Birsa pred Albanci spet razmišlja le o igrišču

Valter Birsa, številka 10 nogometne reprezentance, po selitvi v Milano spet pripravljen za največje bitke.

Objavljeno
04. september 2013 10.30
Trening nogometne reprezentance v Kranju 02.septembra 2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Kranj – V slovenski nogometni reprezentanci vsak dan bolj temeljito razmišljajo o petkovi (20.30) tekmi v Ljubljani. Fantje se bodo nocoj za dve uri preselili v Stožice, že v Kranju pa so potrjevali velik motiv. Logično, ura in pol nogometa z Albanijo ponuja »zadnjo priložnost« za naskok na drugo mesto in dodatne kvalifikacije za SP 2014.

Tudi Valter Birsa, novopečeni član Milana, na Gorenjskem deluje drugače kot nazadnje v Turkuju. Le kako ne bi: podpisal je triletno pogodbo s slovitim klubom, očitno trener Max Allegri nanj resno računa, v prihodnje bo okusil tudi veliki mestni derbi z Interjem. Birsa in vratar mestnega rivala Samir Handanović sta se kmalu po selitvi Šempetrčana v Milano fotografirala med skupno večerjo ...

»Seveda gre za zares velik klub, toda najbolj vesel sem dejstva, da sem naposled odpočil svoje misli in se lahko osredotočil le na nogomet. Zadnji dnevi prestopnega roka so mi šli pošteno na živce. Ko podpišeš večletno pogodbo, si vendarle oddahneš, lažje se posvetiš novim izzivom, kot je tudi prihajajoči z Albanijo in Ciprom,« je priznal Birsa, ki bo pri rdeče-črnih igral v majici s številko 14.

Prav Birsa naj bi bil med glavnimi aduti Srečka Katanca v petkovi tekmi z »orli«. Nenazadnje je igralec za velike tekme. V 62 nastopih za Slovenijo je resda zabil le štiri gole, toda eden je bil pomembnejši od drugega (Poljska, Slovaška, ZDA, Islandija). Da njegovih filigranskih podaj za ključne gole niti ne naštevamo. Toda vse to lahko ponovi le pravi »Biki«, ta, ki je sproščen, miren, motiviran in psihološko stoodstotno nared za bitke, kakršna se obeta v petek zvečer.

»Saj telesno sem bil že prej dobro pripravljen, le nisem bil povsem zbran. Če nisi mirnih misli, se ti lahko hitro kaj obrne narobe tudi na treningu ali tekmi. To je bila težava, ki se je denimo videla tudi na Finskem. Zdaj je drugače,« zatrjuje Birsa. Fantje se zavedajo, kaj jim ponuja petkov večer in prinaša morebitna zmaga z Albanci. Birsa je v zadnjem obdobju resda vadil naporno, telesno je pripravljen, toda gotovo mu manjka tekmovalna kilometrina, saj ni igral tekem. Ne prijateljskih ne prvenstvenih. »To je res, toda v podobnem položaju sem se že nahajal, pa ni bilo težav. Drži naslednje: ko veš, da lahko na tekmi narediš, kar moraš in kar od tebe zahteva selektor, je vse lažje. Če nimaš kluba, je seveda drugače,« meni Birsa.

Katanec mu ni dovolil streljati

O Albancih razmišlja le toliko, kot je treba, da ga ne bi presenetili. To je vendarle v domeni selektorja. Velikih skrivnosti pa v sodobnem, poklicnem nogometu vendarle ni. »Za nas gotovo ne. Vemo, da moramo zmagati, saj za nas štejejo le tri točke. Albancem bi nekaj pomenil tudi remi, zato pričakujem, da se nam bodo zoperstavili bolj premišljeno in taktično. Res pa drži, da se nahajajo v podobnem položaju 'priprav' – za razliko od denimo Fincev – kot mi: nihče še ni optimalno nared. Mislim, da bi jih lahko s hitro doseženim golom 'odprli' in tekmo naredili ugodnejšo za nas, za gledalce pa bolj privlačno,« ocenjuje ofenzivni nogometaš, ki je 7. avgusta dopolnil 27 let.

Slovenci torej še niso vrgli pušk v koruzo, optimizem pa črpajo predvsem iz junijskih tekem v Bielefeldu in Reykjaviku. »Saj mi tako ali tako vemo, da lahko igramo vrhunsko, učinkovito. 'Operacija Finska' se nam je ponesrečila, toda toliko različnih dejavnikov je bilo tedaj v Turkuju proti nam, da ni bilo realno pričakovati pozitivnega izkupička. Tokrat je drugače in nimamo drugega izhoda, kot da premagamo Albance, nato pa še Ciprčane ...,« pred pomembnim tednom za slovenski nogomet razmišlja Katančeva številka 10. Kako zavzeto vadi »Biki«, potrjuje tudi prizor z včerajšnjega dopoldanskega treninga, ko mu selektor ni dovolil dodatnega izvajanja prostih strelov: »Biki, saj boš imel čas tudi za to. Dovolj je bilo za prvi trening!«

In, nenazadnje, Milanov nogometaš se zaveda, da brez pomoči navijačev ne bo šlo niti z Albanci. »Vem, da bi bilo lažje napolniti Stožice, če bi bili prvi ali drugi na lestvici, toda kaj hočemo. Upam, da se jih bo zbralo čim več, saj gre za prelomno tekmo in ob glasni podpori smo vselej igrali bolje. Tudi mi moramo kaj narediti za navijače in jih izzvati. Če ne drugega, moramo sami sebe dvigniti, da lahko potem dvignemo tudi vse drugo,« je končal pogovor Valter Birsa.