Bo Blatter ugodil zahtevam o razkritju poročila etičnega komiteja?

Predsednika Fife Seppa Blatterja pozivajo, naj objavi rezultate preiskave o korupciji pri izbiri gostiteljev SP 2018 in 2022.

Objavljeno
25. september 2014 21.00
reut*Blatter
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ženeva - Predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter je pod vse večjim pritiskom, naj javno objavi rezultate preiskave o korupciji pri izbiri gostiteljev svetovnih prvenstev leta 2018 v Rusiji in 2022 v Katarju.

Prvi mož Fife je pred tremi tedni prejel 350 strani dolgo poročilo o rezultatih preiskave, ki jo je vodil nekanji ameriški zvezni tožilec Michael Garcia.

Po končani preiskavi se je oglasilo veliko število nogometnih veljakov in izrazilo mnenje, da bi moralo biti poročilo javno. Med drugimi so to storili drugi mož Fife, princ Ali bin al Hussein, predsednik etičnega odbora zveze Joachim Eckert in kot zadnji še kandidat za novega predsednika Mednarodne nogometne zveze, Francoz Jerome Champagne:

»Podpiram zahtevo po javni objavi rezultatov o korupciji pri izbiri gostiteljev svetovnih prvenstev 2018 in 2022. Vsebino poročila moramo poznati, ker bo to predstavljalo pomemben korak pri izboljšanju ugleda Mednarodne nogometne zveze v javnosti,« je pojasnil Chamapgne.

Fifa je po prejetju rezultatov preiskave sporočila le to, da bo kaznovala nekatere posameznike in da bo v prihodnosti spremenila način izbiranja gostiteljev prvenstva, a ni podala nobenih podrobnosti.