Bernabeu razprodan, varovanje izjemno

Tako Real kot Barcelona računata na vse svoje igralce, tudi na Lionela Messija, ki je že okreval.

Objavljeno
20. november 2015 20.27
Miho Dobrašin, sodelavec
Miho Dobrašin, sodelavec

Madrid – Današnji nogometni derbi med madridskim Realom in Barcelono, ki ga bodo odigrali teden dni po terorističnih napadih v Parizu, bo najbolj varovana tekma v zgodovini španskega nogometa. Po sprejetih varnostnih ukrepih se bodo z njo lahko primerjale samo olimpijske igre v Barceloni leta 1992.

Za varnost na tekmi bo skrbelo 2600 policistov, varnostnikov in članov drugega osebja, kar je šestkrat več od števila ljudi, ki ponavadi zagotavljajo varnost na največjem španskem derbiju. Na štadionu, ki se bo odprl ob 16.15, torej dve uri pred začetkom tekme, pričakujejo 80.000 gledalcev. Pozivajo jih, naj pridejo na štadion čim prej in imajo s sabo osebne dokumente, doma pa naj pustijo vse nepotrebne stvari. Kljub terorističnemu napadu v sosednji Franciji je zanimanja za tekmo veliko.

»Ne bojim se, saj smo v ZDA že doživeli teroristične napade,« je za Delo povedal 36-letni Said, ki je s prijatelji pripotoval iz Chicaga. »Samo zaradi tekme. Navijamo za Real Madrid in to je za nas najpomembnejši dan.«

Vstopnice so bile razprodane že prejšnji teden, najcenejša je stala 64 evrov. Dan pred tekmo so mnogi zaman oblegali zaprte blagajne ob štadionu Santiago Bernabeu v finančnem središču na severu mesta. Preprodajalci za sedež na tribuni za golom zahtevajo 350 evrov.

»Zjutraj sem najprej ponudil 600 evrov in šokiral ljudi,« je povedal eden od njih, ki ni hotel razkriti svojega imena. Njegov kolega ponuja dve vstopnici za 500 evrov.

Številni turisti, katerih avtobusi so parkirani pred štadionom, so se postavili v vrsto pred edino odprto blagajno, na kateri prodajajo vstopnice za ogled štadiona in muzeja za 19 evrov. Posebni varnostni ukrepi so začeli veljati v petek pozno popoldne tik pred globalnim spektaklom, ki si ga bo ogledalo približno 500 milijonov ljudi po vsem svetu, pravijo na španski televiziji TVE.

V četrtek pozno popoldne so se v Madridu sestali vlada, mestne oblasti, predstavniki Reala, mestnega prevoza, varnostnikov in Rdečega križa ter ugotovili, da terorističnega napada ne pričakujejo, vendar je kljub temu treba uvesti posebne ukrepe.

»To moramo storiti zaradi izrednih razmer, v katerih smo se znašli po terorističnih napadih v Parizu,« je poudarila predstavnica mestne oblasti Concepción Dancausa. To je bil najbolj krvav teroristični napad v Evropi po bombnih napadih v Madridu marca 2004, ko je umrlo 198 ljudi, 1850 pa je bilo ranjenih.

Notranji minister Jorge Fernández Díaz je izjavil, da Madridu ne grozi nobena neposredna nevarnost. »Tudi moj sin bo na tekmi. S tem sem povedal vse,« je poudaril.

V torek so v Bruslju odpovedali prijateljsko tekmo med Belgijo in Španijo, v sredo v Hannovru med Nemčijo in Nizozemsko. Fernández Díaz je izjavil, da ni nikakršnih razlogov za odpoved srečanja v Madridu. »Mislim, da se ljudje ne bojijo,« pravi 40-letna Mayte, medtem ko pred štadionom deli reklamne letake. »V Španiji smo že navajeni živeti s terorizmom.« Baskovska separatistična skupina ETA je več let sejala strah po Španiji.

Varnost na tekmi je zasenčila nogometno igro. Tako Real kot Barcelona računata na vse svoje igralce, tudi na Messija, ki je že okreval po poškodbi 26. septembra. »Na tekmo prihajamo pomirjeni, saj smo dobro pripravljeni in imamo tri točke prednosti,« je izjavil zvezni igralec Barcelone Andrés Iniesta. Gostitelji bodo računali na kakšen gol trojčka Ronaldo-Bale-Benzema, gostje pa na navezo Messi-Neymar-Suarez, če bo Argentinec sploh začel tekmo.

Barcelona vodi s 27 točkami, sledita ji Real Madrid s 24 in Atletico Madrid s 23 točkami.

»Kako premagati Barcelono? Napadli bomo,« je sporočil Rafael Benitez, trener Real Madrida.