Robert Berić kotira višje kot Ronaldo in Pele

Jernej Suhadolnik o vedno novih izzivih v nogometu

Objavljeno
04. junij 2017 23.55
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Finale lige prvakov v Cardiffu je bil popoln vrhunec klubske sezone, v kateri je Real utrdil status najboljšega kluba na svetu in Ronaldo potrdil, da mu v zadnjih dveh letih ni para. Zanimivo je (bilo) tudi pri nas. Olimpija je padla v krizo vodenja in identitete, Maribor se je vrnil na vrh Slovenije, nogometna družina pričakuje poletno (r)evolucijo ligaškega sistema.

Če odštejemo leto 2005, ko je Liverpool izničil prednost Milana, navijači v Istanbulu pa so uživali v šestih golih, je bil dvoboj Juventusa in Reala v Cardiffu eden najboljših v zadnjih desetletjih. Nazadnje so petkrat preluknjali mreži v rednem delu igre daljnega leta 1969, ko je Milan s 4:1 odpravil pozneje legendarno zasedbo Ajaxa. Na štadionu Santiago Bernabeu, seveda. Če pri kanonadi že ni prisoten Real, naj imajo orožne vaje vsaj v njegovem domicilu.

Približno 3 milijardam navdušencev nad nogometom pripada med spremljanjem Cristiana Ronalda podobna čast, kakršno so imeli Zemljani v 60-ih letih prejšnjega stoletja, ko je kraljeval na zelenicah Pele. Nogomet se nahaja na enem od svojih vrhuncev, kar seveda ne pomeni, da ne bi mogel čez dekado ali dve vznikniti novi čudežni deček, ki bi še prekosil pozlačeni življenjepis letos 32-letnega Ronalda in dve leti mlajšega Lionela Messija.

Epska zmaga madridskega Reala in nepredstavljiva osebna statistika Cristiana Ronalda – ta je z goli v ligi prvakov pobegnil Messiju za najmanj eno sanjsko sezono (105:94) – sta hvalevredni, številne otroke bo prav s tovrstnimi podvigi še lažje izpuliti iz objema neizprosnih ulic svetovnih velemest. Pri nas bi dosegli večjo učinkovitost s pomočjo idolov, ki bi zrastli na slovenskih travnikih. To je možno doseči le z epskimi podvigi slovenskih klubov in reprezentance. Klubi so izgubili neenakovredno bitko z Realom, Juventusom in drugimi člani elite, še preden so vstopili vanjo, reprezentance (še) ne. V reprezentančnih tekmovanjih (za zdaj) še velja načelo rezidenta, ki ga je možno kupiti le izjemoma.

#HalaMadrid in Ronaldo sta bila aktualna sinoči med slavnostno vožnjo odprtega Realovega avtobusa po mestnem središču španske metropole, že danes nogomet ponuja nove izzive. Prvega bo konec tedna sprejela prav reprezentanca Srečka Katanca. V soboto prav nič ne bo pomembno dejstvo, da je Real absolutni vladar Evrope in da bo Ronaldo konec leta ujel Messija po številu zlatih žog. Za Slovence bi se namreč vsaka žoga v mreži Malte svetila, kot bi bila pozlačena s 24 karati.

V Stožicah bo štel le strelski učinek Slovencev. Odgovor na vprašanje, ali bo Robert Berić matiral Maltežane ali ne, kotira višje od Ronaldovih delnic, z zanimanjem bomo čakali na rešitev še kakšnega izziva – bo Novaković znižal zaostanek za Zahovićem, bo Katanec odpravil napake iz Glasgowa, kako bo tokrat učinkovala na reprezentante alternativna psihološka priprava, in, ne nazadnje, kje bo Slovenija po prvi tekmi drugega dela kvalifikacij? Bo premagala Malto, bo Slovakom spodrsnilo v Litvi, se bo otoški derbi med Škotsko in Anglijo končal po željah Slovencev in bo ostala v igri za Rusijo najmanj do obiska Slovaške?