Ameriško pravosodje o aferi FIFA: Ne boste nam ušli

Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je ob objavi obtožnic proti 16 osebam potrdila, da je osmerica priznala krivdo.

Objavljeno
04. december 2015 09.44
SOCCER-FIFA/PROBE-USA
G. L.
G. L.

Washington - Po novih aretacijah pred zasedanjem izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (FIFA) v Zürichu je ameriško pravosodje zavihalo rokave in šestnajsterici sveže odbtoženim skupaj s tistimi, ki so v postopku že od meseca maja napovedalo težke čase. Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je potrdila, da je osmerica obdolženih že priznala krivdo.

»Izdaja zaupanja je ogromna, obseg korupcije je nezaslišan. Sporočilo obtožnice mora biti jasno vsakemu odgovornemu posamezniku, ki še ostaja v senci in upa, da se bo izognil preiskavi. Ne boste dočakali, da odnehamo. Ne boste nam ušli. Številni so sprejeli opozorilo in osem obtoženih je priznalo krivdo. Sprejeli so odgovornost,« je na novinarski konferenci v Washingtonu dejala Lynchova in dodala, da proti petim osumljencem še niso vložili obtožnice. Usode prvega moža FIFA Seppa Blatterja in predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Michela Platinija ni želela komentirati in svojo odločitev argumentirala s tem, da o osebah, ki niso del obtožnice, ne želi govoriti.

Policija je včeraj v prestižnem hotelu Baur au Lac v zelo podobni raciji tisti iz maja aretirala številne ugledne uradnike pri krovni nogometni organizaciji, med njimi prvega moža nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov Alfreda Hawita iz Hondurasa in predsednika južnoameriške nogometne zveze Juana Angela Napouta iz Paragvaja. Med obtoženimi sta tudi nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze in nekdanji podpredsednik FIFA Ricardo Teixeira, sedanji šef brazilskega nogometa Marco Polo del Nero ter sedanji in nekdanji generalni sekretar nogometne zveze Južne Amerike Jose Luis Meiszner oziroma Eduardo De Luca.

V osmerici, ki so krivdo že priznali, sta nekdanji podpredsednik FIFA Jeffrey Webb s Kajmanskih otokov, ki so ga aretirali maja letos, in direktor športnega marketinga Argentinec Alejandro Burzaco, ki so ga Švicarji skupaj z Webbom že izročili v ZDA. Hawit in Napout, ki sta bila aretirana včeraj, se na vse kriplje borita proti izročitvi v ZDA, saj jima tam obljubljajo nadaljevanje preiskave. FBI je denimo včeraj izvedel tudi racijo v uradih skupine Media World, ki spada pod špansko medijsko podjetje Imagina.

Ameriška preiskava skupno zadeva za okrog 200 milijonov dolarjev podkupnin, ki naj bi bile del različnih poslov pri pridobivanju nogometnih turnirjev.