BiH kot Slovenija '09? Ura resnice na Slovaškem

Druge kvalifikacijske skupine za nogometno SP: na obzorju tudi črn scenarij za reprezentance, nastale iz nekdanje Jugoslavije.

Objavljeno
09. september 2013 13.34
G. N., Delo.si
G. N., Delo.si
Ljubljana – Slovenija je leta 2009 v Bratislavi tlakovala svojo pot do Južne Afrike, Olimpiji se je letošnja zgodba v evropskih pokalih sfižila v Žilini. In prav tu bi se lahko jutri sesula v prah do petkovega večera skoraj pravljična pot reprezentance Bosne in Hercegovine.

Selektor Safet Sušić, Edin Džeko, Miralem Pjanić in drugi Bošnjaki so očitno pisali račun brez krčmarja, kar bi jih lahko drago stalo. Martin Škrtel, Marek Hamšik, junak zmage (1:0) v Zenici Viktor Pecovsky in drugi Slovaki imajo še vedno sveže in bogate izkušnje iz kvalifikacij za mundial.

»O vsem še vedno odločamo sami. Po porazu se je marsikaj govorilo, toda najboljši dogovor bomo dali na igrišču,« se pred jutrišnjo tekmo desetletja in kariere tolaži Sušić. BiH je bila na pragu Brazilije v skupini G, kamor jo sicer še zanesljivo pelje stoodstotni izkupiček do konca kvalifikacij – tri zmage. Toda le točka v Žilini bi že lahko pomenila pot v dodatne kvalifikacije, v katerih je že dvakrat pogorela. Obakrat proti Portugalski. Grčija ima enako število točk (16) in še tri domače tekme, vključno s Slovaško. BiH gre še v Litvo.

Srbija? Ta je ostala brez možnosti za SP, selektor Siniša Mihajlović pa je opravil menjavo rodov, ki naj bi v naslednjih letih prevzel vodilno vlogo med reprezentancami iz nekdanje Jugoslavije. Ali mu bo poveljeval Mihajlović, še ni znano, kot ni znano, ali bo na selektorskem stolčku Hrvaške ostal Igor Štimac. Ta po izidu 1:1 na Marakani, ko razplet nikogar ni zadovoljil, meri podporo navijačev v promilih. Belgija ima v tej skupini pet točk naskoka pred Hrvati, a bo igrala še v Zagrebu in doma z Valižani.

Še pol leta nazaj se je zdelo nemogoče, zdaj ne več: za reprezentance nastale iz nekdanje Jugoslavije, je uresničljiv tudi najbolj črn scenarij. Da se prvič, odkar samostojno nastopajo v kvalifikacijah za SP ali EP, ne bi uvrstila na veliko tekmovanje niti ena selekcija. Doslej je bila najuspešnejša Hrvaška, ki se ni uvrstila le na EP 2000 in SP 2010, za njo pa je Slovenija s tremi nastopi na velikih tekmovanjih – EP 2000, SP 2002 in 2010. Zvezna republika Jugoslavija je igrala na SP 1998 in EP 2000, reprezentanca Srbije in Črne gore na SP 2006, Srbija pa na SP 2010.