Bo Petkoviću uspelo, kar ni velikemu Hitzfeldu?

Švica – Anglija: nocoj v Baslu (20.45) veliki derbi skupine G. Roy Hodgson še ni vzpostavil prave hierarhije.

Objavljeno
08. september 2014 13.20
G. N., šport
G. N., šport
Basel – Kdo se bo jutri zvečer zadnji smejal? Anglija pod taktirko Roya Hodgsona je sredi minulega tedna živcirala navijače v prijateljski tekmi z Norveško (1:0), Švica se je pod vodstvom novega selektorja Vladimirja Petkovića sproščala in napolnila mrežo lokalnega švicarskega nižjeligaša Rapperswila (6:0).

Žreb je v »slovenski« skupini G takoj ponudil veliki derbi, nocoj se bosta na St. Jakob-Parku v Baslu pomerila Švica in Anglija. Angleška javnost s strahom pričakuje prvo tekmo pomlajene reprezentance, v kateri izkušeni selektor Roy Hodgson še ni povsem vzpostavil hierarhije po odhodih veteranov Stevena Gerrarda in Franka Lamparda. Kapetanski trak je namenil Waynu Rooneyju, vse bolj glasni in aktivni nekdanji zvezdniki v svojih upokojenskih dnevih, ki jih namenjajo usposabljanju za trenersko kariero, pravijo, bi raje videli spremembe v taktičnih postavitvah.

»Rooney naj igra v zvezni vrsti,« je eno od upoštevanja vrednih zamisli posredoval zelo pronicljivi Paul Scholes. V napadu ima Hodgson res hitre rešitve v Raheemu Sterlingu, Danielu Sturridgeu, Dannyju Welbecku ali vsestranskemu Alexu Oxlade-Chamberlainu. Rooneyeva vloga in zadovoljstvo v zasedbi pa bo v veliki meri narekovala angleški mir ali nemir.

»Ne vem, kakšna bo pomlajena Anglija, ampak mi se pripravljamo za zmago,« pa je dejal švicarski adut in najboljši mož v Braziliji Xherdan Shaqiri. Selektor Petković je dobil v roke urejeno reprezentanco, skrojeno po meri slovitega Ottmarja Hitzfelda, ki Anglije v kvalifikacijah za EP leta 2012 ni premagal. Bošnjaški Hrvat je po italijanski avanturi pri Laziu dobil še nekaj pomembnih izkušenj, s katerimi vstopa v velike Nemčeve čevlje. Kaj bo prineslo njegovo razumevanje Švice na igrišču, je glavno vprašanje? Največja sprememba naj bi bila prav Shaqirijeva vloga, ki naj bi bila na igrišču bolj standardna – na desnem bočnem položaju.

»Ni pomembno, kje bom igral, pač pa, da čim hitreje sprejmemo trenerjeve zamisli,« je dejal as Bayerna, ki je, tako kot večina reprezentantov, z velikimi simpatijami sprejel novega selektorja. Švica po Petkovićevih taktih bo na igrišču stala v na papirju napadalnejši postavitvi 4-3-3. Hitzfeld je stavil na 4-2-3-1.