Barcelona izgubila del prihodkov in ugleda, naslednji na vrsti Suarez

Ni čudno, da želi zapustiti barko tudi Lionel Messi, ki bi pri novem delodajalcu iztržil še večjo plačo.

Objavljeno
15. september 2020 06.01
Posodobljeno
15. september 2020 09.19
Lionel Messi in Luis Suarez sta velika prijatelja. FOTO: Albert Gea/Reuters
Čas bo razkril, kako visoko bo posegla FC Barcelona, ki jo gradi novi trener Kataloncev Ronald Koeman. V prvi pripravljalni tekmi proti nižjeligašu mu je šlo po načrtu, ob zmagi je »ohranil v jati« tudi prvega solista v orkestru Lionela Messija. Koeman ni prišel naključno, saj se zdi, da bo začel graditi zgodbo o (ne)uspehu iz točke nič.

Še nedolgo nazaj je kazalo Kataloncem odlično: s štirimi milijardami evrov vredno blagovno znamko je bila FC Barcelona četrti najvrednejši športni klub na svetu, z 840 milijoni evrov prihodkov pa nogometni klub, ki je letno ustvaril največ med vsemi v Evropi.

478 od Barçinih 908 golov sta v šestih skupnih sezonah zbrala odlična napadalca Messi in Suarez.


Toda odhod enega nogometaša – Brazilca Neymarja –, padec v formi nekaterih drugih in angažiranje nekaterih napačnih trenerjev so bili dejavniki, ki so klub pripeljali do nemočnega v bitki za španski in evropski naslov. Ob tem je inštitucija izgubila del ugleda v nogometni skupnosti tudi zavoljo neposrečenega vodenja kluba.


Prihodki nižji za visokih 315 milijonov evrov


Ni čudno, da želi zapustiti barko tudi Lionel Messi, ki bi pri novem delodajalcu – kar seveda veliko šteje – iztržil še večjo plačo kot v Barceloni. Barça, ki bo prvi koli španskega prvenstva izpustila zavoljo oddiha po zaključnem turnirju osmerice v Lizboni – podobno kot Atletico in Sevilla –, bo morala v prihodnje drastično znižati svoje poslovne in začasno športne ambicije.

image
Kar 478 od Barçinih 908 golov sta v šestih skupnih sezonah zbrala odlična napadalca Lionel Messi in Luis Suarez. FOTO: Lluis Gene/AFP


Predsednik Josep Maria Bartomeu bo zabeležil za 315 milijonov evrov nižje prihodke zavoljo pandemije koronavirusa, vprašanje je, kako bi sploh lahko preživel volitve naslednjega predsednika kluba, ki naj bi bile 20. in 21. marca 2021.

Namesto predvidene milijarde evrov prihodkov v poslovnem letu 2020/21 bo prišlo do drastičnega padca, klub se pogaja o revidiranju pogodb z igralci, Luisa Suareza dobesedno »sili«, da sprejme ponudbo Juventusa, najbrž bi nekateri rade volje vzeli 150 milijonov € tudi za prodajo Messija in dodatno pomladili moštvo, čeravno govorijo drugače.


Koeman v prvi tekmi v tipičnem sistemu 4-2-3-1


Morebiten odhod odličnih napadalcev in velikih družinskih prijateljev Messija in Suareza je seveda možen še letos, ne nazadnje bo konec prestopnih rokov po Evropi šele oktobra. Toda odsotnost fantastične južnoameriške naveze bi bilo nemogoče nadomestiti tudi z nakupom vesoljcev.

image
Tudi Messijeva in Suarezova soproga, Antonella Roccuzzo in Sofia Balbi se odlično ujameta. FOTO: Albert Gea/Reuters


Messi in Suarez sta namreč od leta 2014, ko sta začela mleti tekmece v paru, prispevala več kot polovico Barçinih golov! Ali drugače: 478 od 908 golov, pri čemer Suarez ni vselej zaostajal za Messijem.
Vidal se seli k Interju
Arturo Vidal se po poročanju italijanskih in španskih medijev iz Barcelone seli k milanskemu Interju, pri katerem kapetanski trak nosi slovenski vratar Samir Handanović. Vodilni možje pri Interju in Barceloni so se že dogovorili o vseh podrobnostih prestopa, čilenskega zvezdnika, ki je že prispel v Milano, pa danes čaka zdravniški pregled.


Koeman je v prvi pripravljalni tekmi postavil ekipo v tipični njegovi postavitvi 4-2-3-1 z Antoinom Griezmannom na položaju srednjega napadalca: Neto; Alba, Pique, Lenglet, Roberto; Aleña, Sergio Busquets; Pedri (17 let), Dembele, Messi; Griezmann. Bomo videli, kako zadovoljen bo Messi s tovrstno taktiko, kot vselej bo vse odvisno od rezultatov na igrišču.