BBC: Blatter je bil obveščen o vseh podkupninah

Avtor za predsednika Mednarodne nogometne zveze (FIFA) zelo obremenilnega pisma je domnevno João Havelange.

Objavljeno
07. december 2015 11.29
SOC FIFA Investigation
J. P.
J. P.

London − Kot zatrjuje britanski BBC, je predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) v odstopu Sepp Blatter vedel za podkupnine, ki jih je marketinško podjetje ISL nekdanjim vodilnim članom krovne organizacije izplačalo v zameno za pridobitev donosnih medijskih pravic za prenose nogometnih tekem v 90. letih prejšnjega stoletja.

Ameriške pravosodne oblasti so v obsežni mednarodni preiskavi korupcije pri vrhu FIFA zajele tudi Blatterja, ki sicer − podobno kot prvi mož evropske podružnice (UEFA) Michel Platini − prestaja 90-dnevni suspenz. Preiskovalci so se namreč dokopali do dokazov, ki mečejo sum na ostarelega 79-letnega Švicarja, da je vedel za stomilijonske podkupnine nekdanjim vidnim članom FIFA.

Med tistimi, ki so se znašli pod korupcijskim bremenom, sta tudi Blatterjev predhodnik João Havelange in nekdanji visoki funkcionar Ricardo Teixeira. Blatter se je doslej ves čas zaklinjal, da je nedolžen in da ni vedel za korupcijsko omrežje in izplačila podkupnin, na laž pa ga postavljajo dokazi, do katerih se je dokopal tudi FBI.

Za Švicarja je menda zelo obremenilno pismo, v katerem avtor − domnevno Havelange − zatrjuje, da je imel Blatter »polno vedenje o vseh dejavnostih in je bil vselej o vsem obveščen«. Na najnovejše obtožbe se predsednik FIFA v odstopu še ni hotel odzvati.