Bezjaku očitajo padec s prevaro

Real v Sofiji: pred spektaklom v nogometni ligi prvakov Ludogorec praznih rok v domačem derbiju z Levskim.

Objavljeno
01. oktober 2014 00.47
S. U., šport
S. U., šport

Sofija – Podobno, kot je Schalke pričakal včerajšnjo preizkušnjo v ligi prvakov proti našim prvakom s popotnico velikega domačega derbija z Dortmundom, je bil tudi pred Ludogorcem z Romanom Bezjakom pred današnjo veliko tekmo z Realom pomemben dvoboj z Levskim. Prav slovenski as je bil med igralci v središču pozornosti.

Po razburljivem boju je Bezjakovo moštvo ob porazu z 2:3 ostalo praznih rok, vseeno pa je bil Georgi Ivanov, menedžer domačega Levskega, jezen na sodnike, tekmece in tudi slovenskega nogometaša. »Vedno znova so sodniki naklonjeni Ludogorcu, sleherni dvomljiv trenutek je tekmecu v prid. Ko se le spomnim enajstmetrovke: Bezjak jo je izsilil. Dobro, obstajal je stik z našim igralcem, a če bi to vedno kaznovali, bi bilo na vsaki tekmi vsaj deset enajstmetrovk,« je povedal Ivanov za sofijski časnik Dnevnik po sicer silno živahni predstavi s petimi goli in z dramo v sodnikovem podaljšku, ko je Brayan Angulo, Kolumbijec pri Ludogorcu, zadel prečko …

A zdaj je za edino bolgarsko moštvo v ligi prvakov domači derbi že pozabljen, na vrsti je novi izjemen izziv, spet v Sofiji. Ker štadion kluba z zelo kratko preteklostjo – ustanovili so ga junija 2001 – še zdaleč ne ustreza kriterijem UEFA za najuglednejše klubsko tekmovanje, Ludogorcu ni ostalo drugega kot igrati v ligi prvakov na nacionalnem štadionu Vasil Levski v glavnem mestu. Po zadnji obnovi ima 43.000 sedežev, v preteklosti je bila njegova zmogljivost še večja. A največji obiski ne pripadajo nogometnim tekmam, temveč koncertom, med katerimi gre posebej podčrtati dva. Leta 1990 je namreč zvezdnico srbske estrade Lepo Breno gledalo in poslušalo kar 110.000 obiskovalcev, v zadnjih letih pa so največ pozornosti pritegnili avstralski rokerji iz skupine AC/DC – na štadionu v Sofiji se je takrat zbralo 60.000 gledalcev.

Zanimanje za današnje gostovanje Cristiana Ronalda pa je kajpak izjemno in ko bi imeli večji štadion, bi – tako pravijo domačini – dosegli tudi številke omenjenih koncertov, vsaj tistega drugega izpred štirih let. Vstopnice pa po svoji ceni krepko prekašajo dosedanjo raven. Nekaj zadnjih, kar po 180 evrov, so ponujali še v ponedeljkovih dopoldanskih urah, kajpak se je razcvetel tudi črni trg. Zgolj za primerjavo: v Gelsenkirchnu so bile za sinočnjo prvo tekmo sezone v skupinskem delu lige prvakov domačega Schalkeja z Mariborom vstopnice od 15 do 48 evrov.

Jasno je tudi, da Ludogorec nima prav široke navijaške baze, a gostovanje branilcev evropske lovorike je po vsej Bolgariji dvignilo na noge tako športne zanesenjake kot tudi tiste z bogatimi denarnicami, ki pač spektakla, kakršen bo drevišnji, nikakor nočejo izpustiti. Tekma pa bo tudi izjemen organizacijski izziv za klub. In že včeraj, ko so madridski zvezdniki pristali na letališču v Sofiji, so glede na število policistov in varnostnikov že začele vladati izredne razmere ...