Arsenal vstal od mrtvih, Kampl z Leverkusnom v evropsko ligo

Nogometna liga prvakov: v osmino finala Barcelona, Roma, Bayern, Arsenal, Chelsea, Dinamo, Zenit in Gent.

Objavljeno
10. december 2015 00.50
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Z zelo napetim ozračjem so postregle zadnje tekme skupinskega dela v ligi prvakov. Zagotovljeno vstopnico za napredovanje v osmino finala so imeli pred zadnjim dejanjem namreč le prvouvrščeni v skupinah E, F in H; Barcelona, Bayern in Zenit. Trojici pa so se v nadaljevanju včeraj pridružili še Roma, Arsenal, Chelsea, Dinamo Kijev in Gent.

Leverkusen, v katerem igra slovenski reprezentančni as Kevin Kampl, se bo moral zadovoljiti z uvrstitvijo v šestnajstino finala evropske lige. Včeraj je remiziral doma z zvezdniki Barcelone (Kampl je prejel rumeni karton in na naslednji evropski tekmi ne bo igral), z nedoločenim izidom sta se razšla tudi Roma in Bate. »Lekarnarji« so skupinski del tako končali z enakim točkovnim izkupičkom kot Italijani, vendar je bila statistika v medsebojnih dvobojih na strani slednjih.

Za zgodbo večera pa je poskrbel Arsenal v gosteh pri Olympiakosu. Londončanom, ki so slabo začeli sezono in jim je do včeraj grozil izpad, so Grke z visoko zmago (3:0) izrinili z drugega mesta na lestvici skupine F. Blestel je Olivier Giroud. S trojčkom – njegovim prvim za »topničarje« – je postal četrti igralec v Arsenalovem dresu, ki je v ligi prvakov dosegel »hat-trick«. Giroud je po 13 letih in Thierryju Henryju tudi drugi Francoz, ki je za Londončane v LP dosegel tri gole na eni tekmi. Arsenal je šestnajstič zapored napredoval iz skupinskega dela v osmino finala.

Zanimiv razplet je ponudilo dogajanje na igriščih na tekmah v skupini G. Chelsea je bil doma boljši od Porta, Dinamo Kijev od Maccabija. Moštvo Joseja Mourinha napreduje s 1. mesta v skupini, Kijevčani so v evropsko ligo potisnili Porto. Pari osmine finala bodo znani v ponedeljek.

V evropski ligi bodo poleg Kamplovega Leverkusna igrali še Olympiakos, Porto in Valencia.

Izidi

Skupina E – Bayer Leverkusen : Barcelona 1:1 (Hernandez; Messi), Roma : Bate Borisov 0:0; vrstni red: Barcelona 14, Roma in Bayer Leverkusen po 6, Bate Borisov 5; skupina F – Dinamo Zagreb : Bayern 0:2 (Lewandowski 2), Olympiakos : Arsenal 0:3 (Giroud 3); vrstni red: Bayern 15, Arsenal in Olympiakos po 9, Dinamo Zagreb 3; skupina G – Dinamo Kijev : Maccabi Tel Aviv 1:0 (Garmaš), Chelsea : Porto 2:0 (Marcano avt., Willian); vrstni red: Chelsea 13, Dinamo Kijev 11, Porto 10, Maccabi Tel Aviv 0; skupina H – Valencia : Lyon 0:2 (Cornet, Lacazette), Gent : Zenit 2:1 (Depoitre, Miličević; Džjuba); vrstni red: Zenit 15, Gent 10, Valencia 6, Lyon 4.