ničesar prepustil naključjem in da ne more ponoviti preračunljivih potez, kot si jih je privoščil s Celjem in z Domžalami. »Mariborčani so v formi, v Gelsenkrichnu so bili odlični, toda tudi mi se dvigujemo. Dvoboj je res ob pravem času in boljšega trenutka si ne bi mogli zamisliti. Vem, kako je, ko si v dobrem ritmu, in Mariborčani ta trenutek so, zato bodo poskušali ohraniti formo. Pa še nekaj je, čemur ne bomo mogli ubežati. Proti komurkoli bi zdaj igral Maribor, bi igral brez najvišjega tekmovalnega naboja. Ker pa je tekmica Olimpija in povrhu še v Ljudskem vrtu, bodo še bolj nabrušeni kot v ligi prvakov. Verjamem, da bodo igrali z najboljšimi,« je poudaril povratnik v operativno vlogo ljubljanskega kluba in vendarle odkril svoja pričakovanja. »Dosedanje tekme v ligi so me zadovoljile. Fantje napredujejo in so v formi. Za mene ne bi bilo presenečenje, če bi zmagali.«

In še nekaj statistike pred 21. derbijem: v minuli sezoni je Maribor obe domači tekmi dobil z 2:0, kar je tudi najvišja zmaga vijoličastih v Ljudskem vrtu. Z višjim izidom (3:0) je zmagal v Stožicah, kjer pa je leta 2011 doživel tudi najvišji poraz – 1:4.