Belgijec pohitel z brexitom: Sanjsko slovo Hazarda

Prvo ime evropske lige: Eden Hazard opravil z Angleži, njegov naslednji izziv evropski vrh v majici madridskega Reala

Objavljeno
30. maj 2019 17.30
Posodobljeno
30. maj 2019 17.34
Eden Hazard je v dvoboju Chelseaja z Arsenalom pošiljal v ogenj soigralce, dva gola je zabil tudi sam. FOTO: Reuters
Težko si je predstavljati lepše slovo od kluba, kakršno bo v Londonu (najbrž) izvedel belgijski velemojster Eden Hazard, eden najboljših krilnih napadalcev na svetu. V finalu evropske lige v Azerbajdžanu je prinesel Chelseaju že sedmo lovoriko, za edino manjkajočo – v ligi prvakov – si bo moral nemara obleči majico drugega kluba, najverjetneje madridskega Reala.

130 milijonov evrov
bi Real plačal Chelseaju, Hazardu pa namenil 25 milijonov € letne plače.


Arsenal je deloval v londonskem mestnem derbiju nebogljeno tudi zavoljo odličnega večera 28-letnega Belgijca. Hazard je vrtel na ražnju svoje čuvaje, pošiljal v ogenj soigralce in zabil dva gola tudi sam. To je bil njegov večer za čisto desetko in slovo od kluba s štadiona Stamford Bridge, kakršnega si želi vsak – na šampionski način.

image
Pokal za zmago v evropski ligi sta iz rok Aleksandra Čeferina prejela Gary Cahill in Cesar Azpilicueta. FOTO: Reuters


»Odločitev o svoji prihodnosti sem sprejel že pred tedni. Sedaj se morata odločiti kluba. Mislim, da lahko rečem, hvala, to je tudi slovo. Moje sanje so bile, da zaigram v premier league in velikem klubu. Sedaj je napočil čas za nove izzive,« je povedal nogometaš z nizkim težiščem, zaradi česar ga je skoraj nemogoče ustaviti brez prekrška.


Navijal za Aćimovića


Hazard je bil prvo ime finala evropske lige, ki je pripadel Chelseaju.
Po lovoriko v ligi prvakov bo krenil v majici madridskega Reala.
Belgijec želi osvojiti vrh tudi prihodnje leto na evropskem prvenstvu.


Prav Hazard je prva tarča Realovega trenerja Zinedina Zidana, ki želi zgraditi v Madridu novo ekipo »vesoljcev«. Gotovo si zasluži. Svoje ime v nogometnem miljeju je gradil na organski način in z nenehnim odpovedovanjem. Pri komaj 14 letih se je preselil nedaleč čez belgijsko-francosko mejo v Lille, kjer je v mlajših selekcijah (2004-06) opazoval tedanjo zvezdo kluba Milenka Aćimovića. Nekdanji slovenski reprezentant je tedaj zabil čudovit gol tudi Manchester Unitedu … Hazard se je učil tudi od njega, med velemojstre velikega igrišča dimenzij 105 x 68 metrov se je zavihtel šele pod mentorstvom trenerja Rudija Garcie v letu 2008, štiri leta pozneje si je prislužil klic Chelseaja in si uresničil del sanj.

image
Eden Hazard je osvojil v Bakuju svojo osmo klubsko lovoriko. FOTO: AFP


Ni videl Stožic, toda Kekove je zmlel v Genku


Izpolnil je tudi svoj življenjski načrt, ko mu je soproga Natacha van Honacker povila tri sinove Yannisa (2010), Lea (2013) in Samyja (2015). Toda del Hazardovih otroških sanj ostaja neuresničen – to sta lovorika v ligi prvakov in podvig z belgijsko reprezentanco.



Z izbrano vrsto je najmočneje opozoril nase na lanskem mundialu v Rusiji, ko so Belgijci v tolažilni tekmi za 3. mesto zasluženo zmleli preračunljive Angleže. Njegov vzpon v majici z državnim grbom je posredno povezan s Slovenijo … Februarja 2009 je bil del ekipe, ki je v Genku premagala zasedbo Matjaža Keka z 2:0, dve leti pozneje, ko je bila Slovenija uveljavljena mundialska selekcija, je v Stožice (0:0) poslal zvezdnike à la Mertens, Witsel, Lukaku, Kompany, Fellaini, sam pa je ostal doma.


Klic Zinedina Zidana


Prav Belgija bo sodila na vrh favoritov za naslov evropskega prvaka na euru 2020, še prej bo poskušal ozaljšati svojo domačo vitrino tudi z madridskim Realom. Ekspresno se je odzval na klic slovitega Zinedina Zidana, ki dobro ve, da ne more zrežirati novega podviga brez »desetke« najvišje ravni. Realov predsednik Florentino Perez naj bi bil pripravljen odšteti Chelseaju 130 milijonov evrov in nameniti Hazardu 25 milijonov evrov letne plače. Logično, da je 28-letnik pohitel z brexitom in želi kreniti v vrhunsko pustolovščino.

image
Takole sta se veselila zmage v mestnem derbiju Hazard in njegov španski soigralec Pedro. FOTO: Reuters