Blatterju in Platiniju grozi sedemletna, morda celo dosmrtna izključitev

BBC omenja sedemletno prepoved delovanja za oba vodilna funkcionarja, Platinijev odvetnik celo dosmrtno.

Objavljeno
24. november 2015 11.50
Posodobljeno
24. november 2015 11.50
Soccer FIFA Investigation
J. P.
J. P.

Lozana - Če gre verjeti britanskemu BBC, bi utegnila predsednika Mednarodne nogometne zveze (FIFA) v odstopu Seppa Blatterja in njene evropske podružnice (UEFA) Michela Platinija doleteti huda kazen zaradi spornega milijonskega nakazila. Prvi mož odbora za razsodbe etične komisije pri FIFA Hans-Joachim Eckert je včeraj sprožil zaključni del postopka zoper njiju, po poročanju BBC pa jima grozi sedemletna izključitev iz nogometa. Končna odločitev bo najverjetneje znana še letos, javno pa naj bi jo obelodanili okrog božiča.

Če se razplete po napovedih medijske hiše, bi bil to hud udarec predvsem za Francoza, ki se želi na februarskih volitvah potegovati za mesto Blatterjevega naslednika na čelu svetovne nogometne družine. Etična komisija FIFA je sicer primer že končala in tudi predlagala kazni in ukrepe, česa konkretnejšega v zvezi s tem pa doslej ni razkrila. Zdaj ima škarje in platno v rokah odbor za pritožbe. Oba ugledna funkcionarja sta trenutno zaradi suma nepravilnosti pod 90-dnevnim suspenzom, njuni pritožbi pa je FIFA zavrnila. Platini je sicer prepričan, da gre za orekstrirano gonjo proti njemu, zaradi česar pravico išče tudi na Mednarodnem športnem razsodišči (CAS) v Lozani, medtem ko je oboleli Blatter - po lastnih besedah - »na robu smrti«.

BBC je svoje trditve o sedemletnem suspenzu za oba visoka funkcionarja utemeljil na podlagi primera Čilenca Harolda Mayne-Nichollsa, člana inšpekcije FIFA in avtorja poročila o ustreznosti Rusije in Katarja za gostitelja mondialov v letih 2018 in 2022, ki je bil zavoljo kršitev načel o navzkrižju interesov kaznovan s sedemletnim suspenzom. Švicarja in Francoza bremeni sum kršitve istega načela.

Bo prepoved celo dosmrtna?

Kmalu po BBC pa se je oglasil tudi Platinijev odvetnik Thibaud d'Ales in sporočil, da naj bi etična komisija za Francoza zahtevala celo dosmrtno prepoved delovanja in udejstvovanja v nogometu. »Takšna kazen je škandalozna in absolutno ekscesna, saj ne temelji na dokazih,« je prepričan D'Ales, ki dodaja, da znotraj FIFA že dolgo potekajo prizadevanja, da bi Platiniju onemogočili nadaljnje delovanje v nogometu. Blatterjevi odvetniki omenjenih navedb niso želeli komentirati.