Predsednik Barcelone opran krivde v aferi Neymar

Špansko tožilstvo je opustilo obtožbe proti predsedniku Barcelone Josepu Marii Bartomeuu zaradi spornega prestopa Neymarja.

Objavljeno
26. september 2014 21.26
reu SOCCER-SPAIN-BARCELONA-APPEAL
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Afera Neymar oziroma sporni prestop brazilskega nogometnega zvezdnika v Barcelono na sodišču sicer še ni dobila dokončnega epiloga, je pa predsednik katalonskega nogometnega velikana Josep Maria Bartomeu opran suma utaje davkov. Španski tožilci so namreč danes na predlog sodnika opustili obtožbe proti predsedniku zaradi domnevne goljufije.

Tožilstvo je ovrglo tudi obtožbe proti podpredsedniku kluba Javierju Fausu, saj je sodnik ugotovil, da ni dokazov, da bi nadaljevali postopek proti njima. Bartomeu je sicer skušal pomiriti afero, ko je prevzel mesto predsednika, in natančno razkril vrednost Neymarjevega prestopa - 86,2 milijona evrov. Poleg tega je klub plačal tudi 13,5 milijona davkov v javno blagajno.

So pa tožilci sporočili, da se preiskava glede domnevne davčne utaje nadaljuje, odgovornost bo očitno nosil klub in nekdanji predsednik Sandro Rosell, ki sta obtožena nepravilnosti pri prestopu, vrednem nekaj več kot 86 milijonov evrov.

Spomnimo, Barcelona je sprva sporočila, da je za prestop Neymarja plačala 57,1 milijona evrov, nato pa je prišlo na dan, da je klub pravzaprav 40 milijonov evrov zneska plačal podjetju N&N, ki je v lasti Neymarjevih staršev. Kot priča se bo moral 1. oktobra na sodišču zglasiti tudi Neymarjev oče.