Barça in Bayern daleč pred vsemi

Messi-Suarez-Neymar: učinkovitejši od vseh klubov v Evropi.

Objavljeno
26. november 2015 08.12
J. S.
J. S.
Ljubljana – Peto kolo lige prvakov je odgovorilo na številna vprašanja o potnikih v osmino finala, o formi domnevno »slabše« pripravljenih klubov in tudi potrdilo že znano. Favorita za zmago v finalu, ki bo v 28. maja v Milanu, bo namreč treba iskati med tradicionalnimi silami, med katerimi prednjačita Barcelona in Bayern.

Bayern je v petih kolih druženja z Arsenalom, Dinamom in Olympiakosom ustvaril razliko v golih 17:3, ki se ji ni približal nihče drug med 32 udeleženci te sezone lige prvakov. Zadnja kluba, ki sta po 5 kolih LP nanizala več golov, sta bila Real Madrid (18) jeseni 2013 in Manchester United (19) jeseni 1998, in oba sta se pol leta pozneje veselila naslova evropskega prvaka. ManUtd v nepozabnem finalu prav z Bayernom, Real v mestnem derbiju z Atleticom.

Moštvo Pepa Guardiole igra nogomet najvišjega ritma, v katerem ne gre le za avtomatizem potez in gibanja, pač pa bavarski nogometaši med igro razmišljajo, kot bi šlo za šahovsko prvenstvo. Ni čudno, da Bayern nima tekmeca ne doma ne v Evropi. Bavarci zato razumljivo že pogledujejo proti 14. decembru, ko bodo izvedeli za ime prvega tekmeca v vnovič raztegnjeni osmini finala; prvo sito izločilnih dvobojev bo namreč na sporedu od 16. februarja do 16. marca.

Barcelona se je šele s tekmo proti Romi povzpela na skupno razliko v golih 14:3, toda prav zadnja predstava izbrancev trenerja Luisa Enriqueja je tekmecem pošteno nagnala strah v kosti. Rimljani so odšli domov na ščitu z rezultatom 1:6, pri čemer bi kaj lahko prejeli še kakšen gol. Nobeno moštvo iz Španije doslej še ni premagalo kluba iz Italije z razliko petih golov! Trizobi katalonski napad Neymar-Messi-Suarez, gotovo eden najboljših v zgodovini priljubljene igre z žogo, je predstavljal nerešljivo uganko za tekmece. Roma je bila nemočna, po mnenju italijanskih medijev tudi ponižana.

Kako odličen je Barçin južnoameriški zvezdniški trojček MSN, potrjuje tudi statistika. Messi (43), Suarez (39) in Neymar (39) so v koledarskem letu zabili 129 golov v različnih tekmovanjih za Barcelono. To predstavlja 82,7 odstotka (!) vseh katalonskih golov in je hkrati več, kot jih je v istem času zabil katerikoli klub na stari celini. Neverjetno, a tudi takšni nogometni velikani, kot so Real Madrid (108), Bayern (122) in PSG (115), so letos zabili manj golov od treh najboljših igralcev FC Barcelona.

Da so Katalonci enostavno prehitri za Romo – kljub temu, da je Messi igral prvo pravo tekmo po poškodbi –, razkriva tudi akcija za Messijev gol, pri katerem so igralci Barcelone s hitrimi šprinti, podajami z enim dotikom in pregledom nad igro nanizali 27 podaj, največ med vsemi v ligi prvakov. Rimljani pa so jih lahko le gledali. V strelski šov na štadionu Camp Nou se je vključil celo štoper Gerard Pique, ki je zabil že svoj 10. gol v ligi prvakov in na večni lestvici strelcev gleda v hrbet le trem branilcem. Pred njim so evropski prvaki Roberto Carlos (16), Ivan Helguera (15) in Christian Panucci (11).

No, Roma je imela na torkov večer tudi srečo v nesreči. Če je bil njen poraz v Barceloni pričakovan – višina ni pomembna –, je bil povsem nepričakovan le remi Bayerja iz Leverkusna v Belorusiji. Kevin Kampl in druščina so si tako močno priprli vrata v izločilne dvoboje. Romi bo v zadnjem kolu, ki ga bodo v skupini E igrali 9. decembra, za osmino finala zadostovala kakršnakoli zmaga nad Bate Borisovom, saj ima boljši izkupiček s tekem proti Nemcem (4:4, 3:2). V boju za 2. mesto so resda še trije klubi (Barcelona 13, Bayer in Roma po 5, Bate 4).