Barcelona z najdražjo ekipo, sledi ji Real Madrid

Skupna vrednost nogometašev, ki bodo nastopali v tej sezoni lige prvakov je 7,12 milijarde evrov.

Objavljeno
17. september 2013 22.07
FBL-ESP-SUPERCOPA-ATLETICOMADRID-BARCELONA
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Kot je pokazala raziskava novinarjev turške agencije Anadolu Agency (AA), skupna vrednost nogometašev, ki bodo v tej sezoni nastopali v ligi prvakov, znaša kar 7,12 milijarde evrov.

Najdražjo ekipo ima Barcelona, katere nogometaši so ocenjeni na 587 milijonov evrov. Sledi ji Real Madrid z vrednostjo 571 milijonov evrov. Obema španskima velikanoma sledi Bayern, katerega moštvo je vredno 483 milijonov evrov, nato pa sta po vrsti še Chelsea (475 milijonov evrov) in Manchester City (469). Najcenejšo ekipo ima češka Viktoria Plzen, ki je ocenjena na 20 milijonov evrov.

Najdražja nogometaša v tekmovanju med posamezniki sta glavna zvezdnika Barce in Reala; prvi zvezdnik katalonskega kluba Lionel Messi je ocenjen na 120 milijonov evrov, pri Realu pa je Cristiano Ronaldo vreden 100 milijonov.

Barcelonini prihodki večji od pol milijarde evrov

Da pa si lahko Barcelona privošči najdražjo ekipo, katalonskemu klubu omogočajo tudi veliki prihodki. Ti naj bi letos narasli na kar 509 milijonov evrov. Barca bo tako postala drugi klub po madridskem Realu, ki je prebil mejo pol milijarde evrov. Kot so poudarili v katalonskem klubu, je cilj neto zaslužek v višini 36 milijonov evrov.

Prihodki v sezoni 2013/14 bodo okrepljeni z novimi pokroviteljskimi dogovori, nekaj pa je ostalo tudi od prestopa Thiaga Alcantare k Bayernu, je dejal predstavnik Barcelone Toni Freixa. »To ni poročilo o uspehu, saj je še vedno težko voditi klub in bomo nadaljevali politiko varčevanja. Po plačilu davkov si želimo, da bi nam ostalo okoli 36 milijonov dobička,« je dejal Freixa.

Barca in Real sta tako najbogatejša kluba po višini prihodkov, ki jih ustvarjata, je pokazalo revizijsko poročilo družbe Deloitte, objavljeno januarja. Real je še drugo sezono zapored ustvaril več kot pol milijarde evrov prihodkov; glede na lansko je povečanje 1,3-odstotno, kar skupno pomeni 520,9 milijona, pa so ta mesec objavili pri Realu. Po plačilu davkov bo čisti dobiček znašal 36,9 milijona, kar je okoli 24,2 milijona evrov več kot lani.