Bayernu evropski superpokal

Evropski prvak Bayern je po streljanju enajstmetrovk premagal Chelsea in osvojil evropski superpokal.

Objavljeno
30. avgust 2013 18.35
SOCCER-SUPER/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Praga - Bavarski velikan Bayern je novo evropsko sezono začel z zmago v evropskem superpokalu, potem ko je po streljanju enajstmetrovk premagal londonski Chelsea (7:6).

Redni del dvoboja v Pragi se je končal z neodločenim izidom 1:1. Chelsea je povedel v osmi minuti z golom Fernanda Torresa, Bayernu pa je izenačenje priboril Frank Ribery v 47. minuti.

Londončani so v 85. minuti ostali brez izključenega Ramiresa, kar pa jih ni ustavilo. Najprej so v zaključku rednega dela ohranili svojo mrežo nedotaknjeno, nato pa povedli v prvem podaljšku z golom Eden Hazarda v 93. minuti. Bavarci so se rešili šele v zadnjem napadu na tekmi, ko je Manuela Neuerja premagal rezervist Javi Martinez.

Sledila je »loterija«. Prvih devet strelcev je bilo uspešnih - pri Bayernu so bili učinkoviti Alaba, Kroos, Lahm, Ribery in Shaqiri, pri Chelseaju pa Luiz, Oscar, Lampard in Cole - nato pa je kot deseti streljal Lukaku, čigar poskus je ubranil vratar Manuel Neuer za zmagoslavje Bayerna.

Torres povedel Chelsea v vodstvo

Bayern in Chelsea sta tekmo začela z visokim tempom in si hitro priigrala prvi priložnosti. Pri Nemcih je z glavo poskusil Mario Mandžukić, pri Angležih pa Eden Hazard, vendar sta bila oba neuspešna.

Belgijski reprezentant Hazard se je za svojo zamujeno priložnost odkupil v osmi minuti, ko je začel hitro akcijo na sredini igrišča in podal na desno stran Andreju Schürrleju, ta je z enim dotikom žogo poslal v sredino, kjer je Fernando Torres z izjemnim strelom premagal Manuela Neuerja.

Razpoloženi Ribery ogrožal vrata Chelseaja

Bavarci so po prejetem golu zapretili že v naslednji minuti, ko je po podaji Mandžukića z volejem ustrelil Philipp Lahm, vendar je bil Petr Čech na mestu. Kasneje je v ospredje stopil najboljši nogometaš leta v Evropi, Francoz Franck Ribery, ki je dvakrat nevarno streljal proti vratom Chelseaja. Prvič je poskusil v 22. minuti, ko je sprožil z roba kazenskega prostora vendar se je Čeh izkazal z dobro obrambo in žogo odbil v kot. Francoski reprezentant je sedem minut kasneje sprožil nov nevaren strel proti vratom Chelseaja, vendar je žogo z leve strani igrišča poslal mimo leve vratnice.

Nogometaši Bayerna, ki so imeli v prvem polčasu žogo več v svojih nogah (62:38), so si pred odhodom v slačilnici pripravili še eno lepo priložnost za izenačenje. Akcijo je začel Arjen Robben in podal Thomasu Müllerju, ta je z desne strani nevarno ustrelil, a je njegov poskus blokiral Gary Cahill.

Ribery hitro v polno

Drugi polčas evropskega superpokala se je začel po željah Bavarcev. Na levi strani napada sta kombinirala Toni Kroos in Franck Ribery, ki je žogo z močnim strelom poslal v desni spodnji kot nasprotnikovih vrat. To je bil četrti strel razpoloženega francoskega reprezentanta, ki je že v naslednji minuti poskusil še petič, vendar je njegov volej z leve strani kazenskega prostora zletel mimo leve vratnice.

Ribery, ki mu je doseženi gol dal novih moči, je bil v 55. minuti znova v središču pozornosti. Takrat je prevzel odgovornost za izvedbo prostega strela in po uigrani akciji po tleh podal Robbnu, ki pa je iz ugodnega položaja žogo poslal prek vrat.

Neuer preprečil veselje Oscarju

Londončani, ki so večino tekme čakali na svoje priložnosti iz protinapadov, so v 64. minuti zapravili izjemno priložnost za novo vodstvo. Branilcu Bayerna Danteju je spodrsnilo ob nepravem trenutku, kar je izkoristil Fernando Torres, mu vzel žogo in podal v kazenski prostor, kjer je moral Oscar premagati le vratarja Neuerja, vendar se je Nemec izkazal z dobro obrambo.

Chelsea je v 78. minuti znova nevarno zapretil, ko je Frank Lampard izvedel udarec iz kota, David Luiz je žogo podaljšal do Branislava Ivanovića, čigar strel z glavo je ustavila prečka. Bayern jo je dobro odnesel tudi sedem minut kasneje, ko je Luiz nevarno sprožil z glavo, vendar se je Neuer izkazal z refleksno obrambo.

Izključitev Ramiresa

Potem ko so Angleži zapravili dva obetavna strela za vodstvo, je njihove nalete ustavila izključitev Ramiresa. Brazilec je v 85. minuti z grobim prekrškom ustavil prodor Maria Götzeja in si za to prislužil rdeči karton. Trener Chelseaja Jose Mourinho se je na njegovo izključitev odzval z menjavo in namesto Schürrleja v igro poslal Johna Obija Mikla, ki s svojimi soigralci v zaključku tekme ni prejel gola, zato sta sledila podaljška.

Hazard za novo vodstvo Londončanov

Londončani so kljub desetim igralcem na igrišču odlično začeli podaljšek in po le treh minutah nadaljevanja znova povedli. Belgijec Eden Hazard je sprejel žogo na levi strani igrišča in prodrl v kazenski prostor, kjer je najprej preigral Alabo in Boatenga, za konec pa premagal še Neuerja za vodstvo z 2:1.

Pep Guardiola je po prejetem golu opravil še tretjo menjavo, namesto Arjena Robbna je vstopil Xherdan Shaqiri. Ta je poživil igro Bayerna in v 100. minuti tudi sam sprožil proti vratom Chelseaja, vendar je njegov strel blokiral Frank Lampard, tako da je ostalo pri vodstvu londonskega moštva.

Čech reševal Chelsea

Bavarci so na začetku drugih petnajstih minut sprožili val napadov proti nasprotnikovim vratom, ki pa jih je branil izjemni Peter Čech. Češki vratar je v 108. minuti ustavil strel Maria Mandžukića z glavo, minuto kasneje pa je dobro posredoval tudi ob poskusu Javija Martineza. S tem pa še ni bilo konec napadov evropskih prvakov, pri katerih je v 117. minuti prosti strel izvedel Ribery in sprožil v desni zgornji kot, vendar je Čech s parado ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

Ko je že vse kazalo na to, da bodo Londončani osvojili evropski superpokal, je Javi Martinez zadel v 121. minuti in poskrbel, da so o zmagovalcu odločali streli z bele točke.

Lukaku tragični junak

Moštvi sta pri streljanju enajstmetrovk pokazali veliko natančnosti, saj je zadelo prvih devet nogometašev - pri Bayernu Alaba, Kroos, Lahm, Ribery in Shaqiri, pri Chelseaju pa Luiz, Oscar, Lampard in Cole - kot deseti pa je za Chelsea streljal Lukaku, ki mu je Neuer ubranil strel za zmago Bayerna.

 

Evropski superpokal

Bayern - Chelsea 7:6* (0:1) po enajstmetrovkah

(Ribery 47., Martinez 121.; Torres 8., Hazard 93.)

 

Bayern: Neuer, Dante, Rafinha (56./Martinez), Boateng, Lahm, Ribery, Robben (96./Shaqiri), Müller (70./Götze), Alaba, Kroos, Mandžukić.

 

Chelsea: Čech, Ivanović, Cole, Luiz, Cahill, Ramires, Lampard, Oscar, Hazard (113./Terry), Torres (98./Lukaku), Schürrle (87./Mikel).