Blatter o inkviziciji, Napout o nedolžnosti

Etična komisija FIFA bo v začetku prihodnjega tedna razkrila sklepe preiskave o sumu korupcije pri Blatterju in Platiniju.

Objavljeno
16. december 2015 11.55
AFP PICTURES OF THE YEAR 2015-FBL-FIFA-CORRUPTION
J. P.
J. P.

New York - Etična komisija Mednarodne nogometne zveze (FIFA) bo predvidoma v začetku prihodnjega tedna javno obelodanila sklepe preiskave o tem, ali sta vodilna moža svetovnega in evropskega nogometa, Sepp Blatter in Michel Platini, s spornim denarnim tokom kršila pravila. Ostareli 79-letni Švicar, ki je v začetku tedna vsem 209 članicam FIFA poslal pismo, v katerem je zanikal očitane nepravilnosti in zatrdil, da je nedolžen, je etično komisijo na podlagi zasliševalskih metod in postopkov primerjal z zloglasno špansko inkvizicijo.

Blatterja je komisija oktobra suspendirala za 90 dni zavoljo sumljivega izplačila dveh milijonov švicarskih frankov iz leta 2011 prav tako kaznovanemu Platiniju. Milijonsko plačilo je sprožilo val pomislekov, saj zanj ne obstaja nikakršna dokumentacija. Denar je bil Francozu nakazan na podlagi ustnega dogovora za, kot sta oba zatrdila, Platinijevo delo, ki ga je opravil še kot Blatterjev svetovalec. Oba bosta bržkone takšen zagovor predstavila članom etične komisije pod taktiko Hans-Joachima Eckerta. Kako prepičljiva bosta v zagovarjanju lastne nedolžnosti, bo znano že v ponedeljek, ko bo predvidoma znana končna odločitev. V večjih škripcih je sicer prvi mož UEFA, ki se želi februarja na volitvah potegovati za stolček Blatterjevega naslednika na čelu FIFA.

Onstran luže pa, ločeno od preiskave spornih ravnanj omenjene dvojice svetovnih nogometnih veljakov, poteka obširna kriminalistična preiskava največjega korupcijskega škandala doslej, ki so jo sprožili ameriški pravosodni organi. V New Yorku potekajo zaslišanja osumljencev z vseh koncev sveta, sodelavcev FIFA, ki naj bi se na nedovoljen način okoristili z različnimi zelo donosnimi posli s trženjem in prenosi tekem. Med osumljenci je tudi Juan Angel Napout, podpredsednik FIFA in začasni prvi mož južnoameriške zveze Conmebol.

Po izročitvi ZDA je paragvajski poslovnež, aretiran v Zürichu, že stopil pred ameriške preiskovalce in se izrekel za nedolžnega glede obtožb o večmilijonski korupciji, povezani s prodajo marketinških pravic za južnoameriške turnirje. Napout je po aretaciji odstopil z vseh funkcij in bil izključen iz nogometa. Za nedolžnega se je v Brooklynu izrekel tudi Rafael Callejas, nekdanji predsednik nogometne zveze Hondurasa in član komisije FIFA za televizijo in marketing, obtožen iz podobnih razlogov kot Napout. Oba sta sicer del skupine 16 aretiranih visokih funkcionarjev svetovne nogometne družine, ki so jih nedavno obtožile ameriške oblasti.