Ajax z eno nogo že v finalu (VIDEO)

Nizozemski predstavnik, ki v evropski ligi lovi prvi krono po 25 letih, je v uvodnem polfinalnem dvoboju Lyon odpravil s 4:1.

Objavljeno
04. maj 2017 01.47
Netherlands Soccer Europa League
J. P.
J. P.

Amsterdam - Nogometaši Ajaxa so storili velik korak na poti v finale evropske lige, potem ko so v prvem polfinalnem obračunu pred domačimi navijači na štadionu Johan Cruyff Arena s kar 4:1 odpravili zasedbo Lyona, ki bi lahko postala prva francoska zmagovalka v zgodovini tega tekmovanja. Klubi iz te države so namreč doslej štirikrat nastopili v finalu, a bili vselej neuspešni.

Ajax, po drugi strani, lovi svojo drugo trofejo, a nanjo čaka že četrt stoletja, od sezone 1991/92, ko je v finalu odpravil Torino. Glavna junaka današnje zmage sta bila komaj 21-letni napadalec iz Burkine Faso Bertrand Traore, ki je zadel prvi in zadnji na tekmi in dodal še podajo pri drugem golu najstniškega Danca Kasperja Dolberga, in trikratni asistent, Maročan Hakim Ziyech.

Traore je bil v tej evropski sezoni udeležen že pri osmih golih, po štirikrat je zadel in podal, v tem pogledu je izenačen z velikim Švedom Zlatanom Ibrahimovićem. Nizozemski predstavnik si je zmago zaslužil, saj je bil izjemno agilen v napadu, sprožil je namreč kar 16 strelov v okvir vrat (toliko jih niso doslej zabeležili še v nobenem obračunu končnice v evropski ligi), Lyon zgolj osem, velika večina preostalih statističnih prvin pa se je nagibala na stran gostov.

AJAX : LYON 4:1 (2:0)

Bertrand Traore 25., 71., Kasper Dolberg 34., Amin Younes 49.; Mathieu Valbuena 66.