Angleški navijači bodo peli marseljezo

Prijateljska nogometna tekma med Francijo in Anglijo na Wembleyju bo v znamenju žalovanja ob terorističnih napadih.

Objavljeno
16. november 2015 14.43
FBL-EURO-2016-FRA-FRIENDLY
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - Francoska nogometna reprezentanca je v času napadov v Parizu, na štadionu Stade de France, v bližini katerega so odjkenile tri eksplozije, igrala prijateljsko nogometno tekmo z Nemčijo, že jutri pa jo čaka tudi gostovanje na Wembleyju in obračun z Anglijo. Kljub ostrim varnostnim ukrepom in visokemu tveganju sta se francoska in angleška nogometna zveza odločili, da tekma bo. »Francija stoji, nogomet prav tako,« je dejal predsednik FFF Noel Le Graet in poudaril, da mora življenje iti naprej.

Na Wembleyju sicer pripravljajo posebno slovesnost v čast žrtvam in vpletenim v tragedijo, štadion bo obsvetljen v barvah francoske zastave. »Ta tekma bo resna priložnost, da svetu pokažemo, da je nogomet združen proti tem grozodejstvom,« pa je dejal selektor angleške reprezentance Roy Hodgson. »Izkoristili bomo priložnost, da skušaj s Francijo izkažemo solidarnost do vseh, ki jih je tragedija prizadela,« pa je dosal predsednik FA Greg Dyke.

Vodstvo anglšeke zveze je ob tem tudi pozvalo domače, naj se francoskim pridružijo ob petju njihove himne - marseljeze pred začetkom tekme.

Francoski reprezentanti so po tragediji pretreseni, mnogih so se napadi dotaknili tudi pobližje. Lassana Diarra je izgubil sestrično, sestra Antoina Griezmanna je ušla iz koncertne dvorane, kjer je umrlo 89 ljudi. Oba sta z reprezentanco že v Londonu, čeprav je selektor Didier Dechamps vsem igralcem ponudil, da lahko zaradi tragedije mirno odpovedo nastop za reprezentanco.