Bezjakov gol izničili v 97. minuti

Naši nogometaši na tujem: Valter Birsa in Kevin Kampl podajalca ob zmagah Chieva in Bayerja.

Objavljeno
23. november 2015 01.02
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Najbolj odmevno tekmo konca tedna je odigrala Rijeka, v majici katere igrata slovenska reprezentanta Miral Samardžić in Roman Bezjak. Moštvo trenerja Matjaža Keka je bilo namreč na gostovanju v Osijeku ob zmago v 97. minuti tekme po dosojeni sporni enajstmetrovki.

Rečani še vedno zasedajo vrh lestvice hrvaškega prvenstva, toda pred Dinamom imajo le še dve točki prednosti. Kljub eni slabših predstav v zadnjem času si niso krivi le sami, da so v Osijeku osvojili le točko. Roman Bezjak je namreč v 45. minuti zabil vodilni gol za Kekovo moštvo – odlično je izigral ofsajd zanko Osiječanov –, ki je nato uspešno držalo pozitiven rezultat vse do 94. minute tekme. Tedaj je sodnik po enem od predložkov v kazenski prostor in borbi za žogo med igralcema Osijeka in Rijeke dosodil sporno enajstmetrovko za gostitelje, ki so jo slednji izvedli v 97. minuti tekme. Dinamo je zmagal v Koprivnici in si pripisal 33. točko, Rijeka jih je zbrala 35.

»Sodnik ni kriv, kriva je oseba, ki ga je delegirala za to tekmo. Sojenja pa ne bom komentiral,« je po tekmi zatrdil Matjaž Kek, ki ni mogel računati na zvezdnika moštva Anasa Sharbinija. Slednji namreč sploh ni prišel na zbor za tekmo, potem ko je izvedel, da ne bo začel v udarni enajsterici.

Kek je omenil tudi živčnost in grožnje, ki »jih nam trenerjem res ni treba poslušati« ... Tega resda ni želel pojasniti konkretno: »Zdaj, ko smo na vrhu lestvice, moramo biti pripravljeni na vse. V Osijeku smo drago plačali šolo, ki nam mora priti prav v naslednjih tekmah.«

Med nosilci reške igre sta tudi oba slovenska reprezentanta. Roman Bezjak se tako ali tako prebija proti vrhu lestvice najboljših strelcev – z 9 goli kotira na drugem mestu –, nase pa iz tekme v tekmo opozarja tudi Samardžić, za katerega se je med zadnjimi ogrel tudi grški klub Paok iz Soluna.

Kamplu ocena 8,7

Le nekaj dni po reprezentančni akciji v Lvovu in Mariboru je opozoril nase tudi Kevin Kampl. Na gostovanju Bayerja v Frankfurtu je bil prav Kampl med najboljšimi na igrišču. Za pet zadnjih podaj, eno podajo za gol in osem osvojenih žog mu je statistični spletni portal Whoscored namenil visoko oceno 8,7. Višjo je prejel le njegov soigralec, turški plejmejker Hakan Calhanoglu, ki so ga ocenili z 8,8.

Slovenci niso zaznamovali le 13. kola v Nemčiji, tudi na italijanskem »škornju« je bilo možno opaziti učinek slovenskih reprezentantov. Josip Iličić in Jasmin Kurtić sta zaman čakala na priložnost na klopeh Fiorentine in Atalante, uspešnejša pa sta bila člana Chieva Boštjan Cesar in Valter Birsa.

Pri moštvu iz predmestja Verona so si pošteno oddahnili, potem ko so zmagali prvič po treh remijih in štirih porazih ter se vnovič premaknili proti sredini lestvice serie A. Prav Birsa je zrežiral prvi gol, potem ko je njegovo podajo izkoristil Roberto Inglese.

Izpostaviti pa velja tudi osvojeno točko Palerma na gostovanju pri Laziu. Siniša Anđelković ni igral, Aljaž Struna je preživel na desnem boku 81. minut tekme.