Ante Šimundža: Nadaljeval bom po svoji poti!

Športni direktor Zlatko Zahović je zatrdil, da je novi trener dolgoročna rešitev nogometnega prvaka Maribora.

Objavljeno
01. oktober 2013 10.46
Ante Šimundža, novi trener NK Maribor, 30.9.2013, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Kljub dežju je v prostorih štadiona Ljudski vrt včeraj močno sijalo sonce. Žarke je prinesel novi trener Maribora Ante Šimundža. Ključni kadrovik, športni direktor Zlatko Zahović, je kar žarel ob predstavitvi vrstnika, ki je, kot je zatrdil, prišel ob pravem trenutku in bo dolgoročna rešitev.

Včerajšnji nogometni dogodek št. 1 v Sloveniji je minil spektakularno in s šprintom na 100 m. Kdo bo nasledil Anteja Čačića, že v nedeljo ni bila več skrivnost. Kanček previdnosti zavoljo Zahovićeve nepredvidljivosti pa je bilo treba vzeti v zakup.

Včeraj opoldne ni bilo več neznank. Dvojec Zahović-Šimundža je bliskovito vstopil v novinarsko sobo štadiona Ljudskega vrta, kratko in jedrnato povedal in odgovoril, kar je moral, ter znova švignil nazaj v pisarne. Ob 14. uri je nekdanja štirinajstica, ki je v mariborskem dresu zbrala 296 nastopov in zabila 103 gole, med njimi enega proti slovitemu Lyonu v sanjskem letu 1999, nato prvega Mariborovega v ligi prvakov (v Kijevu za zmago z 1:0) in sploh prvega v evropskih pokalih, že vodila prvi trening.

»Ni bilo drugega kandidata. Blizu je bil že junija, zdaj pa je prišel ob pravem trenutku. Vsi smo zadovoljni, ključno pa je bilo in je, da pozna Maribor do temeljev in seveda tudi njegov način delovanja,« je prva beseda, kot se spodobi, pripadla vidno veselemu, zadovoljnemu in tudi nasmejanemu Zahoviću, ki je bil tako rekoč brez možnosti – Šimundža ali pa ... Izpostavil je najmočnejše argumente mariborskega Anteja. »Sodeloval je pri največjem dosežku kluba, soustvarjal je tudi novi preporod Maribora. Njegova pripadnost do kluba nikoli ni bila vprašljiva.«

Šimundža, ki je na začetku devetdesetih let minulega stoletja pod Kalvarijo prišel z desnega brega Drave, iz Železničarja (pripeljal ga je Marijan Bloudek), je takoj prešel k bistvu: »Moštvo želim čimprej stabilizirati in vrniti ambicioznost na najvišjo raven. Upam na najboljše. Razlika med moštvom, ki sem ga zapustil, in tem, ki sem ga dobil, je velika. Igralci so odrasli in zrelejši, izkušnje so si priigrali skozi težke evropske tekme,« je bil suveren novi poveljnik, ki je v soboto praznoval 42. rojstni dan. Njegov zagrebški soimenjak je v nedeljo dopolnil 60. let.

Šimundža je prehodil šolsko trenersko pot. Preden je po njej začel hoditi samostojno (pri Muri in graškemu GAK ter nazadnje Aluminiju), je bil pomočnik Pavlu Pinniju v Celju in nato Darku Milaniču. Skupaj sta tako rekoč začela postavljati temelje zdajšnjega Maribora. Na vprašanje, ali bo nadaljeval po Milaničevi poti, morda po Čačićevi, je Šimundža brez dlake na jeziku odgovoril: »Ne po Milaničevi niti po Čačićevi, marveč po moji poti. Zahteven sem do sebe in enako bom zahteven do igralcev. Takšni moramo biti 24 ur na dan. Zahteval bom red in disciplino. Maribor je ambiciozen, sam sem ambiciozen in skupaj moramo dvigniti vse na najvišjo možno raven. Če bi se zadovoljevali s tem, kar smo dosegli, potem ne bi bili ambiciozni. Ko je najboljše, želim storiti korak naprej. In delali bomo tako, da bomo šli korak za korakom.«

Zahović ga je dopolnil: »Seveda je zelo pomembno, kakšna bo pot. Mora biti v skladu z našo značilno nogometno kulturo. Ta je prepoznavna. Sistem igre je del in simbol kluba, tako kot je za Real, Barcelono, Ajax ... in s tem Ante ne bi smel imeti težav. Pozna ga do podrobnosti, nazadnje je bil eden od tvorcev vijoličastih temeljev v novejši zgodovini,« je Zahović svojemu novemu izbrancu med drugim položil v »usta« filozofijo, ki je s Čačićem rahlo zašla s poti.

Šimundža bo silovito štartal v vlogi trenerja Maribora. Že v četrtek se bo soočil z evropskim tekmecem, nato z Olimpijo. »Pred nami je tekma z Wiganom, potem šele z Olimpijo. Stanja v moštvu in drugih podrobnosti ne bom delil z javnostjo. Najprej se moram z vsem seznaniti sam, na vsak način se bom trudil, da bom vrnil zmagovalno miselnost. Prestop iz druge slovenske lige v evropsko ligo se mi ne zdi težava, saj sem vedno maksimalno motiviran,« je zaključil Mariborčan, zavedajoč se, da je prav ta prednost lahko tudi slabost. Ali kot je sklenil Zahović: »V domačem okolju biti uspešen ni enostavno.«