Blatterja in Platinija ujeli s pomočjo računalniškega programa

Preiskovalci so Seppa Blatterja in Michela Platinija pri nečednih poslih ujeli s pomočjo napredne tehnologije.

Objavljeno
23. december 2015 14.18
FILES-FBL-FIFA-CORRUPTION-BLATTER-PLATINI
G. L.
G. L.

Zürich − Dolgoletni prvi mož Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter in prvi mož v njeni evropski podružnici (UEFA) Michel Platini bosta po pravnomočnosti obsodbe etične komisije FIFA izključena iz nogometa za kar osem let. Preiskovalci so jima na sled prišli s pomočjo posebnega računalniškega programa za hitro iskanje sumljivih transakcij.

Do podrobnosti spornega transferja dveh milijonov frankov (1,8 milijona evrov), ki jih je Švicar nakazal Francozu, so se preiskovalci dokopali s pomočjo programa, ki so ga razvili v Švici, njegova posebnost pa je velika zmogljivost ter hitrost pri pregledovanju več tisoč bančnih računov.

Tako je zmožen iz gore podatkov preiskovalce opozoriti na osebe, ki so pooblaščenci posameznih bančnih računov, niso pa njihovi pravni lastniki. Podobno programsko opremo upravlja nemški mehanizem za nadzor finančnega trga (Bafin).

»Program zelo hitro analizira bančne račune ter opozori na morebitne sumljive transakcije,« je razkril neimenovani vir, ki je zaradi občutljivosti afere hotel ostati anonimen.