Andraž Šporar v Bratislavi učinkovit kot nazadnje v Ljubljani

Zadnja sezona 24-letnega Ljubljančana na Slovaškem? V majici Slovana združili moči trije nekdanji nogometaši Olimpije.

Objavljeno
05. november 2018 06.04
Posodobljeno
05. november 2018 06.04
Andraž Šporar na Slovaškem zabija gole kot po tekočem traku.
Ljubljana – Andraž Šporar je prvo ime minulega konca tedna: »njegova« kluba sta namreč zabila deset golov. Ljubljančani štiri, Slovan kar šest, polovico jih je zrežiral 24-letni napadalec, ki na Slovaškem doživlja pravi strelski razcvet. Kdo ve, kako dolgo ga bodo lahko zadržali v Bratislavi.

image
DELO Učinek slovenskih nogometašev na tujem.


Šporar je v tem koledarskem letu zabil v nebeško modri majici več golov kot v vseh prejšnjih poskusih na tujem. Za mlado moštvo Basla je prispeval šest golov, za člane enega, dva je zbral tudi v Bielefeldu, kjer na štadionu Arminie ni bil tako učinkovit kot leta 2013 slovenska nogometna reprezentanca, ki je tedaj z odlično igro opravila s Turčijo. Zgolj v sezoni 2018/19 je bil »Špoki« neposredno vpleten v 22 golov Slovana – 12 jih je zabil v slovaškem prvenstvu, pet v Evropi, zbral je tudi pet podaj. Samo na zadnji tekmi, ko je Slovan v soboto premagal Michalovce s 6:0, so statistiki prezrli še dodatna njegova gola: prvega so označili za avtogol, pri drugem je soigralcu prepustil izvajanje najstrožje kazni po prekršku prav nad njim.

Andraž Šporar je zabil dvanajst golov v slovaškem prvenstvu.
V Bratislavi igrata ob njem tudi Kenan Bajrić in Mitch Apau.
Kevin Kampl ni zaman postal eden od ambasadorjev eura 2024.


V Bratislavi trije nekdanji nogometaši Olimpije


»Saj običajno strele z bele točke izvajam jaz, toda to je le eno nepisano pravilo, ki ga imamo v moštvu. Drugo govori o tem, da naj ne bi streljal enajstmetrovke igralec, nad katerim je bil storjen prekršek. Ob tem Aleksandar Čavrić še lovi formo, zato sem mu z veseljem omogočil gol,« je pojasnil Šporar. Edini napadalec slovenske reprezentance, ki je konec tedna opozoril nase z golom, je le eden od treh nekdanjih nogometašev Olimpije na delu v Bratislavi. Ob njem sta nekdanji mladi reprezentant, branilec Kenan Bajrić, in desni bočni branilec Mitch Apau.

»Igramo samozavestno, po golu, ki sem ga zabil na prejšnji tekmi, sem dobil dodatno samozavest tudi sam. Zadovoljen sem, saj spet nismo prejeli gola, v obrambi odlično sodelujemo,« je dodal »Bajro«, član udarne enajsterice Slovana. Ta bo v prihodnjem letu vnovič igral na znamenitem štadionu Tehelno polje, na katerega vežejo lepi spomini iz leta 2009 tudi Slovence. Povsem novi nogometni objekt bodo odprli prihodnjo pomlad, ko bo Slovan praznoval stoletnico svojega delovanja, štadion bo sprejel 22.500 navijačev.

image
AP Takole je dočakal prvo izključitev v serie A slovenski reprezentant Leo Štulac (sedi na tleh), potem ko je storil prekršek nad nogometašem Frosinoneja.


Kdo ve, ali bo tedaj v kadru Andraž Šporar, ki ga obletavajo z vseh strani, morda bo že januarja zamenjal delodajalca, če bo na naslov Slovana prišla ustrezna ponudba. Bolj smiselno se zdi, da bo Šporar končal sezono v Bratislavi, ne nazadnje se je kaj naučil iz preteklih neuspešnih zgodb, ko je morda prehitro krenil novim izzivom naproti, tam pa ni bil pripravljen za bitke najvišje ravni.

image
REUTERS Dries Mertens je zabil gol Empoliju, ki je visoko izgubil v Neaplju. Miha Zajc (levo) je takole spremljal Belgijca.


»Do osmega decembra bomo igrali še štiri zahtevne tekme, prvo že v nedeljo v Nitri, kjer nam ne bo lahko. Želimo osvojiti vseh 12 točk in pričakati februarsko nadaljevanje prvenstva z zajetno prednostjo pred najbližjim zasledovalcem. To je vse,« je dodal Šporar, ki mu manjka še veliko natančnih udarcev do mejnika 50 golov, kolikor jih je zbral v zeleno-beli majici Olimpije.


Kampl navdušuje Nemce


Ljubljančan ni bil edini slovenski reprezentant z odličnim koncem tedna. Na veliko višji ravni se meri Kevin Kampl, ki iz kola v kolo navdušuje Nemce, ni čudno, da so njegov obraz izbrali za enega od ambasadorjev evropskega prvenstva, ki bo leta 2024 v Nemčiji. Leipzig je v tej sezoni izgubil le dve tekmi – 26. avgusta z vodilno Borussio Dortmund, 20. septembra pa v evropskem dvoboju z bratskim klubom iz Salzburga. Odtlej je nanizal sedem zmag in tri neodločene rezultate, med najbolje ocenjenimi akterji »rdečih bikov« pa je prav 28-letni slovenski zvezni igralec, ki ne pozna počitka. Čeprav smo vkorakali šele v november, ima Kampl na računu 18 tekem, dva dosežena gola, pet podaj za gol in številne odvzete ključne žoge v 1433 minutah igre. Leipzig se je s sobotno zmago v Berlinu vrnil v »območje lige prvakov«, Kampl pa je za svoj učinek prejel visoko oceno 2.

image
AP Tudi Valter Birsa (desno) ni nogel preprečiti poraza Chieva s Sassuolom.