Slovenski nogometaši v pripravah na Stojanovićev krst in ZDA

Na tekmi med Slovenijo in ZDA bo v obeh vrstah manjkalo veliko igralcev z zadnjega svetovnega prvenstva.

Objavljeno
09. november 2011 16.01
Posodobljeno
09. november 2011 16.51
P. D.,Delo.si
P. D.,Delo.si

Ljubljana - Prijateljska tekma med Slovenijo in ZDA, ki bo na sporedu v torek, 15. novembra, ob 18.15 v Stožicah, bo prva v vrsti pripravljalnih tekem za svetovno prvenstvo 2014 in prav tako prva tekma pod vodstvom novega selektorja Slaviše Stojanovića.

Novi selektor meni, da se pred novim obračunom ne gre preveč ozirati na potek in rezultat zadnje tekme med Slovenijo in ZDA na SP v Johannesburgu lansko poletje, ki se je po hudem boju končala z izidom 2:2.

»Zdaj je vse bistveno drugače. Oni imajo osem ali devet igralcev, ki so lani igrali v JAR na SP, to je polovica. Druga polovica igralcev pa je novih, svežih, nekateri igrajo tudi po Evropi in imajo vidne vloge v svojih klubih. Gre za zelo komponirano reprezentanco, ki pa ima svoje hibe. Mi bomo to skušali izkoristiti,« pravi Stojanović.

Ne reprezentanca Slovenije ne reprezentanca ZDA po sestavi igralcev ne bosta isti kot v Johannesburgu. Američani bodo pogrešali Landona Donovana, prvega igralca njihove vrste, ki se bo s svojo ekipo doma raje pripravljal na finale lige MSL.

»Načrtovali smo, da bi Landon igral tekmo proti Franciji (11. novembra; op. STA) in se šele potem vrnil v tabor Los Angeles Galaxyja, ki se pripravlja na finale lige MLS. Toda po dodatnem pogovoru je Landon izrazil željo, da ostane v Kaliforniji,« je pojasnil legendarni Nemec, Jürgen Klinsmann, vodja ameriške reprezentance v izjavi za javnost in dodal, da je kljub neprepričljivim rezultatom zadovoljen z napredkom svoje ekipe in se veseli naslednjih izzivov, navaja STA.

V slovenski reprezentanci ne bo videti treh igralcev s svetovnega prvenstva. Milivoje Novaković ne bo nastopil zaradi poškodbe, Aleksander Radosaljević zaradi bolezni v družini, Roberta Korena pa ne bo zaradi družinskih obveznosti. Zamenjali jih bodo Aleš Mertelj, Darijan Matić in Dejan Lazarević, ki za razliko od odsotnih kolegov še nimajo izkušenj z ekipo ZDA.

Stojanović se zaveda, da ameriška vrsta ne igra isto, kot je igrala pod vodstvom Boba Bradleya, ki je vodil ekipo vodjo na svetovnem prvenstvu 2010. Slovenski selektor računa na uspešno igro proti ZDA s sistemoma 4-2-3-1 in 4-3-3.

»Tudi oni so spremenili sistem igranja, selektorja, ki ima drugačno filozofijo. Gre za ekipo, ki je izjemno fizično pripravljena, njihova strokovna ekipa je v tem zelo močna. Imajo pa tudi nekaj zelo kakovostnih igralcev. Čaka nas zelo težka preizkušnja, ampak to bo pravi test, da lahko sami sebi odgovorimo na marsikatero vprašanje. Ne bo lahko, bo pa koristno,« je po poročanju STA še dodal Stojanović.

Ekipa ZDA bo v Ljubljano prispela v nedeljo dopoldan in v ponedeljek na stožiškem stadionu opravila uradni trening.

Vstopnice za tekmo z ZDA so na voljo po 25, 20 in 15 evrov, za družinski sektor pa po 20 oziroma 10 evrov.