Angleži odprli nogometni center za priprave

Princ William in njegova žena Kate sta danes slovesno odprla napreden objekt, vreden 130 milijonov evrov.

Objavljeno
09. oktober 2012 20.20
Posodobljeno
09. oktober 2012 21.09
TOPSHOTS-FBL-ENG-FA-ROYALS
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Angleški nogometaši ne bodo smeli več imeti izgovorov za neuspehe za mednarodnih turnirjih, je ob odprtju nacionalnega nogometnega centra v parku St. George's povedal kapetan angleške nogometne reprezentance Steven Gerrard. Nov kompleks bo na voljo vsem 24 angleškim selekcijam, od najmlajših do članske, slovesno pa ga je danes odprl kraljevi par, princ William in njegova žena Catherine.

Slednja sta se na otvoritvi družila z nekaterimi angleškimi reprezentanti, ki se v novem centru že pripravljajo na naslednje kvalifikacijske tekme za SP 2014, s San Marinom in Poljsko. William je ob tem roko ponudil tudi »problematičnemu« Ashleyju Colu, ki je nedavno poskrbel za nov škandal na angleški nogometni zvezi (FA).

FA ga je obtožila krivega pričanja v primeru Johna Terryja, sam pa se je na obtožbe odzval z žaljivo objavo na Twitterju. FA mu je zato zagrozila, da ne bo smel igrati na naslednji reprezentančni tekmi, a si po opravičilu Chelseajevega nogometaša vendarle premislila. »Če boš še naprej poreden fant, ti bomo ukinili račun na Twitterju,« se je pošalil William, Cole pa se mu je lahko le sramežljivo nasmehnil.

»To bo več kot le pripravljalni center, v katerem se bo urila reprezentanca, ki bo nekoč premagovala svetovne velesile. To ni le univerza, kjer se bo usposobilo več kot 250.000 trenerjev. Je tudi odličen primer družbene iniciative, ki odpira še več priložnosti in vrat,« je povedal princ William, ki je sicer zagreti navijač angleškega prvoligaša Aston Villa.

Novi center se razprostira na 133 hektarjih v Staffordshiru, ima veliko igrišče enakih dimenzij in s travnato površino kot Wembley, še 11 drugih pripravljalnih igrišč, notranje pokrito igrišče, višinsko hišo, 60 metrov dolgo šprintersko stezo ... V prostorih bo tudi središče za športno medicino, rehabilitacijski center, in bo nasploh ena najnaprednejših pridobitev na Otoku.