Birsa: Bolj kot kdorkoli želimo streti Švico

Igralec Chieva Valter Birsa o četrtkovem večeru v Mariboru, motivu reprezentantov in Švicarjih.

Objavljeno
06. oktober 2014 23.44
Valter Birsa, trening nogometne reprezentance v Kidričevem, 6.10.2014, Kidričevo
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ptuj – Valter Birsa sodi med najbolj izkušene slovenske nogometne reprezentante, četudi je 7. avgusta dopolnil šele 28 let. Minulo sezono je končal poškodovan, po selitvi iz Milana v Chievo pa je ujel »delovno temperaturo«. Pri septembrskem porazu v Talinu je sodeloval v drugem polčasu, v četrtek zvečer (20.45) bo najbrž dobil večjo vlogo.

Valter, ste pripravljeni za igro od prve minute?

Ah, saj je vseeno, kdo bo začel tekmo. Prav tako ni pomembno, ali bom igral deset, dvajset ali pa sto minut, da bi na koncu le zmagali. Sicer pa drži, pripravljen sem zelo dobro, počutim se okej, moje noge so lahkotne.

Italijanski novinarji so vam v zadnjih tekmah dodeljevali razmeroma visoke ocene za igro, torej ste kar razigrani?

Saj veste, kako je z ocenami ... Oblikujete jih vi, pomembne so za bralce. Dejstvo je, da sem imel na koncu minule sezone težave s poškodbo, gotovo mi je manjkal niz igranih tekem. V Veroni sem se spet našel, redno igram. Bolj kot ocene zame šteje drugo; ali si izpolnil navodilo trenerja, ali igraš okej, ... Mislim, da sem v dobri formi.

Kaj pričakujete od tekme s Švico?

Ključno bo, da se ujamemo kot ekipa, da delujemo kot celota. To ni floskula, le na tak način lahko premagamo Švico.

Na Švico nimate lepih spominov, v Bernu ste ostali praznih rok v boju za Brazilijo.

Saj je imel tudi na nas kdo slabe spomine, pa nas je nato premagal, denimo Estonija. Tista tekma v Bernu ni bila slaba, marsikaj koristnega lahko potegnemo. Vem, da bodo imeli Švicarji težave z nami.

Več Švicarjev prihaja iz italijanske serie A, jih poznate?

Saj ni kaj reči, to so vrhunski igralci, za katere ni pomembno, v kakšni formi se nahajajo. Odločal bo en večer, morda le navdih, motiv, ... Nekateri so v nedeljo zvečer igrali tekme, toda na njihovo utrujenost ne računamo.

Na prvi postaji boja za euro 2016 vam v Talinu ni šlo. Čutite igralci zaradi tega večji pritisk pred tekmama s Švico in Litvo?

Saj nismo od včeraj. Težko opišem naš motiv in našo željo. Igralci želimo bolj kot kdorkoli drug premagati Švicarje. Prek treningov, skupnih sestankov in upoštevanja analiz, ki nam jih je dal selektor, bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo optimalno pripravljeni.

Toda zašli ste v položaj, ko je »treba« narediti več kot doslej.

Ko je naš rod prvič gostoval v Talinu, smo srečno zmagali, pred mesecem dni smo tam nesrečno izgubili. Najprej želimo pokazati, da lahko premagamo tudi Švico, potem pa lahko le upamo, da nas ne bo zapustila sreča. V nogometu se lahko trend hitro zasuče. Pomembno bo, da zapustimo Ljudski vrt z dvignjenimi glavami.

Na Ljudski vrt imate lepše spomine kot na Švico.

Tam nas je res krasila lepa tradicija. Ne gre le za ciklus bojev za SP 2010, tudi nazadnje smo lani premagali Norvežane z odlično igro.

Koliko točk bi bilo dovolj?

Če bi bilo po moje, vseh šest. Toda ne bomo igrali proti amaterjem, pač pa proti dobrim reprezentancam. Potrudili se bomo, da bodo Švicarji slabši kot mi, ali bo to dovolj, pa bo razkril četrtek.

Na tekmah z Alžirijo, Urugvajem, Argentino in Estonijo niste zabili gola. Tako ne moreš zmagati.

Morda potrebujemo za zasuk tega trenda le eno učinkovito tekmo, pa se nam bo dvignila samozavest, kar je zelo pomembno. Ni bilo namreč vse tako slabo, kot se morda zdi.

Bo ta teden pokazal, kdo je pravi in kdo ni?

Tu je jata fantov, ki je že dokazala, da so pravi. Nekateri so v reprezentanci že deset let, uspešno so igrali veliko večje tekme, kot bo ta s Švico. Verjamem, da lahko prekinemo črni niz, sicer me ne bi bilo na Štajerskem.