Bišćan in Žlogar zdaj tekmeca s klopi

1. SNL: Pred začetkom priprav je znanih le šest od desetih trenerjev v ligi.

Objavljeno
08. junij 2017 00.23
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Samo štirje klubi v 1. SNL bodo priprave – prvenstva morda ne – začeli s trenerji, ki so končali tudi minulo sezono. Ob upoštevanju, da sta se v najmočnejše tekmovanje iz 2. SNL uvrstila Triglav in Ankaran Hrvatini, bodo trije »stari« prvoligaši dobili novega trenerja.

Na klopi Maribora sedi Darko Milanič, Gorice Miran Srebrnič, Domžal Simon Rožman in Aluminija Slobodan Grubor. To je četverica staroselcev, novinca sta Hrvat Igor Bišćan na Olimpijini klopi in Tonči Žlogar na Triglavovi. Pogojno je »stari« trener še celjski Igor Jovičević. Ankaranski Vlado Badžim je nekoč že okusil 1. SNL s Koprom in Domžalami. Novega prvega moža stroke iščejo pri velenjskem Rudarju in posavskem Krškem. Takšno je stanje v strokovnih štabih desetih slovenskih prvoligašev, ki bodo v naslednjih dnevih, najkasneje pa v naslednjem tednu že končali kratke počitnice in začeli z – za nogometaše – najbolj neprijetnim pripravljalnim delom sezone.

Za slovensko cehovsko združenje sta zaenkrat najbolj spodbudna naslednja podatka: da najuspešnejše v minuli sezoni vodijo Slovenci in da je trenutni odstotek »nacionalne kvote« – 62,5. Med osmerico znanih so trije tujci – vsi Hrvati. A tudi če bosta deseterico zapolnila še dva tujca, bi bilo 50 odstotkov domačih sprejemljivo za vse.

Menjavanje trenerjev je stalnica v SNL in prav nikogar ne bi presenetilo, če bi do 15. julija, ko se bo začelo 27. državno prvenstvo v samostojni Sloveniji, prišlo še do kakšne menjave na trenerskem stolčku. Če se med »staroselci« izločita še Rožman, ki je lanskega avgusta prevzel Domžale, in Grubor, ki je pozimi prišel v Kidričevo, sta le Milanič in Srebrnič začela tudi minulo sezono.

Nekoč sta bila Izolan Žlogar (39, letnik 1977) in Zagrebčan Bišćan (39, 1978) velika tekmeca na igrišču. V dvoboju Olimpije in Liverpoola pred 14 leti sta bila med najboljšimi igralci za Bežigradom in na Anfieldu. Žlogar je v Ljubljani celo zabil edini gol za Olimpijo (1:1). In kaj zdaj zmoreta najmočnejši imeni med debitanti v 1. SNL, ki sodita v krog trenerjev, ki jih je oblikoval vrhunski nogomet? Bišćan je uspešno igral v premier league za Liverpool in zanj tudi v ligi prvakov, Žlogar je bil vrsto let reprezentant pod Srečkom Katancem in Matjažem Kekom, kar sedem sezon pa je igral na Cipru, potem ko je bil med vidnejšimi igralci tudi v 1. SNL (Izola, Primorje, Gorica, Olimpija). Toda oba se v vlogi trenerjev še nista uveljavila in profilirala ter sta šele v učnem obdobju. Čeprav je Bišćan v svoji prvi članski sezoni že naredil izjemen preskok v 2. ligi z naslovom drugoligaškega prvaka (Rudeš), Žlogar pa je prve trenerske veščine in izkušnje nabiral v zadnji italijanski profesionalni ligi (D) ter minulo sezono v 2. SNL pri Brdih.

Fluktuacija trenerjev je odraz stanja v organizacijskem ustroju klubov, ki nimajo večjega priliva prihodkov in se iz dneva v dan borijo za vsak cent. V takšnih razmerah imajo glavno besedo tisti, ki dajejo denar, in ne tisti, ki klub vodijo, kar pa najpogosteje vodi tudi k temu, da ne izberejo najbolj usposobljenega trenerja, marveč najbolj »primernega«.