Afera FIFA: obtoženih šestnajst oseb, polovica jih je krivdo priznala

Tokrat sta bila med drugimi pridržana podpredsednika FIFA Alfredo Hawit iz Hondurasa in Paragvajec Juan Angel Napout.

Objavljeno
03. december 2015 11.39
Switzerland FIFA
J. P., G. L.
J. P., G. L.

Zürich − Mednarodna nogometna zveza je znova na udaru, švicarske pravosodne oblasti so namreč davi v garaži luksuznega hotela v Zürichu Baur au Lac med novo racijo v okviru obsežne mednarodne preiskave korupcije v FIFA aretirale šestnajst oseb, med njimi tudi nekdanjega predsednika CONCACAF Alfreda Hawita iz Hondurasa in Paragvajca Juana Angela Napouta, prvega moža južnoameriške nogometne zveze, oba sicer tudi podpredsednika FIFA. Aretirana sta obtožena jemanja podkupnin pri prodaji televizijskih oziroma marketinških pravic za večje turnirje v Latinski Ameriki in za tekme kvalifikacij za SP. Zanimivo: zgodilo se je v istem hotelu kot maja, ko so švicarski organi v sodelovanju z ameriškimi pravosodnimi oblastmi izpeljali prvo odmevno racijo v preiskavi finančnih mahinacij pri vrhu krovne organizacije, poroča STA.

Švicarske oblasti so se za racijo odločile tik pred zasedanjem vodilnih mož FIFA, članov izvršilnega odbora, na katerem so pristojni podprli reforme za izboljšanje ugleda organizacije, ki se še nikdar v zgodovini ni znašla v takšni godlji. Kot je ameriški časnik NY Times navajal besede direktorja züriškega hotela, so goste in osebje prosili, naj ob raciji »zaradi izjemnih razmer« zapustijo hotel. Med tarčami novega kroga preiskav, ki so ga sprožili onkraj luže (vključena sta tako FBI kot ameriška finančna policija v sodelovanju z zveznim tožilstvom), sicer ni predsednika FIFA v odstopu Seppa Blatterja in prvega moža evropske podružnice (UEFA) Michela Platinija. »Seznanjeni smo bili z akcijo in bomo korektno sodelovali tako s švicarskimi kot ameriškimi organi,« so se nemudoma odzvali v FIFA.

Poleg Hawita in Napouta je ameriško pravosodje obtožilo še štirinajst oseb, med njimi kar nekaj zdajšnjih in nekdanjih funkcionarjev krovne nogometne zveze. Najvidnejši med njimi je nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze in nekdanji podpredsednik FIFA Ricardo Teixeira.

Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je na novinarski konferenci v Washingtonu razkrila, da se je osmerica med obtoženimi izrekla za krivo.