Benitez že povabil Wengerja v Neapelj

Žreb lige prvakov: lahko delo za favorite, najbolj napet boj se obeta v skupini F (Arsenal, marseille, Borussia, Napoli).

Objavljeno
30. avgust 2013 10.26
J. S., šport
J. S., šport
Monte Carlo – Po nekajmesečnem ogrevanju so prišli na svoj račun tudi zaljubljenci v nogometno ligo prvakov, najbolj priljubljeno športno tekmovanje v Evropi. Tradicionalni ples kroglic je tokrat prizanesel večini favoritov, ki bodo 17. septembra začeli svoj pohod proti finalu v Lizboni.

»Prav nič ne moreš narediti, nimaš vpliva na razplet žreba. Včasih te osreči, včasih te ne,« je Jose Mourinho povedal po žrebu. Portugalec je bil včeraj med najsrečnejšimi trenerji 32 klubov. Chelsea je morda dobil najlažjo skupino med favoriti, zato bi šlo za edinstveno senzacijo, če Londončanov ne bi bilo šestnajsterico, ki bo februarja in marca 2014 nadaljevala boj za naslov prvaka. Schalke namreč ni bavbav, Basel in Steaua pa sodita – na tej kakovostni ravni – med avtsajderje.

Chelsea in še 13 (nekdanjih) evropskih prvakov bo septembra krenilo na osemmesečno pot do vrhunca na največjem portugalskem štadionu (65.647), ki je leta 2004 že gostil finale eura. Težko je oceniti, katera od osmih skupin je najtežja. Statistično izstopa skupina H, v kateri bodo igrali klubi, ki so obeležili kar 26 finalov lige prvakov oziroma pokala državnih prvakov: Barcelona (7), Ajax (6), Celtic (2) in Milan (11). No, časi romantičnega nogometa in klasičnih derbijev so že mimo, tudi v nogometu so razmerje moči spremenili tajkuni in tuji kapital – bolj izenačeni kot Barcelonina skupina H sta gotovo skupini A in F, čeprav nobene ne bi mogli označiti za »skupino smrti« z najmanj tremi težkokategorniki. Arsenal, ki je bil izžreban prvi, bo imel težko delo v družbi Marseilla, Borussie in Napolija. Prvi, nekdanji evropski prvak, je že davno pozabil na Bernarda Tapieja in je iz sezone v sezono močnejši, dvobojev z Arsenom Wengerjem se bo kot otrok veselil tudi neapeljski trener Rafael Benitez, o moči Borussie pa ni treba izgubljati besed. Res, morda bo v skupini F še najbolj napeto in izenačeno. Tako na igrišču kot na štadionih v Londonu (60.361), Marseillu (60.031), Dortmundu (65.829) in Neaplju (60.240). »Z Arsenalom in Marseillem imamo neporavnane račune, v Neaplju pa še nisem bil, zato si res želim spoznati tamkajšnje vzdušje, o katerem vsi govorijo z izbranimi besedami,« je denimo povedal Jürgen Klopp, Benitez, ki je izpostavil »izkušenega trenerja Arsenala«, pa dodal: »Vsi štirje klubi lahko napredujejo v osmino finala.«

Bomo videli, kdo bo preživel šest kol v skupinskem delu tekmovanja – 17./18. september, 1./2. in 22./23. oktober, 5./6. in 26./27. november ter 10./11. december – in pospravil v žep največ denarja. Poseben motiv bodo imeli Bavarci, ki bodo poskušali prvi po Milanu najmanj enkrat ubraniti evropsko krono. Od leta 1990, ko je Milan na Dunaju potrdil zmago iz Barcelone '89, je bila štirikrat neuspešna Barcelona, po trikrat Milan in Real, po dvakrat Bayern in Manchester United, po enkrat pa Crvena zvezda, Marseille, Ajax, Juventus, Borussia, Porto, Liverpool, Inter in v minuli sezoni Chelsea. In favoriti stavnic? Bayern in Barcelona po 4,5, Real 6, Chelsea 11, ManUtd in ManCity po 13, ... Steaua 751.