Bešiktašu in Lyonu grozi izključitev

Disciplinska komisija UEFA ni sedela križem rok ob navijaških izgredih na tekmi evropske lige minuli četrtek v Lyonu.

Objavljeno
20. april 2017 10.45
SOCCER-EUROPA-LYO-BES/
J. P.
J. P.

Istanbul - Disciplinska komisija Evropske nogometne zveze (UEFA) ob navijaških izgredih v prvem četrtfinalnem dvoboju evropske lige pretekli četrtek med Lyonom in Bešiktašem (2:1) ni sedela križem rok, temveč je vpletena kluba kaznovala s sto tisoč evri globe in jima za nameček še zagrozila z enoletno izključitvijo iz vseh tekmovanj pod njenim okriljem, če bo v prihodnjih dveh letih prišlo do ponovitve incidentov. Povratni obračun bo sicer na sporedu nocoj ob 21.05 v Istanbulu.

Že pred obračunom v Lyonu, ki se je začel s tričetrturno zamudo, je prišlo do spopadov med francosko policijo in vročekrvnimi turškimi navijači, v katerih je bilo ranjenih pet oseb. Nemiri so se nadaljevali na štadionu Parc OL, saj so gostujoči huligani s pirotehniko in z vsem, kar jim je prišlo pod roke, začeli obmetavati domače navijače, ki so četrt ure pred začetkom dvoboja ušli na igrišče, posredovati je moral celo predsednik domačega kolektiva Jean-Michel Aulas. Ko so se strasti po 45 minutah za silo le umirile, se je tekma lahko končno začela.

Pred današnjim povratnim obračunom v Turčiji je Aulas javno izrazil zaskrbljenost glede varnosti njegove ekipe v Istanbulu, a je njegov kolega na čelu Bešiktaša Fikret Orman zatrdil, da bo za varnost maksimalno poskrbljeno in se gostje nimajo česa bati. UEFA je sicer turškega klubskega velikana po pregledu finančnih računov za leto 2011 že izključila iz vseh svojih tekmovanj za leto dni in ga obenem udarila po žepu s plačilom globe v višini 200.000 evrov.