Blatter: Politika je vplivala na izbiro Katarja

Sepp Blatter je razkril, da so politični vplivi odigrali pomembno vlogo pri izbiri Katarja za gostitelja nogometnega SP 2022.

Objavljeno
19. september 2013 12.39
RUSSIA-POLITICS-FIFA-BLATTER
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Berlin - Sepp Blatter, izkušeni švicarski športni funkcionar in dolgoletni predsednik krovne mednarodne nogometne organizacije Fife, je razkril, da so politični vplivi odigrali pomembno vlogo pri izbiri Katarja za gostitelja nogometnega svetovnega prvenstva leta 2022, poroča STA.

»Očitno res. Bili so neposredni politični vplivi. Vodilni možje evropskih vlad so članom v izvršnem odboru Fife svetovali, naj glasujejo za Katar zaradi velikih gospodarskih interesov, povezanih s to državo,« je v pogovoru za nemški tednik Die Zeit razkril Blatter, ki seveda ni poimensko izpostavil, kdo od članov izvršnega odbora Fife je podlegel političnim pritiskom. S tem je prekaljeni maček na čelu mednarodne nogometne družine v medijih odprl ugibanja o ozadjih, tarča pa bi lahko bil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), Francoz Michel Platini, velikokrat največji Blatterjev kritik, ki razmišlja o protikandidaturi 77-letnemu Švicarju, ko bo Fifa leta 2015 izbirala novega prvega moža.

Ne gre spregledati, da je takratni francoski predsednik Nicolas Sarkozy prvega moža Uefe nekaj dni pred odločilnim glasovanjem o gostitelju prvenstva povabil na večerjo v predsedniško palačo na Elizejskih poljanah. Večerje se je udeležil tudi katarski emir, šejk Hamad bin Khalifa Al Thani. Udeležbo na večerji je priznal sam Platini, ki vabila ni odklonil, obenem je tudi dejal, da je sam glasoval za kandidaturo Katarja, v isti sapi pa zanikal, da bi bilo njegovo glasovanje plod kakršnih koli predhodnih dogovarjanj.

Fifina etična komisija je na podlagi obtožb o goljufijah in podkupovanju dogajanje ob izboru prireditelja svetovnega prvenstva leta 2022 v povezavi z izborom Rusije za gostitelja nogometnega SP leta 2018 vzela pod drobnogled.

Da pretežno puščavski Katar kot gostitelj prvenstva ni bila najbolj posrečena izbira, dokazuje tudi resno razmišljanje Fife, da bi prvenstvo s poletnega, zaradi neznosne vročine s temperaturami tudi okrog 50 stopinj Celzija na Arabskem polotoku, prestavili na temperaturno veliko ustreznejši zimski termin. »V razpisni dokumentaciji za oddajanje kandidatur sta okvirno predlagana dva meseca za izvedbo prvenstva, junij in julij, vendar pa glede tega ne kaže biti tako strog, drugače kot gostiteljice prvenstva ne bi nikoli prišle v poštev dežele južno od ekvatorja,« je Blatter zagovarjal prožnost pri iskanju najustreznejših terminov za izvedbo prvenstva.

Izvršni odbor Fife bo na seji 3. oktobra odločal tudi o tem, ali bi kazalo prvenstvo leta 2022 prestaviti na ustreznejši termin, konec tedna pa bo o tem vprašanju svoje stališče podala Uefa na zasedanju izvršnega odbora v Dubrovniku.

Napovedi o naknadnem spreminjanju terminov pa niso najbolje sprejeli v avstralski nogometni zvezi, ki se je ob Japonski, Južni Koreji in ZDA neuspešno potegovala za izvedbo prvenstva leta 2022. Če bo tedaj mundial pozimi, bo Avstralija zahtevala odškodnino, je že napovedal Frank Lowy, poslovnež na čelu tamkajšnjega nogometa. Avstralija je sicer za kandidaturo zapravila kar 40 milijonov dolarjev.