Basel že čaka na Andraža Šporarja

Rekordni prestop: prvi strelec Olimpije in 1. SNL ima danes zdravniški pregled.

Objavljeno
07. december 2015 22.24
Andraž Šporar na tekmi 7. kroga lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Celjem. Ljubljana 23. avgust 2015. [nogomet,šport,tekme,Andraž Šporar,Olimpija,Celje]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Andraž Šporar je le še korak od prestopa k Baslu. NK Olimpija Ljubljana igralčevega odhoda uradno še ni potrdila, a ga bo, ko bo kapetan prvaka prvega dela sezone v 1. SNL opravil zdravniški pregled v Švici. S 17 goli najboljši strelec zeleno-belih bo zadnji korak pred formalnim podpisom pogodbe opravil že danes.

Po odlični jeseni sta Olimpija in njen najdragocenejši nogometaš zadala še en hud udarec štajerskemu ponosu ter njegovemu športnemu direktorju Zlatku Zahoviću. Šporarjev prestop v serijskega prvaka Švice, ki mu bo tudi v tej sezoni težko kdo kos v ligi in se bo v naslednji sezoni avtomatično uvrstil v ligo prvakov, bo za igralca iz SNL rekorden. Na Olimpijin račun bodo kapnili približno trije milijoni evrov odškodnine. To je najmanj milijon več, kot je Maribor leta 2011 pri prestopu k valižanskemu klubu Cardiff iztržil za primorskega Šempetrčana Etiena Velikonjo, in še sto tisoč € več kot za najdražjega slovenskega igralca v tujini – brez vratarjev Jana Oblaka in Samirja Handanovića – Josipa Iličića. Zeleno-beli so tako v pičlega pol leta, odkar je vajeti kluba prevzel ameriški poslovnež srbskega rodu Milan Mandarić, vijolične potokli tako rekoč na vseh ravneh. K prevzemu glavne vloge v slovenskem klubskem nogometu sodi tudi največji obisk na velikih derbijih, potem ko je zadnji dvoboj v Stožicah spremljalo 13.500 navijačev.

Odhod v tujino v zahtevnejše prvenstvo, v katerem bo mladi reprezentant lahko naredil še en pomemben korak v svojem razvoju, da bi lahko pozneje stopil še stopničko višje (igranje v eni od najmočnejših lig, Angliji, Španiji, Nemčiji, Italiji ali Franciji), je bil tako rekoč neizogiben. Ali je bil tudi nujen, potem ko je Andraž slovensko ligo v jesenskem delu bliskovito prerasel, bo razkrila prihodnost. Prednost za njegov nadaljnji razvoj je, da je že krepko izkusil člansko konkurenco in je v SNL nabiral izkušnje, saj so se v tujini lažje uveljavili igralci z ustrezno kilometrino v SNL kot tisti, ki so odšli v najstniških letih. Mednje sodijo Nastja Čeh, Robert Koren, Valter Birsa, Tim Matavž, Bojan Jokić ... in tudi doslej najdražji Olimpijin nogometaš, vratar Oblak. Benfica je zanj leta 2010 plačala kar 1,6 milijona € odškodnine.

Basel je bil konkretnejši od nemškega prvoligaša Hannovra. Šporar se je resda želel preizkusiti v bundesligi, a je poleg zajetnejše ponudbe prevladal tudi razum. Ugled kluba in švicarsko prvenstvo, v katerem od septembra pod taktirko izjemnega trenerja Zdeneka Zemana pri Luganu igra še en slovenski up iz selekcije do 21 let, Škofjot Domen Črnigoj, sta imenitni izhodišči za nov preskok v njegovi nogometni karieri, ki veliko obeta.

Šporarjeva nova dežela sira in čokolade mu bo že takoj ponudila med in mleko. Njegova letna plača bo znašala približno 500.000 evrov neto.