Birsa bo pošiljal v ogenj Balotellija

Nogometna liga prvakov: derbi večera bo v Londonu, Mesut Özil v Arsenalu kot nekoč Dennis Bergkamp.

Objavljeno
01. oktober 2013 11.06
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Nogometni ritem ne popušča, drevi in jutri bodo igrali že tekme 2. kola v ligi prvakov. Spektakularen večer se obeta na londonskem štadionu Emirates, kamor prihaja Napoli, slovenski navijači pa bodo vzeli pod drobnogled učinek Valterja Birse v Amsterdamu, kjer bo gostoval Milan.

Birsa je bil najboljši igralec Milana pri zmagi nad Sampdorio in tudi po vrnitvi nekaterih ključnih adutov »rdeče-črnih«, kot so Mario Balotelli, Stephan El Sharaawy in Riccardo Montolivo, naj bi zadržal svoj položaj v udarni enajsterici. Vsaj tako na treningih načrtuje trener Massimiliano Allegri. »Biki« bo igral kot »trequartista«, torej kot plejmejker (4-3-1-2) tik za napadalcema Balotellijem in Matrijem. Bomo videli, kako uspešen bo Milan pri Ajaxu, z morebitno zmago – in pričakovanim uspehom Barcelone na Škotskem – bi že naredil velik korak proti februarski osmini finala lige prvakov. Arena Amsterdam je bila pred 13 leti že prizorišče slovenskega rajanja, četudi je Katančeva četa tedaj klonila proti Španiji z 1:2. Milan naj bi začel z naslednjo enajsterico: Abbiati; Abate, Zapata, Mexes, Emanuelson; Montolivo, De Jong, Muntari; Birsa; Balotelli, Matri, s klopi naj bi prežali na priložnost Constant, El Shaarawy in Robinho.

Dvoboj nekdanjih vladarjev evropskih zelenic – skupaj sta pokorila Evropo kar enajstkrat – morda res vznemirja predvsem navijače obeh klubov. Drugače pa je s parom Arsenal – Napoli. Gre namreč za dvoboj prerojenih klubov, četudi še ne vlivata zaupanja, da sta spet zrela za največje dosežke. Arsenal resda zaseda vrh premier league (5 zmag in 1 poraz, razlika v golih 13:7), Neapeljčane pa krasi še boljši izkupiček (5-1-0, 14:4), a to jim zadostuje »le« za drugo mesto v serie A, saj tam vse bolj blesti Tottijeva Roma (razlika v golih 17:1).

Ob vnovičnem snidenju trenerskih velemojstrov Arsena Wengerja in Rafaela Beniteza bo pod lupo navijačev in strokovnjakov nastop Mesuta Özila, prvega težkokategornika v Arsenalu po sloviti zasedbi »Nedotakljivih« iz začetka tretjega tisočletja. Arsenal ni zaman odštel 50 milijonov evrov za enega igralca. V klubu, v katerem so bili v zadnjih letih ponosni le na bilanco stanja in izkaz poslovnega izida, so spoznali, da bo treba obogatiti tudi vitrino z lovorikami. Z Özilom so »topničarji« nedvomno bolj konkurenčni velesilam iz drugega konca Londona in Manchestra.

»Mesut me spominja na Dennisa Bergkampa. Dennis je v prvih letih resda razmišljal kot napadalec, Mesut pa goji filozofijo zveznega igralca, toda cilj obeh je bil soigralcem omogočiti veliko priložnosti za gol. Z Özilom smo se zares okrepili: desetke, ki ustvarjajo igro, so vse bolj koristne, nihče več ne igra z dvema klasičnima napadalcema,« je Francoz ocenil pridobitev iz madridskega Reala. Wenger in Özil se resda pogovarjata v nemščini.

V Angliji res vlada trend prihodov »polšpicev« – med zadnjimi so se odločili za to Liverpool (Coutinho, ki je resda poškodovan), Tottenham (Eriksen), Manchester City (Silva) in Arsenal. Ti igralci morajo imeti posebej filigranski občutek za tehniko in prostor. Özil je pojasnil, kje je pridobil večino svojega tehničnega znanja: »V mladih letih sem nenehno igral nogomet na odboj na zares majhnem prostoru in proti veliko starejšim in močnejšim fantom. V takšnih okoliščinah nimaš časa za razmislek: igrati moraš na en dotik, natančno in učinkovito.«