Angleški up jamajški strup v steklenički

Raheem Sterling je veliki up Liverpoola in angleške nogometne reprezentance. Tedensko bo zaslužil 130.000 evrov.

Objavljeno
07. september 2014 02.00
G. N., šport
G. N., šport
Liverpoolov trener Brendan Rodgers je sprožil niz hvalnic. Komaj 19-letnega velikega upa Raheema Sterlinga je postavil ob bok Lionelu Messiju. »Ko opazuješ njegove gibe in preigravanja ter odločitve v stiski, vidiš, da je v njegovih potezah veliko Messijevih,« je Rodgers potegnil vzporednice med svojim varovancem in najboljšim igralcem minulega SP v Braziliji.

Sredi tedna je bil komaj 170 cm visoki »dribler« spet v središču pozornosti. Po povprečni predstavi Anglije, s katero bo Slovenija bíla boj za uvrstitev na EP leta 2016 v Franciji, proti Norveški, ki je služila pripravi za jutrišnji kvalifikacijski štart s Švico v gosteh, so padle zveličavne besede. Ne le strokovna javnost, tudi navijači so skoraj enotni, da je jamajški »strup v steklenički« ta trenutek najboljši angleški nogometaš. V Kingstonu rojeni fant je čez poletje postal ne zgolj veliki up Liverpoola, marveč kar rešitelj Anglije.

Selektor Roy Hodgson je nadaljeval, kar je Rodgers začel – Sterlinga je spremenil v enega od ključnih napadalcev v reprezentanci, ki je že v Braziliji nastopila pomlajena. Kljub hitremu slovesu od SP po vsega točki v skupini z Italijo, Urugvajem in Kostariko je Hodgsonova mlada Anglija požela simpatije. V njej je izstopal prav napadalec hitrih nog, ki je iz Brazilije prišel še boljši, kot je trdil Rodgers.

»Po izkušnji na SP se je vrnil na še višji ravni. Ko dobi žogi, se dvigneš s sedeža in z velikim pričakovanjem gledaš, kaj bo z njo opravil. Imaš občutek, da bo naredil nekaj dobrega,« z navdušenjem pojasnjuje bliskovito napredovanje napadalca, ki je v preigravanja imenitno vklopil hitrost. Obe prvini sta ključni za napadalca, ki so mu angleški mediji naprtili težko breme, s tem, da so ga označili za enega največjih upov na svetu, za nekatere pa kar enega od najboljših nogometašev.

Rodgers ima ob Hodgsonu odgovorno nalogo, da bo nadarjenega Sterlinga izbrusil v enega od najboljših. Kaže, da se tega zaveda. »Pazljivi smo bili, ko smo ga uvrstili v člansko moštvo in ko smo ga uveljavili v moštvu in oblikovali nogometno osebnost. Ko je igralec tako mlad, je pomembno, da natančno razume, kakšna je njegova vloga. Ne samo, da je izgled dober, mora biti tudi učinkovit in uspešen. Zdaj ima sloves igralca, ki lahko zabija gole in ustvarja priložnosti. Minulo sezono je dosegel 10 golov in ta fant je lahko samo še boljši,« navijači Liverpoola in Anglije upajo, da se bodo trenerjeve besede uresničile.

Sterling, ki je minuli vikend igralsko zasenčil tudi nastopaškega Maria Balotellija, se s svojim bliskovitim športnim in osebnostnim razvojem še kar dobro kosa. Veliko bolje, kot so pričakovali skeptični in kritični poznavalci preplačanih mladih angleških nogometašev, ki se pogosto znajdejo na prvih straneh črne kronike. Mladi zvezdnik je odkrito povedal, da je imel v njegovem odraščanju zelo pomembno vlogo eden od najbolj priznanih angleških športnih psihiatrov Steve Peters.

»Način, kako dela, je imeniten. Najprej, ko sem se prvič soočil z njim, je dejal, da to pač ni zame. Vse skupaj se mi je zdelo zapleteno in nepomembno, toda njegova sporočila so se pozneje vtisnila v glavo. Razume igralce in čustva, ki jih sprožajo v igri. Kar pove, resnično pomaga. Njegov moto, ki poudarja igralčevo osredotočenost na žogo, deluje. Resnično mi je pomagal,« je pohvalil strokovnjaka, ki je imel eno od pomembnih vlog pri vzponu britanskega kolesarstva in je strokovni sodelavec britanske atletske in nogometne reprezentance.