Portugalska prva zmagovalka lige narodov

V finalu lige narodov najmočnejše skupine A je Portugalska premagala Nizozemsko in se uvrstila na evropsko prvenstvo ter denarno nagrado zaokrožila na 10,5 milijona evrov. Anglija tretja.

Objavljeno
09. junij 2019 22.55
Posodobljeno
09. junij 2019 23.02
Na evropskem prvenstvu prihodnje leto bodo Portugalci igrali kot zmagovalci dveh največjih celinskih tekmovanj, kot evropski prvaki in zmagovalci lige narodov. FOTO: Reuters
G. N.
G. N.
Ljubljana - Veliki junak za prvo zmago novoustanovljenega tekmovanja lige narodov ni bil Cristiano Ronaldo, marveč Goncalo Guedes. V 60. minuti je napadalec španske Valencie s strelom z roba kazenskega prostora ukanil nizozemskega vratarja Jasperja Cillesena in na štadionu Porta sprožil navdušenje. To se je po zadnjem žvižgu glavnega sodnika Alberta Undiana Mallenca podaljšalo debelo v večer, saj je Portugalska s to zmago razrešila svoje kvalifikacijske neznanke za evropsko prvenstvo. Kot prva se je že uvrstila na EP, obenem je z zmago zaslužila 10,5 milijona evrov (6 milijonov € za zmago, po 2,25 milijona € za 1. mesto v skupini in iz solidarnostnega skala). Nizozemski je za uteho pripadlo milijon € manj.

image
Goncalo Guedes si je zaslužil tudi čestitko najboljšega portugalskega strelca Cristiana Ronalda. FOTO: AFP


V tekmi za 3. mesto je Anglija v Guimaraesu po streljanju enajstmetrovk premagala Švico s 6:5 (0:0, 0:0, 0:0).
Anglija je za 3. mesto prejela skupno 8 milijonov € (3,5 + 2,25 + 2,25), Švica pa 7 milijonov €.

image
Jordan Pickford je bil angleški junak v tekmi za 3. mesto lige narodov. FOTO: AFP


Portugalska : Nizozemska 1:0 (0:0)


Zmajev štadion, gledalcev 43.199, sodnik Alberto Undiano Mallenco (Španija).

Strelec: 1:0 – Guedes (60).

Portugalska: Rui Patricio, Dias, Guerreiro, Fonte, Ronaldo, Bernardo Silva, Danilo, Carvalho (od 93. Neves), Fernandes (od 82. Moutinho), Guedes (od 75. Rafa), Semedo.

Nizozemska: Cillessen, De Ligt, van Dijk, Bergwijn (od 60. van de Beek), Wijnaldum, Babel (od 46. Promes), Depay, De Roon (od 81. L. de Jong), Blind, F. de Jong, Dumfries.

image
Harry Kane je tekmo začel obetavno, v nadaljevanju pa najboljši strelec zadnjega SP ni bil učinkovit. FOTO: Reuters

 

Anglija : Švica 6:5 (0:0, 0:0)


Štadion Afonsa Henriquesa, gledalcev 15.742, sodnik Ovidu Hategan (Romunija).

Strelci z 11-m: Maguire, Barkley, Sancho, Sterling, Pickford, Dier za Anglijo; Zuber, Xhaka, Akanji, Mbabu, Schär za Švico. Zgrešil Drmić.

Anglija: Pickford, Alexander-Arnold, Maguire, Gomez, Rose (od 70. Walker), Dier, Delph (od 106. Barkley), Alli, Sterling, Kane (od 75. Wilson), Lingard (od 106. Sancho).

Švica: Sommer, Elvedi, Akanji, Schär, Rodriguez (od 87. Drmić), Freuler, Xhaka, Mbabu, Fernandes (od 61. Zakaria), Shaqiri (od 65. Zuber), Seferović (od 113. Okafor).