Apoel in Tromsø napredovala na račun turških klubov

Apoel iz Nikozije, ki ga je v kvalifikacijah lige prvakov izločil Maribor, bo vseeno lahko nastopal v evropski ligi. Prav tako Tromsø.

Objavljeno
30. avgust 2013 11.32
Nogomet Maribor
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Monte Carlo -  Ciprsko moštvo Apoel iz Nikozije je po porazu v tretjem kolu kvalifikacij za ligo prvakov z Mariborom izgubil še dvoboj z belgijsko ekipo Zulte-Waregem in ostal brez nastopa v evropski ligi. A bo vseeno lahko nastopal na evropskih zelenicah. Žreb med moštvi, ki so izgubila dvoboje zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo, mu je namreč namenil mesto turškega Fenerbahčeja.

Turško moštvo je namreč zaradi prirejanja izidov izgubilo možnost sodelovanja v evropskih pokalih. Tako je pred dnevi potrdilo tudi Mednarodno športno razsodišče (CAS) in potrdilo ukrep Evropske nogometne zveze (UEFA). CAS je sicer pred časom ukinil kazen in Fenerbahče je lahko nastopal v tretjem predkolu lige prvakov, kjer je bil uspešen, tako da se je v zadnjem krogu kvalifikacij za najelitnejše klubsko tekmovanje meril z angleškim prvoligašem Arsenalom in izgubil obe tekmi (0:3, 0:2). S tem se je Fenerbahče po tekmovalni plati uvrstil v evropsko ligo, kjer pa bo zdaj nastopil drug klub. Turški klub čaka dve leti suspenza.

Apoel je z Zulte-Waregemom povratno tekmo doma izgubil z 1:2 (0:1), na prvi tekmi pa je bilo 1:1.

Tromsø namesto Bešiktaša

Mednarodno arbitražno razsodišče v Lozani je tudi odločilo, da tudi turški Bešiktaš v tej sezoni ne bo mogel nastopati v evropskih nogometnih pokalih. Razlog je enak kot pri Fenerbahčeju: prirejanje izidov tekem leta 2011. Namesto njega bo v evropski ligi igral norveški Tromsø.

Bešiktaš je na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo doma Tromsø premagal z 2:0 (0:0), na prvi tekmi pa je na Norveškem izgubil z 1:2.

Tekma med nizozemskim Alkmaarjem in Atromitosom iz Aten je bila pozno sinoči prekinjena. Zaradi ognja, ki je izbruhnil na stadionu, so morali tribune v 59. minuti izprazniti. Tekmo bodo nadaljevali danes ob 11. uri, Nizozemci so na prvi tekmi v gosteh zmagali s 3:1, na povratni pa je za goste iz Grčije štiri minute pred koncem prvega polčasa zadel Dimitris Papadopoulos.

Žreb skupin evropske lige bo danes ob 13. uri, svoje nasprotnike pa že težko čaka tudi Maribor. Ta bi se lahko srečal celo z Rijeko, ki jo vodi njegov nekdanji trener Matjaž Kek.