Blatter: Platini pošten človek in kandidat

Afera FIFA: Francozu Michelu Platiniju grozi dosmrtna prepoved.

Objavljeno
24. november 2015 19.29
FBL-FIFA-UEFA-CORRUPTION-FILES
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Zürich, Nyon – Donedavni prvi mož Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini je po včerajšnjem dnevu še bolj oddaljen od kandidature za predsednika Svetovne nogometne zveze (FIFA). Kot je razkril francoski časnik Liberation, etična komisija FIFA zahteva za 60-letnega Francoza dosmrtno prepoved opravljanja funkcij v nogometu. Platini in Blatter – oba je 7. oktobra doletel 90-dnevni suspenz – bosta težko dokazala, da je FIFA na zahtevo 79-letnega Švicarja leta 2011 Francozu upravičeno izplačala 2 milijona švicarskih frankov za svetovanje Fifi med letoma 1998 in 2002, in sicer na podlagi tedanjega ustnega dogovora med Platinijem in Blatterjem.

Etična komisija je minulo soboto zavrnila razkritje vsebine kazni, ki jo zahteva za oba vpletena funkcionarja. V ponedeljek je šlo za novo prelomnico »afere FIFA«, potem ko je Fifina sodniška zbornica sporočila, da je začela preiskavo proti Platiniju in Blatterju ter da bo svoje ugotovitve objavila v decembru. Blatterjevi odvetniki niso želeli komentirati zadnjih dogodkov, Platinijevi zastopniki pač.

»Močna struja znotraj FIFA želi na vsak način diskreditirati Platinija kot kandidata za novega predsednika in mu onemogočiti pošteno volilno kampanjo. To potrjujejo tudi dokumenti, ki 'tajno' curljajo v javnost prek časopisov in drugih kanalov,« je zatrdil Francozov odvetnik Thibaud d'Ales in potrdil, da v taboru Platinija nestrpno pričakujejo odgovor Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani (CAS) na pritožbo Platinija o 90-dnevnem suspenzu.

Morda ni naključje, da se je prvič, odkar so ga sprejeli v bolnišnico, oglasil Blatter. V intervjuju za švicarsko TV postajo RTS, ki bo v celoti predvajan danes, je govoril tudi o Platiniju: »Če je pošten človek? Seveda in po mojem mnenju še vedno dober kandidat za predsednika FIFA.«