Birsa: Odločil je predsednik

Kolonija slovenskih nogometašev v Italiji je že januarja večja za enega člana, čeprav bo Valter Birsa svet »calcia« spoznal šele poleti. Administrativne podrobnosti so le preložile uradno sklenitev pogodbe Birse z Genoo, ne pa tudi preprečile njegovo selitev iz Auxerra.

Objavljeno
07. februar 2011 11.14
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Ta se bo tudi s pomočjo slovenskega reprezentanta poskušal čim prej izvleči iz neprijetnega položaja, v katerem se je znašel francoski udeleženec lige prvakov, ki se bori za obstanek. Še zlasti po včerajšnjem domačem porazu z Lillom, pri katerem je Birsa sodeloval do 84. minute tekme.

Pozimi ali poleti? To je bila konec prejšnjega meseca Birsova prestopna uganka. No ja, vsaj tako prepričanje je prevladovalo med navijači, medtem ko je ... » Sploh ni bilo dvomov o tem, kje bom igral spomladi. Auxerre je dal takoj vedeti, da me ne pusti in je predstavnikom italijanskega kluba, ki se je pred desetimi dnevi mudil v Auxerru, tudi odločno rekel, da ga ne zanima milijon, dva, tri odškodnine, marveč so bili zanj v ospredju izključno športni motivi. Vem, da so zavrnili vse ponudbe. Dejstvo je, da je trener Jean Fernandez zahteval, da me ne prodajo in v klubu so uslišali trenerjeve želje, « je Birsa pojasnil eno od skrivnosti. Tudi drugo, če si ne bo s tem, ko se je dogovoril z Genoo, bistveno omejil možnost nastopov v spomladanskem delu sezone, je jasno odpravil. » Mar bi trener zahteval, da ostanem, zato da bi me potem držal na klopi za rezervne igralce? Ne, Auxerre je preprosto v takšnem položaju, da si ne sme privoščiti preračunljivosti. To ve tudi trener, ki se zaveda, da je med ogroženimi lahko hitro tudi on, zato bo storil vse, da bo imel na voljo najmočnejše adute. Tudi v pogovoru z menoj ni bilo znakov, da bi zaradi poletnega prestopa lahko plačeval davek. Je pa res, da bom še kakšen teden ali dva v spremenjenem ritmu zaradi dogodkov zadnjih dni. «

Iz navijaškega zornega kota je Genoa morda le premalo ugleden klub za najboljšega slovenskega nogometaša minulega leta. Veliko indicev je bilo, da se za Birso borijo finančno močnejši angleški klubi, celo Liverpool je bil med njimi, toda bogata zgodovina, tradicija in uspehi le govorijo v prid kluba iz mesta ob Ligurskem morju.

» Če sem iskren, ni bilo obotavljanja, hitro sem sprejel odločitev. Presodila je izključno vloga predsednika Enrica Preziosija. Ko sem minuli ponedeljek prišel v Genovo, da bi uskladili vse podrobnosti, sploh nisem poznal predsednika ali trenerja, s slednjim še zdaj nisem spregovoril besede. Naslednji dan si je predsednik vzel čas, da bi me spoznal in bilo je dovolj le nekaj besed, da sem dobil potrditev, da je človek s karizmo in mož beseda, « je rekel Birsa, ki je italijanskega mogotca in kralja igrač navdušil tako z nogometnimi veščinami kot z znanjem italijanščine. Navdušenja ni skrival niti Birsa, ki je še razkril, da mu je predsednik zagotovil tako rekoč vse, kar si v športnem smislu želi. » On je glavni in o vsem odloča, tudi o tem, kakšna naj bi bila moja vloga na igrišču. Iz razgovora sodeč bom imel eno od najvidnejših, « je nad prihodnostjo več kot zadovoljen 24-letni Šempetrčan, ki ni pozabil dodati: » Genoa je lahko le še en klub na poti do največjih. Če se bo moja kariera vzpenjala, bom lahko iz Genoe po dveh, treh sezonah brez težav prestopil v večji klub. To dobro vedo tudi v klubu. «

Birsa sramežljivo o zaslužku

Na vprašanje, kakšna bo njegova letna plača, Valter Birsa ni želel odgovoriti. »Saj veste, kako na to gledajo v Sloveniji. Naj ostane skrivnost,« je rekel Primorec, ki slej ko prej ne bo ušel razkritju. Na začetku sezone v italijanskih športnih časnikih vselej objavijo plače igralcev. Ob špekulaciji, da klub zanj ne bo plačal niti centa odškodnine, pa bržčas ne bo manjša od milijona evrov. Po dnevniku Gazzetta dello Sport je najbolje plačani slovenski nogometaš v Italiji vratar Jasmin Handanovič, ki naj bi zaslužil 500.000 €. Sledijo Boštjan Cesar (300.000 €), Bojan Jokič, Josip Iličič in Armin Bačinovič (po 250.000 €). Rene Krhin je prejel v minuli sezoni pri Interju 400.000 €.

Kdo je Enrico Preziosi?

Enrico Preziosi (roj. 18. 2. 1948) je lastnik holdinga Gruppo Giochi Preziosi, v Evropi drugega največjega proizvajalca igrač za danskim Legom. V svetovnem merilu je na 4. mestu. Preziosijevo premoženje je bilo leta 2009 ocenjeno na 281 milijonov evrov. Na čelu Genoa Cricket and Football Club, kot je uradni naziv leta 1893 ustanovljenega kluba, ki ima 9 naslovov ita. prvaka (zadnjega l. 1924), je od leta 2003 in je za nakupe igralcev že odštel 110 milijonov evrov.