Advocaat bo še tretjič vodil Nizozemsko

Prekaljeni strateg Dick Advocaat bo še tretjič prevzel nizozemsko nogometno reprezentanco in poizkušal najti pot iz krize.

Objavljeno
27. april 2017 17.25
Serbia Soccer
N. Gr.
N. Gr.
Amsterdam - Nizozemski nogometni strokovnjak Dick Advocaat naj bi se vrnil na Nizozemsko, kjer bo še tretjič prevzel vodenje nizozemske reprezentance, danes piše časnik De Telegraaf. Njegov pomočnik naj bi bil bivši vrhunski nogometaš, v zadnjem času pa analitik za televizijsko postajo BBC Ruud Gullit.

Devetinšestdesetletni trener, ki ta čas dela v Turčiji pri Fenerbahčeju, naj bi selektorski stolček nasledil od Dannyja Blinda, ki je prejšnji mesec po porazu proti Bolgariji z 0:2 v kvalifikacijah za mundial dobil nogo. Po tem porazu imajo oranje le še minimalne možnosti, da se uvrstijo na svetovno prvenstvo 2018.

De Telegraaf piše, da je neznanih le še nekaj podrobnosti novega dogovora, preden bo pogodba podpisana. Advocaat ima sicer pogodbo s Fenerjem do prvega junija, vendar naj bi ga bili Turki pripravljeni izpustiti prej, da bi lahko Nizozemce vodil že 31. maja na kvalifikacijski tekmi proti Maroku.

Nizozemci, trikratni finalisti SP, preživljajo v zadnjih letih težke čase; lani se jim ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo v Francijo, možnosti za nastop na svetovnem v Rusiji pa so majhne. Po porazu proti Bolgariji so namreč Nizozemci šele četrti v skupini A in za vodilnimi Francozi zaostajajo za šest točk.

Nizozemski navijači upajo, da bo Advocaat, ki je že vodil Nizozemsko od 1992 do 1994 ter od 2002 do 2004, s svojimi bogatimi izkušnjami lahko preobrnil krivuljo rezultatov navzgor. Če bodo nogometaši v oranžnih dresih še drugič zapored ostali brez velikega tekmovanja, potem bomo že lahko govorili o krizi brez primere nizozemskega nogometa, kar se odraža tudi v kakovosti nizozemskega državnega prvenstva, ki je daleč od stare slave.